ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμοι για Grexit οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής

Έτοιμοι για Grexit οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής

Το σκληρό μήνυμα της ΕΚΤ που ήθελε «να τραβήξει την πρίζα» στις ελληνικές τράπεζες - Το κρίσιμο Eurogroup και το τελεσίγραφο που αναμένεται να επιδοθεί στον Αλ.Τσίπρα από τους ηγέτες της Ευρωζώνης - Οι δανειστές συζητούν τώρα μόνο για πρόγραμμα 2-3 μηνών

Ως μία τελευταία «μισή» ευκαιρία για την Ελλάδα αντιλαμβάνονται τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης οι δανειστές που είναι έτοιμοι να «τραβήξουν» την πρίζα και να σπρώξουν την χώρα μας έξω από το κοινό νόμισμα εάν θεωρήσουν ότι οι προτάσεις που θα παρουσιάσουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συζήτηση. 

Με απλά λόγια, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις 14:00 και το Συμβούλιο των 19 ηγετών της Ευρωζώνης στις 19:00 αποτελούν την τελική δοκιμασία όπου θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή θα υποχρεωθεί από τους εταίρους να ακολουθήσει τον μοναχικό και δύσβατο δρόμο στην απομόνωση του εθνικού νομίσματος. 

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ

Τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Δευτέρα δείχνουν ότι οι διαθέσεις των Ευρωπαίων είναι κάθε άλλο παρά φιλικές προς την ελληνική πλευρά.

Οπως πληροφορείται το www.protothema.gr, οι τραπεζίτες ήταν αποφασισμένοι να κόψουν την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα μέσω του ELA. Εάν ελάμβανε την έγκριση του συνόλου των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνουν αμέσως απαιτητά τα 89 δισ. που έχουν δοθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σηματοδοτούσε την πλήρη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την «απαλλοτρίωση» από την Κέντρικη Τράπεζα των στοιχείων που έχουν δώσει ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι χρειάστηκε ένας ελιγμός του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος εισηγήθηκε να κοπούν οι εγγυήσεις (επιλέγοντας το μικρότερο κακό) με σκοπό να αποφύγει τη διακοπή του ELA, πρόταση που έγινε δεκτή. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα σκληρό τελεσίγραφο που δείχνει ότι αν οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίτευξη συμφωνίας, τότε η έναρξη των κινήσεων που θα οδηγήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι θέμα λίγων 24ωρων. 

Το Eurogroup όπου θα κριθούν όλα

Στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να αποδείξει εμπράκτως στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει σελίδα. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν από την ελληνική να παρουσιάσει προτάσεις σαφείς, ποσοτικοποιημένες και επαρκείς οι οποίες να δοθούν στ συνέχεια στα τεχνικά κλιμάκια για περαιτέρω εξειδίκευση και επεξεργασία.

Μόνο στην περίπτωση που το Eurogroup εισηγηθεί προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης η Ελλάδα θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί με την Ευρώπη και να δώσει μάχη για να επιβιώσει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top