ΔΙΕΘΝΗ

Έκτο πακέτο κυρώσεων: Απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου μέσω θάλασσας - Κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για εγκλήματα κατά αμάχων

Έκτο πακέτο κυρώσεων: Απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου μέσω θάλασσας - Κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για εγκλήματα κατά αμάχων

Την επίσημη έγκριση μέσω γραπτής διαδικασίας του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσαν το Συμβούλιο της ΕΕ και η Κομισιόν την Παρασκευή το πρωί, μετά το τελικό πράσινο φως που δόθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους στην COREPER την Πέμπτη.

Το πακέτο περιέχει την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μέσω θάλασσας μέχρι το τέλος του έτους, με προσωρινή εξαίρεση για το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Επίσης, τρεις ακόμα Ρωσικές τράπεζες, μεταξύ τους η μεγαλύτερη της χώρας, καθώς και μια Λευκορωσική αποκόπτονται από το σύστημα διαδικτυακών πληρωμών Swift.

Ακόμα, προστίθεται στη λίστα στοχευμένων μέτρων αριθμός προσώπων και οργανισμών που ευθύνονται για τα εγκλήματα κατά αμάχων στην Μπούτσα και στη Μαριούπολη, ενώ απαγορεύεται η μετάδοση ακόμα τριών Ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στην ΕΕ.

Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται επιπρόσθετα η παροχή υπηρεσιών σε Ρωσικές εταιρίες, όπως λογιστικές υπηρεσίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και η ασφάλιση σκαφών που μεταφέρουν πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων θα τεθεί σε εφαρμογή τη στιγμή της δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.

«Με το σημερινό πακέτο, αυξάνουμε τους περιορισμούς στη δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μέσω της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων» ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα όσον αφορά το πετρέλαιο, προνοείται σταδιακή κατάργηση για την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Το εμπάργκο θα εφαρμοστεί σταδιακά σε περίοδο έξι μηνών για το αργό πετρέλαιο και οκτώ μηνών για άλλα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το 2021 η ΕΕ εισήγαγε αργό πετρέλαιο αξίας 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και επεξεργασμένο πετρέλαιο αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία.

Στα μέτρα προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω αγωγών σε όσα κράτη μέλη της ΕΕ που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, έχουν ιδιαίτερη εξάρτηση από τη Ρωσία και δεν έχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Ακόμα, προβλέπονται προσωρινές παρεκκλίσεις για τη Βουλγαρία (μέχρι το 2024) και την Κροατία (μέχρι το 2023) όσον αφορά την εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών και ακάθαρτου πετρελαίου κενού (vacuum gas oil) αντίστοιχα.

Επίσης, απαγορεύεται η ασφάλιση και η χρηματοδότηση της μεταφοράς πετρελαίου - ιδιαίτερα μέσω θάλασσας - σε τρίτες χώρες, με μεταβατική περίοδο έξι μηνών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα την προσθήκη ακόμα τεσσάρων τραπεζών στην αποκοπή από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank, την Credit Bank of Moscow και τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα, καθώς και τη Λευκορωσική Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

Ακόμα απαγορεύεται η δυνατότητα μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών μέσων για ακόμα τρία ρωσικά κρατικά κανάλια: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 και TV Centre International. Σύμφωνα με την ΕΕ, οι οργανισμοί αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση ως μέσα χειραγώγησης της πληροφόρησης και προώθησης παραπληροφόρησης σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας, με στόχο την αποσταθεροποίηση των γειτονικών χωρών της Ρωσίας και της ΕΕ και των κρατών μελών της. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν εμποδίζουν τα εν λόγω ΜΜΕ και το προσωπικό τους να ασκούν στην ΕΕ άλλες δραστηριότητες όπως έρευνα και συνεντεύξεις, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η ΕΕ διευρύνει τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που υποβάλλονται σε εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά αγαθά και τεχνολογία διπλής χρήσης, προσθέτοντας οντότητες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επεκτείνεται επίσης ο κατάλογος των αγαθών και τεχνολογικών προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει 80 χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων.

Στο πλαίσιο της απαγόρευσης συμβουλευτικών υπηρεσιών, απαγορεύεται η παροχή λογιστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών cloud στη Ρωσία.

Όσον αφορά τις ατομικές καταχωρίσεις, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στη Μπούτσα και τη Μαριούπολη, σε προσωπικότητες που υποστήριξαν τον πόλεμο, σε κορυφαίους επιχειρηματίες και μέλη οικογενειών καταγεγραμμένων ολιγαρχών και αξιωματούχων του Κρεμλίνου, καθώς και σε εταιρείες του αμυντικού τομέα και σε έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσόΕυρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top