ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπ. Υγείας στο THEMAONLINE: «Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου να προσφέρω στους πολίτες της χώρας μου» - «Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα»

Ο Υπ. Υγείας στο THEMAONLINE: «Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου να προσφέρω στους πολίτες της χώρας μου» - «Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα»

«Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου να προσφέρω στους πολίτες της χώρας μου», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο THEMAONLINE, ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, εκφράζει την ανησυχία για  το ενδεχόμενο έξαρσης του κορωνοϊού, αναφέρεται στις ενέργειες για τη λειτουργία του Περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, στην εφαρμογή της απογευματινής εργασίας και στο προσωπικό του στοίχημα.

Πόσο σας ανησυχεί το σενάριο νέας έξαρσης το Φθινόπωρο και ποιες σκέψεις γίνονται για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου;

Η ανησυχία είναι έκδηλη για την πορεία του κορωνοϊού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό υπάρχει η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία με Ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Καθημερινά αξιολογούνται τα δεδομένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αποφασίζονται τα επόμενα βήματα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία οδικού χάρτη  που θα περιλαμβάνει δράσεις στο πλαίσιο της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η στρατηγική που θα αναπτυχθεί για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η στρατηγική για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της νόσου COVlD-19, η επιτήρηση της κοινότητας μέσω του διαγνωστικού ελέγχου και η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων που διέπουν συγκεκριμένους χώρους υψηλής επικινδυνότητας. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ενισχύει την ενημέρωση του προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που δεν προστατεύουν μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις και λοιμώδη νοσήματα.

Βλέπουμε ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε, έχετε συνεχώς επαφές με Ευρωπαίους Ομολόγους σας και όχι μόνο, για την επίτευξη συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Σε τι αποσκοπούν όλες αυτές οι συνεργασίες;

Στόχος μας είναι η διεύρυνση και  η ενδυνάμωση των συνεργασιών με άλλες χώρες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, τεχνογνωσίας, και υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών. Ήδη υπογράφτηκαν μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης με την Ελλάδα και την Ισπανία, με πλάνο να υπογραφούν εντός των επόμενων μηνών μνημόνια συνεργασίας με Ιταλία, Ισραήλ, Λιθουανία, Κούβα και Κίνα ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν επαφές και με άλλους ομολόγους μου για να συζητηθούν τρόποι διεύρυνσης των συνεργασιών μεταξύ των χωρών μας.  Τα πιο πάνω μνημόνια συνεργασίας αφορούν στη συνεργασία για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στη συνεργασία για τις παραγγελίες και προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία, στην υλοποίηση δράσεων με σκοπό την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, και τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Όσον αφορά στην επίσκεψη μου στο Ισραήλ το Σεπτέμβριο, θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες  που αφορούν στην αμοιβαία συνδρομή με τη μεταφορά ασθενών, ιατρικού προσωπικού και προμηθειών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όπως φυσικές καταστροφές, ασθενείς από το Ισραήλ ή από την Κύπρο να μπορούν να νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια των δύο χωρών και τέλος, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ  να είναι σε θέση να λαμβάνει ειδική εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων. Επίσης, θα επεκταθεί η συνεργασία μας σχετικά με τις χιαστί μεταμοσχεύσεις νεφρού. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθηθούν ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει το νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, μέσω της εύρεσης συμβατότητας με ανάλογες περιπτώσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Προχωρούν οι ενέργειες για τη λειτουργία του Περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες;

Προχωρούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ υπήρξε και λεπτομερής συζήτηση με τον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού σε πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία. Θα ενημερωθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο για τα δεδομένα που προκύπτουν όσον αφορά τη λειτουργία του Περιφερειακού γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, ενώ στόχος είναι πριν το τέλος του έτους να αρχίσει η λειτουργία του. Ο ΠΟΥ θα μπορέσει να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την προώθηση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη δημόσια υγεία, με έμφαση στην ποιότητα περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι προνομιακή για τη στέγαση του εν λόγω Γραφείου. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Περιφέρεια Ευρώπης και αυτών με τα κράτη - μέλη, της Λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Το Γραφείο μεταξύ άλλων θα δραστηριοποιηθεί στην ενίσχυση της Δημόσιας υγείας και αναβάθμισης της ετοιμότητας για αντιμετώπιση  αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, μέσω προώθησης καινοτόμων δράσεων που έχουν ως στόχο την πρόληψή τους, καθώς και στη συλλογή, διάχυση και αξιολόγηση επιδημιολογικών δεδομένων.

