ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Βουλής: Από την αρχή της πανδημίας η έγνοια μας ήταν τα παιδιά

Πρόεδρος της Βουλής: Από την αρχή της πανδημίας η έγνοια μας ήταν τα παιδιά

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία και τα μέτρα κατά του COVID, η έγνοια μας ήταν τα παιδιά και οι ευάλωτες ομάδες, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής στην διάσκεψη Τύπου του γραφείου της Επιτρόπου για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έκθεσης για τον αντίκτυπο των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας στα δικαιώματα του παιδιού.

Στον χαιρετισμό της η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι είδαμε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον αντίκτυπο της πανδημίας και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που επιφέρει ο εγκλεισμός και οι δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στις συνήθειες των παιδιών. Έτσι, συνέχισε, πέραν των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία των πολιτών (ΜΚΟ και άλλοι φορείς) επιδίωξαν τον περιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας μέσω διαδικτυακών συναντήσεων, ετοιμασία υλικού για τους γονείς και εκπαιδευτικούς και συστάσεις για την ψυχολογία των παιδιών. Οι γονείς, πρόσθεσε, αλλά και οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές υπερέβαιναν εαυτό για να προσφέρουν ότι μπορούσαν στα παιδιά, στους μαθητές και μαθήτριες δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να μεταβούν άμεσα στην ψηφιακή εποχή και νέα πραγματικότητα.

«Παρόλα αυτά βιώνοντας το άγνωστο αφού για όλους και όλες μας ήταν μια πορεία αχαρτογράφητη, χρειάζεται να παραδεχτούμε ότι έγιναν και λάθη». Οι αποφάσεις, είπε, πολλές φορές δεν προστάτευαν τα παιδιά από την υπερπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τον ιό, την παραπληροφόρηση κυρίως με αφιλτράριστες ειδήσεις αναφορικά με τις συνέπειες του κορωνοϊού με αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού να επηρεαστούν η σωματική τους υγεία, η ψυχική τους υγεία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το βιοτικό τους επίπεδο, το δικαίωμα στο παιχνίδι, ο θεσμός της οικογένειας και πολιτικά δικαιώματα.

«Αρνητική επισήμανση και τραγική διαπίστωση το γεγονός ότι παρατηρήθηκε αύξηση των γυναικοκτονιών ειδικότερα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού με θύματα τόσο τις γυναίκες όσο και τα παιδιά. Επιπροσθέτως, η αρχή της συμμετοχικότητας των παιδιών σε θέματα που τους αφορούν παραμερίστηκε καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες πολλές φορές παραβιάστηκε ή υπήρξε απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ενηλίκων».

Η αξιολόγηση αντικτύπου που ετοίμασε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, καταγράφει τις απόψεις και τα συναισθήματα των παιδιών για αυτό που ζήσαμε και ζούμε ακόμα. Την ευχαρίστησε για την έκθεση, «για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε διαδικασίες, να αντιληφθούμε τις πραγματικές διαστάσεις και τον αντίκτυπο της πανδημίας ειδικότερα όσο αφορά τα παιδιά και με γνώμονα αυτές τις προκλήσεις και πραγματικότητες να προβούμε σε νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις».

Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι η μεθοδολογία και οι έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν με παιδιά, νέους και νέες, ηλικιωμένους μας φανερώνουν πραγματικότητες και πτυχές που μπορεί να μην τις είχαμε υπόψη και για αυτό μπορεί να χαρακτηριστούν μόνο ως πολύτιμες και σημαντικές, ανέφερε η κ. Δημητριου λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Βουλής ως θεσμικό σώμα να αξιολογείε και να χρησιμοποιεί με ωφέλιμο τρόπο αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top