Βοήθεια έτσι ώστε να ζητηθεί από τις τράπεζες μια απόφαση για όλους τους πληγέντες της περιοχής της κατολίσθησης στο Πισσούρι, όσον αφορά διευκολύνσεις για τα δάνειά τους, ζητούν κάτοικοι της περιοχής από τη Βουλή, ενώ ο Κοινοτάρχης Πισσουρίου εκφράζει ανησυχία για τυχόν καθυστερήσεις στα έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, την Πέμπτη, με τον Κοινοτάρχη του χωριού, Λάζαρο Λαζάρου, να προειδοποιεί ότι η όποια καθυστέρηση στα έργα μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της κατάστασης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Λαζάρου εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών και στο κράτος γενικότερα, για το ότι ξεκίνησε το έργο αντιστήριξης, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο.
Εξέφρασε και τις ανησυχίες τους, όμως, στο να μην υπάρξει κενό μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης του έργου, «γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση και την αποτελεσματικότητά του».
Είπε ότι έστειλαν το μήνυμα ότι ως κοινότητα, «απαιτούμε την απρόσκοπτη συνέχιση αυτού του έργου και ευχαριστούμε όλους όσους συμμερίζονται αυτή την άποψη και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς για την άποψη του ΕΤΕΚ, που εκφράστηκε κατά τη συνεδρία, ότι είναι καλύτερα να υπάρξει ένα διάστημα τεσσάρων με έξι μηνών μεταξύ της πρώτης και δεύτερης φάσης για να δουν κατά πόσον τα έργα είναι αποτελεσματικά, ο κ. Λαζάρου είπε ότι άκουσαν «με έκπληξη» την άποψη του ΕΤΕΚ, το οποίο, όπως είπε, απουσίαζε κατά τις οκτώ προηγούμενες συναντήσεις με την Επιτροπή και με άλλους φορείς για το θέμα, για να εκφράσει κάποιες απόψεις.
«Τώρα βρίσκουμε πολύ όψιμο το ενδιαφέρον τους και ανησυχούμε μήπως η προσπάθεια τους να βρουν μια κάποια καλύτερη λύση, εμποδίσουν ή καθυστερήσουν την καλή λύση που φαίνεται ότι ξεκίνησε να αποδίδει,» είπε. Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν ότι το έργο που ήδη έγινε, φέρνει κάποιο αποτέλεσμα.
Ακόμα και έξι μήνες καθυστέρησης, είπε, είναι πολύ σημαντικοί για να γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση.
Ερωτηθείς αν γνώριζαν ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για ανέγερση κατοικιών, είπε ότι οι περισσότεροι που έχτισαν στην περιοχή ήταν από το Πισσούρι, και ότι αν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι πιθανόν μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαζόταν αυτό το φαινόμενο, δεν θα έκτιζαν. «Βεβαίως δεν το γνώριζαν, αλλά ούτε και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεν είχαν ιδέα», όταν εντασσόταν η περιοχή στην οικιστική ζώνη, είπε.
Είπε ότι πάνω 20 οικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους να τις εγκαταλείψουν, αλλά και αρκετές άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου, Γεωργία Έλληνα Ζώη, περίπου 250 οικίες έχουν επηρεαστεί.
Η κα. Ζώη είπε ότι έθεσαν δύο ζητήματα στην Επιτροπή. Το πρώτο αφορά στα δάνεια ατόμων που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, και που τώρα πληρώνουν ενοίκιο αλλά η δόση τους τρέχει. Είπε ότι είχαν ζητήσει από τις τράπεζες αναστολή της πληρωμής των δόσεων, αλλά επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα οι τράπεζες πλέον έχουν επανέλθει και ξαναζητούν τις δόσεις. «Έχουμε ζητήσει βοήθεια έτσι ώστε να ζητηθεί από τις τράπεζες μια απόφαση συνολικά για όλους τους πληγέντες της περιοχής της κατολίσθησης στο Πισσούρι», πρόσθεσε.