Ποια είναι η μέχρι τώρα αποτίμηση του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων;

Η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων συνεχίζεται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και στόχος μας είναι η ενίσχυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών μας. Οι προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη της λειτουργίας της υπηρεσίας εφημερίας απέδωσαν καρπούς, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ασθενείς, μας χαροποιούν και μας πεισμώνουν για την ενίσχυση του θεσμού με την διεύρυνση του ωραρίου και την αύξηση των ιατρείων εξυπηρέτησης. Στην παρούσα φάση, οι υπηρεσίες εφημερίας Προσωπικών Ιατρών λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις Δημόσιες Αργίες και εξυπηρετούν έκτακτα προβλήματα υγείας. Από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου 2022, εξυπηρετήθηκαν συνολικά 603 άτομα. Συγκεκριμένα, εξυπηρετήθηκαν 424 ασθενείς από Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων και 179 ασθενείς απο Παιδιάτρους.

Πότε βλέπετε να προχωράτε με επέκταση του θεσμού;

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 να υπάρξουν επιπρόσθετα κέντρα που θα στελεχώνονται από ιδιώτες ιατρούς. Θα ήθελα εκ νέου να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες υγείας για την ανταπόκριση, όπως επίσης και τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ για την άριστη συνεργασία προς επίλυση των όποιων προβλημάτων εντοπίζονται, έτσι ώστε να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας.

Ένα άλλο μέτωπο που έκλεισε πρόσφατα είναι αυτό που αφορά την απογευματινή υπηρεσία στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν νομίζετε ότι αργήσαμε πολύ για το προφανές;

Δεν θέλω να ασκήσω κριτική εάν έχει αργήσει η εφαρμογή της απογευματινής εργασίας, αυτό που θέλω να τονίσω προς τους πολίτες είναι ότι όσο βρίσκομαι στη θέση του Υπουργού Υγείας θα καταβάλλω προσπάθειες για ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς. Το σημαντικό ωστόσο που θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε, είναι ότι μέσα από εποικοδομητικό και προσοδοφόρο διάλογο υλοποιούνται έργα και εφαρμόζονται υπηρεσίες προς όφελος των ασθενών. Όπως έχει ανακοινωθεί, η λειτουργία της απογευματινής εργασίας θα αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργία απογευματινών Εξωτερικών Ιατρείων για γνωμάτευση, όσο και τη διεκπεραίωση χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών προσπελάσεων. Οι στόχοι του προγράμματός είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και η αύξηση της προσβασιμότητας των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας των  Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, η μείωση των λιστών αναμονής εκεί και όπου παρατηρούνται εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, όπως επίσης και η πιο αποτελεσματική χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού των Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Ποιο είναι για εσάς το προσωπικό στοίχημα από την παρουσία σας στο νευραλγικό υπουργείο, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας.

Προσωπικό στοίχημα αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της υγείας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες από το ΓεΣΥ, όπως είναι η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, η ένταξη καινοτόμων φαρμάκων και η διαφύλαξη της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ - της  μεγαλύτερης κοινωνικής μας κατάκτησης - ως κόρη οφθαλμού. Επίσης, η αναβάθμιση της μονάδας αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Αμμοχώστου, η έναρξη λειτουργίας τμήματος Πρώτων Βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, η σωστή διαχείριση και η ετοιμότητα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 αλλά και της νόσου ευλογιάς των πιθήκων. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επίλυση προβλημάτων που εντοπίζονται αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες. Γνώμονας του Υπουργείου Υγείας είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου να προσφέρω στους πολίτες της χώρας μου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top