ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Λέσβος: Ένας μυθικός τόπος που σε καλεί να τον ανακαλύψεις

Λέσβος: Ένας μυθικός τόπος που σε καλεί να τον ανακαλύψεις

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας και αν αφεθείς στη σαγήνη του θα ανταμειφτείς πλουσιοπάροχα, καθώς οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Παραθαλάσσιοι γραφικοί οικισμοί, αλλά και ορεινοί προορισμοί που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί. Πλούσια εναλλαγή τοπίου, από το καταπράσινο των ελιών, των πεύκων, των καστανιών, των βελανιδιών στο σεληνιακό τοπίο της δυτικής πλευράς. Επιβλητικά αρχοντικά με στοιχεία νεοκλασικά, μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, και παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αγροικίες.

Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του Μολύβου, με τα παραδοσιακά από ξύλο και πέτρα σπίτια του, οι προϊστορικοί οικισμοί, το κάστρο της Μήθυμνας, το ρωμαϊκό υδραγωγείο (ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της Μεσογείου εκείνης της εποχής), οι ιαματικές πηγές Θέρμα στον κόλπο της Γέρας, είναι στίγματα της ιστορίας αυτού του νησιού που ξέρει να προσφέρει ψυχική γαλήνη και ηρεμία με την ίδια ευχέρεια που μπορεί να μοιράσει εγκόσμιες συγκινήσεις για όσους λατρεύουν την καλή ζωή, όπως κι αν την ερμηνεύει ο καθένας.

Η Λέσβος - αφετηρία και τέρμα για τρισχιλιετείς πολιτισμούς- έχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, μοναδικά τοπικά προϊόντα, στενή επαφή με τις τέχνες, τα γράμματα και τη λαϊκή παράδοση. Εδώ άνθισαν, από την πρώιμη κιόλας αρχαιότητα, οι τέχνες και τα γράμματα. Οι δυο σπουδαιότεροι λυρικοί ποιητές της Λέσβου ήταν ο Αλκαίος και η Σαπφώ. Με τόσο βαθιές ρίζες πνευματικής παράδοσης και ανεξάρτητης σκέψης, δεν μας εκπλήσσει που το νησί αυτό γέννησε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Ελύτης, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης, ο Πανσέληνος, ο Ιακωβίδης, ο Ελευθεριάδης, ο Θεόφιλος.

Η Χριστιανική Λέσβος

Η γνωριμία με τη χριστιανική Λέσβο θα σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία προσκυνηματικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό όσων αναζητούν την ψυχική γαλήνη. Τον πίνακα της ομορφιάς του νησιού χρωματίζουν εκκλησίες και μοναστήρια με μακραίωνη ιστορία, προσκυνήματα και αμέτρητα γραφικά ξωκλήσια, όλα με τη δική τους ιστορία!       

Στο Mανταμάδο βρίσκεται η Ιερά Μονή του Tαξιάρχη, ο οποίος είναι ο προστάτης Άγιος όλου του νησιού. Εκεί θα βρείτε τη μοναδική στο χριστιανικό κόσμο ανάγλυφη εικόνα του Tαξιάρχη Mιχαήλ.

Στην καρδιά της Aγιάσου, στον ναό της Kοίμησης της Θεοτόκου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μοναδική εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης, καθώς και μια σημαντική συλλογή εκκλησιαστικών χειρογράφων και σκευών.

Στο ύψωμα Καρυές, πάνω από την κωμόπολη της Θερμής βρίσκεται η Μονή Αγίου Ραφαήλ. Στο μοναστήρι φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων.

Η Μονή Λειμώνος (που πολλοί αποκαλούν μικρογραφία του Αγίου Όρους), χτισμένη το 1523, αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο με μουσείο και βιβλιοθήκη, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας.

Ατέλειωτες παραλίες

Δροσιστείτε και χαλαρώστε στα καταγάλανα νερά των πανέμορφων παραλιών του νησιού, όπως το Τάρτι  κοντά στον κόλπο της Γέρας, την παραλία του Αγίου Ισιδώρου, την παραλία της Μελίντας κοντά στο Πλωμάρι, της Εφθαλούς στον Μόλυβο, την παραλία της Ερεσού κ.α.

 

Aπολιθωμένο Δάσος - Μοναδικό μνημείο της φύσης!

Απολιθωμένοι κορμοί, διάσπαρτοι σε μια έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο, μαρτυρούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την «κοσμογονία» που σημάδεψε τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το νησί που έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, διαθέτει ένα ευρύ και με πολύ καλή σήμανση δίκτυο μονοπατιών, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα στους απέραντους ελαιώνες, τα πυκνά πευκοδάση, ή πάνω στα απόκρημνα βράχια που οδηγούν στους καταρράκτες του Μαν’ Κάτσα.

Στα αμέτρητα ταβερνάκια και ουζερί θα γευτείτε όλα τα τοπικά καλούδια σε αφθονία! Ξεκινήστε με ένα παγωμένο ουζάκι που μοσχοβολάει γλυκάνισο και μια πλούσια ποικιλία θαλασσινών: αντζούγιες και σαρδέλες παστωμένες σε χοντρό αλάτι, γαύρο μαρινάτο με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, χτένια ψητά με μπόλικο λάδι, λιόκαφτα ψαράκια σε λαδολέμονο, χταπόδι στα κάρβουνα σβησμένο με δυνατό ξύδι και … όρεξη να ‘χετε!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top