ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατεχόμενα: Στο «ανώτατο» οι συντεχνίες εναντίον των περικοπών μισθών στο «δημόσιο»

Κατεχόμενα: Στο «ανώτατο» οι συντεχνίες εναντίον των περικοπών μισθών στο «δημόσιο»

Δέκα έξι συντεχνίες στα κατεχόμενα καταχώρησαν σήμερα αγωγή στο «ανώτατο δικαστήριο» ζητώντας πάγωμα του «διατάγματος» για περικοπή 20% των μισθών άνω των 15.000 ΤΛ μηνιαίως στο ευρύτερο «δημόσιο» τομέα. Το αιτιολογικό της εν λόγω απόφασης της «κυβέρνησης» που εφαρμόζεται μέσω διατάγματος είναι η αποπαγοποίηση και απόδοση της ΑΤΑ που φτάνει το 56%.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, πρόκειται για συντεχνίες εργαζομένων στον ευρύτερο «δημόσιο» τομέα, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, ακαδημαϊκούς: KTAMS, KAMU-İŞ, KAMUSEN, KTÖS, KTOEÖS, TÜRKSEN,DEV-İŞ, HÜR-İŞ, KOOP-SEN,GÜÇ-SEN,VERGİ-SEN,BES,TIP-İŞ, MALİYE-SEN,DAÜ-SEN και DAÜ BİR-SEN. Την ενέργεια των συντεχνιών στήριξαν και «βουλευτές» του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ, που πήγαν έξω από το «ανώτατο».

Ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, KTÖS, Μπουράκ Μαβίς κάλεσε την «κυβέρνηση» σε παραίτηση κατηγορώντας την για ανικανότητα. «Δεν ζητούν αυτοθυσία από το κεφάλαιο και τον εαυτό τους, περιμένουν θυσίες από μισθωτούς και άτομα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Εάν θα γίνει εξοικονόμηση, πρόσθεσε, να γίνει και από τους «εκπροσώπους στο εξωτερικό» (ΣΣ τους υπαλλήλους του «υπεξ» στις «αντιπροσωπείες» του ψευδοκράτους ή διορισμένους σε κάποιες χώρες ως τέτοιους) που λαμβάνουν 4.700 ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε το 110% και στις υπηρεσίες στο 116%, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να θυσιάσουν την ΑΤΑ και ούτε η «κυβέρνηση» θα βάλει στόχο τον μισθό των «δημοσίων» υπαλλήλων.

«Ο αγώνας μας θα συνιστεί εντεινόμενος. Όσοι κάθονται στα έδρανα δεν πρέπει να νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να μένουν σε αυτές τις θέσεις παρακολουθώντας κηδείες, πηγαίνοντας σε γάμους, κόβοντας κορδέλες στα πανηγύρια», είπε.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συντεχνίας «δημοσίων» υπαλλήλων, KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν είπε ότι δεν πρόκειται ν’ αφήσουν την «κυβέρνηση» να κάνει ό,τι θέλει, χαρακτήρισε την απόφαση για περικοπή μισθών ως προϊόν «φασισμού και αντιδημοκρατική» καθώς και «αντισυνταγματική».

Η τ/κ ένωση νοσηλευτών και μαιών είναι η πρώτη που ανακοίνωσε απεργιακά μέτρα ενάντια στην εν λόγω απόφαση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συντεχνίας από αύριο τα μέλη τους δεν θα κάθονται υπερωρία σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ αύριο μεταξύ 08.00 – 13.00 στο γενικό νοσοκομείο Κερύνειας θα πραγματοποιηθεί απεργία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top