Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Άνοδος στις ασιατικές αγορές, σταθερή η Wall Street, παρά την αύξηση επιτοκίων

17.03.2022
10:13
Διεθνή

​Το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε με ισχυρά κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, ενισχυμένα από τα σημάδια προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και από τις προσδοκίες για περισσότερη υποστήριξη για την ασταθή οικονομία της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των πανευρωπαϊκών μετοχών φαίνονται επίσης έτοιμα για ένα πιο σταθερό άνοιγμα, σημειώνοντας αύξηση 0,21%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έδειξαν ελαφρώς χαμηλότερη επανεκκίνηση, αλλά ακολούθησε άνοδος 2,2% για τον S&P 500 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επενδυτές αντέδρασαν στο αναμενόμενη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν λίγο μετά την εκτίναξη σε υψηλά σχεδόν τριών ετών κατά τη διάρκεια της νύχτας - με τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας να αυξάνονται περισσότερο για να ισοπεδώσουν την καμπύλη - αφού η Fed την Τετάρτη αύξησε το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, όπως αναμενόταν, και ανέφερε αντίστοιχες αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους για να περιορίσει επιθετικά τον πληθωρισμό.

Το δολάριο, ωστόσο, παρέμεινε πίσω και το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε πολύ πιο κάτω των πρόσφατων πολυετών υψηλών εν μέσω ενδείξεων ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό μιας εισβολής τριών εβδομάδων, που η Μόσχα λέει ότι είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να αποστρατικοποιήσει τη γείτονα χώρα».

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με μια απότομη επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία μάχεται την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αμβλύνθηκαν, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He την Τετάρτη εξήγγειλε περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας και των αγορών, με πρόσθετα υποστηρικτικά σχόλια να γίνονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας, τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών κ.λπ.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα άνω του 5%, επιπρόσθετα στην άνοδο 9% της Τετάρτης. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της ακίνητης περιουσίας εκτινάχθηκαν στα ύψη, με τις Country Garden Services Holdings και Country Garden Holdings να σημειώνουν άνοδο περίπου 28% και 26%, αντίστοιχα. Η Alibaba Group Holdings έκανε άλμα 9%. Τα κινεζικά blue chips κέρδισαν 2,3%, επεκτείνοντας το ριμπάουντ 4,3% της προηγούμενης ημέρας.

Η Ιαπωνία σημείωσε επίσης υπερμεγέθη κέρδη, με τον Nikkei να σημειώνει αύξηση 3,5% και να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων.

Η Wall Street παρέμεινε ισχυρή παρά την πιο επιθετική κλίση της Fed, επειδή ο Πρόεδρος Jerome Powell «τόνισε ότι η οικονομία ήταν αρκετά ισχυρή για να αντέξει τις αυξήσεις, λέγοντας ότι δεν ανησυχούσε για την πιθανότητα ύφεσης», όπως έγραψε σε σημείωμα προς πελάτη ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας Taylor Nugent. Οι ακτίδες προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας είχαν ήδη τονώσει το κλίμα της αγοράς, μαζί με τα θετικά σχόλια από Κινέζους αξιωματούχους, είπε ο Nugent.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε στο 2,002% μετά την απόφαση της Fed, πριν υποχωρήσει στο 1,9159% στις συναλλαγές του Τόκιο, ενώ η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 2,2460% και στη συνέχεια υποχώρησε στο 2,1403%. Και τα δύο επίπεδα ήταν τα υψηλότερα από τον Μάιο του 2019

Το ασφαλές δολάριο παρέμεινε σε δυσμένεια, ωστόσο, εν μέσω της βελτίωσης του κλίματος της αγοράς, και ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed ήταν στην πλευρά του περιορισμού του πληθωρισμού, οι αναλυτές το είδαν εντός των ορίων των προσδοκιών της αγοράς. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, ήταν ελαφρώς ασθενέστερος στις 98,476 μετά την πτώση κατά 0,47% την Τετάρτη

Εκεί που το δολάριο έδειξε κάποια ισχύ ήταν έναντι του νομίσματος της Ιαπωνίας, στα 118,82 γεν, όχι πολύ μακριά από το υψηλό έξι ετών των 119,13 που επιτεύχθηκε σε μια νύχτα εν μέσω διευρυνόμενου χάσματος νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται ευρέως ότι θα κρατήσει τα μέτρα τόνωσης εξαιρετικά χαλαρά την Παρασκευή, καθώς η οικονομία συνεχίζει να δυσκολεύεται.

​Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά στα 1,1029 δολάρια, αλλά διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης κατά 0,74% της Τετάρτης

Η στερλίνα παρέμεινε σταθερή και διαπραγματεύθηκε στα 1,3156 δολάρια μετά από ράλι 0,77% την προηγούμενη. ​Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει πολιτική αργότερα την Πέμπτη και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα επιπρόσθετο 0,25%.

Το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε την Πέμπτη αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι η μείωση της ζήτησης πετρελαίου λόγω των υψηλότερων τιμών δεν θα αντιστάθμιζε το τεράστιο έλλειμμα προσφοράς που προκλήθηκε από το κλείσιμο των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