Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση ΥΠΟΙΚ στο «απαράδεκτα έντονο ύφος» των συντεχνιών ΑΗΚ - «Θεσμικός ο ρόλος και λόγος» του Υπουργείου

Απάντηση ΥΠΟΙΚ στο «απαράδεκτα έντονο ύφος» των συντεχνιών ΑΗΚ - «Θεσμικός ο ρόλος και λόγος» του Υπουργείου

Για τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμός της ΑΗΚ και το Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στη Δημόσια Υπηρεσία έδωσε απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών στις συντεχνίες της ΑΗΚ.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του ΥΠΟΙΚ

Επιθυμώ να αναφερθώ στη σχετική με το πιο πάνω θέμα επιστολή σας ημερ. 7.6.2022 και να παραθέσω τα ακόλουθα αναφορικά με τα όσα με απαράδεκτα έντονο ύφος σημειώνετε.

2. Αρχικά θα πρέπει να τονίσω το θεσμικό ρόλο και λόγο που έχει το Υπουργείο Οικονομικών επί των προτάσεων Προϋπολογισμού οποιουδήποτε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου συμπεριλαμβανομένης. Ως εκ τούτου, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση σας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ασπάζεται τις εισηγήσεις της ΑΗΚ όσον αφορά τις ανάγκες σε προσωπικό.

3. Εν πάση περιπτώσει και επί του προκειμένου, σε σχέση με τον υπό εξέταση Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2022, ο οποίος εκκρεμεί για μελέτη στο Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζονται οι πρόνοιες του περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (άρθρα 65 και 99) βάσει των οποίων νομοσχέδια συμπληρωματικού ή και τροποποιητικού προϋπολογισμού υποβάλλονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μόνο μετά την 15η Ιουνίου του τρέχοντος οικονομικού έτους.

4. Ειδικότερα, και αναφορικά με την προβαλλόμενη από μέρους σας έλλειψη προσωπικού στην ΑΗΚ, λόγω της μη έγκαιρης αναπλήρωσης προσωπικού που αποχώρησε, επισημαίνεται ότι η πλήρωση κενών θέσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού. Σύμφωνα με τα ενώπιον μας στοιχεία, στις 16.3.2022, 285 εκ των 2329 θέσεων που περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2022, δηλαδή το 12,2% του δυναμικού του Οργανισμού, ήταν κενές.

5. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι το αίτημά σας για τη δημιουργία 393 νέων θέσεων είναι υπέρμετρα μεγάλο εφόσον οδηγεί σε αύξηση του δυναμικού του Οργανισμού κατά 17% και εάν συνυπολογισθούν και οι υφιστάμενες κενές θέσεις, καταλήγουμε σε αύξηση της απασχόλησης κατά 678 άτομα, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους λειτουργίας της ΑΗΚ και περαιτέρω αύξηση των τιμών χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια δύσκολη για τον καταναλωτή περίοδο.

6. Παρόλα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικά διακείμενο με την ενίσχυση της στελέχωσης του Τομέα Δικτύου Μεταφοράς και Συστήματος Διανομής.

7. Η Συμφωνία Πλαίσιο για εισαγωγή Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπογράφηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ανώτατο επίπεδο. Για την ΑΗΚ ειδικότερα, η οποία όπως αναφέρετε στην επιστολή σας λειτουργεί εντός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και πρέπει, ως Οργανισμός, να λαμβάνει υπόψη το κόστος που επιβαρύνεται για τα ωφελήματα προσωπικού, η υιοθέτηση των προνοιών της Συμφωνίας (καταβολή από εργοδότη και εργοδοτούμενο ποσοστού ύψους 5% εκατέρωθεν επί των ετήσιων ακαθάριστων συντάξιμων απολαβών για την καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων), αντί του υφιστάμενου σχεδίου με διπλάσιες εισφορές, μόνο θετική μπορεί να αποβεί, δεδομένου ότι θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τις απαραίτητες από τον Οργανισμό επενδύσεις, καθιστώντας τον Οργανισμό ανταγωνιστικότερο. Ο προγραμματισμός ενός καίριου Οργανισμού δεν θα πρέπει να διέπεται κυρίως από συντεχνιακά κίνητρα.

8. Τέλος, η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση των τιμών που ο καταναλωτής καλείται να καταβάλει αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και δύναται να προκύψουν μέσα από τη συγκράτηση ή/και μείωση του κόστους λειτουργίας της ΑΗΚ περιλαμβανομένου και μέσω της συγκράτησης της απασχόλησης. Περαιτέρω, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο μεταφοράς και στο σύστημα διανομής με κόστος παραγωγής πολύ χαμηλότερο του συμβατού, θα βοηθήσει τα μέγιστα ως προς τη μείωση των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνει τους καταναλωτές και την οικονομία ευρύτερα.

9. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, σημειώνεται ότι η απραξία του Οργανισμού για τη διενέργεια των απαραίτητων επενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς και στο σύστημα διανομής, παρά τη συσσώρευση των απαραίτητων κεφαλαίων από χρεώσεις στους λογαριασμούς του Οργανισμού, δεν επιτρέπει τη διείσδυση των ΑΠΕ, πράξη η οποία παραπέμπει σε πρακτικές προστασίας του μονοπωλιακού καθεστώτος του Οργανισμού και καθυστέρησης στο άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με το δεκαετές πλάνο σας, εάν υλοποιείτο ο σχετικός αναπτυξιακός προγραμματισμός, αυτός θα επέτρεπε την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο δίκτυο, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των κρατικών σχεδίων στήριξης, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορούσαν να επωφεληθούν από μειωμένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα αύξησης της οροφής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά πέραν του 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

ΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top