Το δεύτερο θέμα που έθεσαν, είπε, έχει να κάνει με την ασφάλεια των κατοικιών, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί μεν αλλά είναι γεμάτες πράγματα, και υπάρχουν πάρα πολλές κλοπές. Είπε ότι καλούν την Αστυνομία, «η οποία αρνείται να παρέμβει στην ουσία, οπότε έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή και τους παρισταμένους εκ μέρους της κυβέρνησης να ληφθούν κάποια μέτρα για την προστασία των ιδιοκτησιών αυτών.»
Όσον αφορά το θέμα των έργων που γίνονται, εξήγησε ότι η Α’ Φάση αφορά όχι την περιοχή της κατολίσθησης αλλά την περιοχή έξω από αυτήν έτσι ώστε να μην επεκταθεί.
Το έργο που αφορά στην περιοχή κατολίσθησης, είπε, είναι η κατασκευή του αντιβάρου, κάποιες πασσαλοστοιχίες μέσα στην περιοχή της κατολίσθησης, οι οποίες θα μειώσουν την πίεση που ασκείται σε όλη αυτή την έκταση, και έργα διαχείρισης του νερού το οποίο έχει δύο προελεύσεις, όπως είπε, από τη βροχή και λύματα, καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα.
Η κα. Ζώη ανέφερε ότι κάθε φορά που υπάρχει πολύ υγρός χειμώνας στην Κύπρο παρατηρούνται ταχύτατες μετακινήσεις στην περιοχή, η οποία έχει αναπτυχθεί οικιστικά τα τελευταία 30 χρόνια χωρίς αποχετευτικό δίκτυο. Ήδη, πρόσθεσε, από το 2012 το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το πρώτο που είχε προτείνει ήταν η διαχείριση των όμβριων υδάτων, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι. Έχει επίσης προταθεί από ειδικό που είχε κληθεί από το κοινοτικό συμβούλιο η απομάκρυνση με βυτιοφόρα του βρόχινου νερού για να περιοριστεί η επιβάρυνση της περιοχής, αλλά ούτε αυτό έχει προχωρήσει, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε σε δηλώσεις, "βαίνει προς αίσιο τέλος στο να λυθεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων.»
Είπε ότι είναι με ικανοποίηση που πληροφορήθηκαν ότι τα έργα βαίνουν σωστά και ως προς τα χρονοδιαγράμματα αλλά και ποιοτικά.
Ο κ. Σύκας, ανέφερε ότι ως ΔΗΣΥ, θα παρακολουθούν ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών της Β’ Φάσης που είναι και η φάση, όπως είπε, κατά την οποίαν θα δημιουργηθούν όλες οι υποδομές αλλά και οι στηρικτικές ενέργειες «που θα βοηθήσουν επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα στο Πισσούρι.» Είπε οτι η Β' Φάση είναι της τάξης των €35 περίπου εκατ. πριν την επικαιροποίηση, προσθέτοντας οτι «είναι ένα θέμα το οποίο παίρνει τον δρόμο του».
Ερωτηθείς αν διαφωνούν με την άποψη του ΕΤΕΚ να περιμένουν, είπε ότι ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν, και ότι θα περιμένουν την επόμενη συνεδρία, διότι «υπάρχει ένα θέμα». Θα πρέπει να δουν, είπε, αν η μελέτη που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, και από μέλη του ΕΤΕΚ, καταδείξει ότι θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση γιατί θα είναι πιο αποτελεσματικό το έργο, ή αν θα πρέπει να προσμετρηθεί και το δημόσιο συμφέρον και τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν περαιτέρω η περιοχή του Πισσουρίου και οι κατοίκοί του.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Λεμεσός: Δεν θα πιστέψετε τον τρόπο με τον οποίο απέφυγαν τα πρόστιμα από κάμερες
• Προσοχή από παραπλανητικές προσφορές – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
• Μικρή καθυστέρηση για τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία – Πυρετώδεις εργασίες – Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις