Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Στήνουν στον τοίχο το ΡΙΚ για το «κόψιμο» του βουλευτή Ευσταθίου, θέμα στη Βουλή

03.05.2022
22:32
Κοινωνία

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι με οδηγίες διευθυντικού στελέχους του ΡΙΚ «κόπηκε» από τη μεσημβρινή τηλεοπτική εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και πλέον το ΡΙΚ είναι υποχρεωμένο να ξεκαθαρίσει επακριβώς τι έγινε και να πάρει μέτρα. Η ευθύνη για το τι ακριβώς συνέβη πέφτει στους ώμους του διευθυντή του τμήματος ειδήσεων, δημοσιογράφου Γιάννη Νικολάου.

Το συμβάν έγινε την Παρασκευή και μάλιστα την ώρα που ο βουλευτής βρισκόταν σε αναμονή στο τηλέφωνο για να βγει στον αέρα, από τον δημοσιογράφο Ντίνο Φοινικαρίδη, που είχε την ευθύνη της παρουσίασης και της αρχισυνταξίας της εκπομπής τη συγκεκριμένη μέρα. Θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην ΕΔΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φοινικαρίδης αποτάθηκε και στην ΕΔΕΚ ζητώντας αντίλογο στα όσα θα έλεγε ο Ευσταθίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο δημοσιογράφος έλαβε sms στο κινητό του από στέλεχος του ΡΙΚ για τον αποκλεισμό του βουλευτή Ευσταθίου. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Φοινικαρίδη, ο οποίος μετά το πέρας της εκπομπής υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή από την παρουσίαση και την αρχισυνταξία της εκπομπής.

Πυρά από παντού

Η αποκάλυψη του επεισοδίου από την εφημερίδα Χαραυγή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο, ακόμη και από αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίδης καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.

Εντονα αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια, τονίζοντας ότι το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης θα προχωρήσει στην εγγραφή θέματος στη Βουλή ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, «λόγω της διάστασης που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια ανάλογα φαινόμενα παρεμβάσεων λογοκρισίας και μεροληπτικής συμπεριφοράς στην κρατική ραδιοτηλεόραση».

O Δημήτρης Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αφού συνεχάρη τον Ντίνο Φοινικαρίδη, είπε ότι «το Συμβούλιο του ΡΙΚ οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό και να πάρει το μήνυμα ότι το κρατικό ίδρυμα δεν είναι το χωράφι κανενός».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνήθηκε να παραστεί στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα», στην οποία ήταν καλεσμένος, λέγοντας ότι το συμβάν συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η ΕΔΕΚ

Με δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αποκλεισμό του βουλευτή Ευσταθίου από την εκπομπή. Όπως αναφέρει, την Παρασκευή 29 Απριλίου επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του κόμματος ο δημοσιογράφος Ντ. Φοινικαρίδης και ενημέρωσε πως ο Βουλευτής του Κόμματος, Κωστής Ευσταθίου, ζήτησε να μιλήσει στην μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ σχετικά με την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. «Ο δημοσιογράφος, πολύ ορθώς ρώτησε εάν ο Πρόεδρος του Κόμματος ήθελε να βγει αμέσως μετά για να απαντήσει στα όσα θα έλεγε ο συναγωνιστής Κ. Ευσταθίου. Μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του κόμματος το Γραφείο Τύπου της ΕΔΕΚ ενημέρωσε την παραγωγή της εκπομπής πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δεν είχε καμία πρόθεση να μπει σε οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση με τον Βουλευτή του κόμματος».