ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Η υγειονομική κρίση στην Ουκρανία χειροτερεύει

ΠΟΥ: Η υγειονομική κρίση στην Ουκρανία χειροτερεύει

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, καθώς μαίνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία, είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανησυχεί για το προσωπικό που βρίσκεται σε κόπωση, τους αυξανόμενους βομβαρδισμούς και τον χειμώνα που πλησιάζει.

Σημειώθηκαν 434 επιθέσεις σε δομές υγείας στη χώρα, από σύνολο 615 επιθέσεων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με την καταγραφή του ΠΟΥ.

Η συντονίστρια έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην Ουκρανία, Χέδερ Πάποβιτς, είπε ότι οι ομάδες υγείας σε πολλές περιοχές έχουν συνηθίσει να εργάζονται με βομβαρδισμούς έξω από το παράθυρό τους.

"Δεν είναι είδηση πια κατά κάποιο τρόπο, αλλά αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία", είπε στο Reuters η Πάποβιτς την Τετάρτη.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους, αλλά πολλές ουκρανικές πόλεις έχουν καταστραφεί και χιλιάδες έχουν σκοτωθεί. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

Η Πάποβιτς, που επισκέφτηκε την Ουκρανία την περασμένη βδομάδα, είπε ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί πολύ για τις περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες στις ομάδες του εξαιτίας των μαχών ή της ρωσικής κατάληψης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του ανατολικόου Ντονμπάς και της Χερσώνας στον νότο.

"Το να έχουμε πρόσβαση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα", είπε η Πάποβιτς, επικαλούμενη προκλήσεις για μεταφορά φαρμάκων σε αυτές τις περιοχές για ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις ή για θεραπεία φυσικών και ψυχικών τραυμάτων.

Ο έλεγχος των ασθενειών είναι επίσης ένας παράγοντας. Η Ουκρανία έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για επιδημία ιλαράς και πολιομυελίτιδας, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για κίνδυνο χολέρας. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα χολέρας ακόμα, είπε η Πάποβιτς.

Ο ΠΟΥ εργάζεται δίπλα στα εθνικά συστήματα υγείας για να υποστηρίξει την υγεία των προσφύγων στις γειτονικές χώρες. Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και αντίστοιχος αριθμός έχει εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Η Πάποβιτς είπε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, από τη γλώσσα μέχρι την οικονομική ικανότητα των προσφύγων να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη, κάτι το οποίο ο ΠΟΥ δουλεύει με τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστεί.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top