ΔΙΕΘΝΗ

Τζάνετ Γέλεν: Προειδοποιεί για κινδύνους για την Ευρώπη - Απίθανο οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση

Τζάνετ Γέλεν: Προειδοποιεί για κινδύνους για την Ευρώπη - Απίθανο οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση

Απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εισέλθουν σε ύφεση καθώς τα επιτόκια αυξάνονται για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, δήλωσε την Τετάρτη η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους για την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

 

«Πραγματικά δεν περιμένω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν σε ύφεση», είπε η Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7 που θα γίνει στη Γερμανία.

Η Ευρώπη είναι «πιο ευάλωτη και φυσικά πιο εκτεθειμένη στο ενεργειακό» καθώς οι τιμές αυξάνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες, με οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου να απειλεί τη βιομηχανία της.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Απρίλιο, επίπεδο που είναι ιστορικό υψηλό και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που θέτουν οι κεντρικές τράπεζες.

Η αύξηση ήταν ακόμη πιο μεγάλη στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να ενισχύονται σε ποσοστό 8,3% τον Απρίλιο, παρά τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

Στην τελευταία συνεδρία της στις αρχές Μαΐου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η ταχεία αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τους φόβους για απότομη προσγείωση της ανάπτυξης, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων φρενάρουν την οικονομία, ωθώντας την σε ύφεση, η οποία ορίζεται σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προσπάθησε να κατευνάσει τέτοιους φόβους, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «μια ισχυρή οικονομία».

«Τίποτα σε αυτό δεν υποδηλώνει ότι είναι κοντά ή είναι ευάλωτη σε μια ύφεση», είπε στους δημοσιογράφους μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top