ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακό «πόκερ» Πούτιν: Φυσικό αέριο με το σταγονόμετρο από τον Nord Stream 1

Ενεργειακό «πόκερ» Πούτιν: Φυσικό αέριο με το σταγονόμετρο από τον Nord Stream 1

Την απειλή της πλήρους διακοπής της εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο συντηρεί η Ρωσία σε μία μακρά παρτίδα ενεργειακού «πόκερ» που θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, οι «27» συμφώνησαν επί συμβιβαστικού σχεδίου για την ενεργειακή ασφάλεια, ενόσω η Μόσχα εντείνει το «μαρτύριο της σταγόνας» μειώνοντας πλέον τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 στο 20% της δυναμικότητάς του.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κυβένηση Μπάιντεν βρίσκεται εξίσου υπ' ατμόν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν πως η περαιτέρω μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης από τον Nord Stream 1 έρχεται να «επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους», και τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στέλνει για διαβουλεύσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες τον ειδικό συντονιστή Άμος Χόκσταϊν.

Σε συνέχεια του «θρίλερ» με την επανεκκίνηση του Nord Stream 1 κατόπιν των δεκαήμερων εργασιών συντήρησης, ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοίνωσε ανακοινώσει ότι άλλη μία τουρμπίνα του αγωγού τίθεται εκτός λειτουργίας και η ροή του φυσικού αερίου -ήδη μειωμένη στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού- θα περικοπεί περαιτέρω κατά το ήμισυ από αύριο, Τετάρτη, ήτοι στο 20%.

Στην Ευρώπη εκτάκτως ο «άνθρωπος» του Μπάιντεν στο Ενεργειακό

«Αυτός ήταν ο χειρότερος φόβος μας» αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το δίκτυο CNNi σχετικά με την εξαγγελία της Gazprom ότι από την Τετάρτη μειώνεται πλέον στο 20% η τροφοδοσία από τον Nord Stream 1.

O αντίκτυπος στν Ευρώπη δύναται να γυρίσει μπούμπερανγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έρχεται επίσης να δοκιμάσει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και ενότητα έναντι της Ρωσίας, επισημαίνει αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπαίντεν μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο αμερικανικό δίκτυο.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η περαιτέρω μείωση της τροφοδοσίας από τον Nord Stream 1 ρίχνει τη Δύση σε «αχαρτογράφητα νερά» ως προς το εάν θα έχει η Ευρώπη επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα.

Εν μέσω της συνολικής αβεβαιότητας, ο Τζο Μπάιντεν στέλνει στην Ευρώπη τον προεδρικό σύμβουλο και ειδικό συντονιστή για την Ενέργεια, Άμος Χόκσταϊν. Θα επισκεφθεί διαδοχικά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για «ασκήσεις επί χάρτου» στο ενεργειακό, στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής ΕΕ-ΗΠΑ που συστάθηκε τον Μάρτιο, ένα μήνα αφότου ο στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top