Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακό: Τι θα δώσει λύση στο πρόβλημα - Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Μεταφορών

Κυκλοφοριακό: Τι θα δώσει λύση στο πρόβλημα - Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Μεταφορών

Η τεχνολογία μπαίνει πλέον σε ό,τι σχεδιάζουμε, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Δήμαρχο Λεμεσού για τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στη Λεμεσό, ενώ πρόσθεσε ότι τη λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα δώσει η αλλαγή ωραρίων, που βρίσκεται υπό μελέτη.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι ένας από τους λόγους της επίσκεψής του στην πόλη ήταν για να βραβεύσει τον Δήμο Λεμεσού για τις δράσεις που είχε κάνει πέρσι για τη βδομάδα της ευρωπαϊκής βιώσιμης κινητικότητας, καθώς ήταν ο Δήμος με τις περισσότερες δράσεις.

Αναφορικά με τα έργα της επαρχίας Λεμεσού, ο Υπουργός είπε ότι για τον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση Αρχ. Μακαρίου με Αγίας Φύλας υπάρχει μία αντίδραση από τη σχολική εφορεία. «Οφείλουμε να εξετάσουμε και εναλλακτικά σενάρια. Η απόφαση είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων να αναθέσει σε έναν ιδιώτη μελετητή να εξετάσει και κάποια εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα συνδυάζουν και την τεχνολογία, δηλαδή τα ευφυή συστήματα μεταφορών, κάποια με αριστερόστροφες στροφές, κάποια με αποχαρακτηρισμό μιας από τις πέντε συμβολές από τα οδικά δίκτυα που θα καταλήγουν στον κυκλικό κόμβο σε δευτερεύον οδικό δίκτυο».

Είπε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια που μπορεί να συνδυαστούν, είτε με κυκλικό κόμβο ή χωρίς. «Και εμείς και ο Δήμος θέλουμε την υλοποίηση του έργου. Αν έρθει μελέτη και πει ότι μπορεί να υλοποιηθεί το έργο χωρίς κυκλικό κόμβο και τηρούνται τα πρότυπα οδικής ασφάλειας της βιώσιμης κινητικότητας, να προχωρήσουμε», είπε, σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι σε 2 με 3 μήνες θα υπάρχει το αποτέλεσμα με τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει το έργο.

Σε σχέση με τον βόρειο παρακαμπτήριο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι ο παρακαμπτήριος θα λύσει το κυκλοφοριακό στη Λεμεσό». Αυτό που θα γίνει, είπε, είναι να τεθεί ο θεμέλιος λίθος και να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό, με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μετά.

«Όταν υπάρχει το ρυθμιστικό, σημαίνει ότι το έργο θα μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές που πρέπει να γίνουν στην όδευση», πρόσθεσε.

Για την Ευαγόρα Λανίτη, ο Υπουργός είπε ότι έξι μήνες μετά που θα έχουν τις θέσεις των υπηρεσιών με τα τελικά τους σχέδια, «θα προκηρύξουμε την προσφορά». Σημείωσε ότι καθυστερούν κάποιες υπηρεσίες να τα στείλουν, ανέλαβε όμως ο Δήμος να τους συντονίσει.

Αναφορικά με την υπέργεια διάβαση, ο κ. Καρούσος ενημέρωσε ότι έχει παρθεί απόφαση να προχωρήσει. Είπε ότι θα στείλει επιστολή στα δύο δημαρχεία που επηρεάζονται, τον Δήμο Λεμεσού και τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς, με την οποία θα τους ενημερώνει ότι θα προχωρήσει η γέφυρα, αλλά θα είναι μόνο για λεωφορεία, ποδήλατα, μοτοσικλέτες, όχι αυτοκίνητα. «Να το γνωρίζουν οι Δήμοι και να είναι με την έγκρισή τους και να προχωρήσουμε και με αυτό το έργο».

«Επίσης, κάτι άλλο που έχουμε πει κι έχουμε πάρει απόφαση σήμερα, έχει σχέση με τα park and ride. Έχει προτείνει τέσσερις τοποθεσίες ο Δήμος Λεμεσού, βόρεια της Λεμεσού, εκτός από τους δύο χώρους που προωθούμε τώρα. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε με την απαλλοτρίωση αυτών των χώρων και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, και ο Δήμος να ετοιμάσει τα park and ride σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε.

Επιπλέον, για τα έξυπνα φώτα, ο Υπουργός είπε ότι έχει ανατεθεί σε μελετητή να κάνει προσομοίωση και στους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους. Όπως είπε, με βάση μελέτες στο εξωτερικό, η μέση βελτίωση που υπάρχει με τα έξυπνα φώτα κυμαίνεται μεταξύ 10-35%, αναλόγως των χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

«Το σύστημα δουλεύει στην Αγίας Φύλας. Αν το κλείσουμε σήμερα, η αναμονή θα είναι μισή ώρα περισσότερο. Υπάρχει κίνηση, το γνωρίζουμε. Εκεί είναι σαν να έχει έναν τροχονόμο. Βοηθά το σύστημα. Γνωρίζαμε ότι θα έχει μια βελτίωση γύρω στο 50%. Χρόνο με τον χρόνο, όσο αυξάνονται τα αυτοκίνητα, αυτή η βελτίωση θα χαθεί ουσιαστικά. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, μέχρι να γίνουν τα σκληρά μέτρα», σημείωσε.

Όπως είπε, μέσα στον Νοέμβριο θα προκηρυχθεί προσφορά για 125 σημεία με έξυπνα φώτα, τα 40 από τα οποία θα είναι στη Λεμεσό και τα υπόλοιπα στη Λευκωσία.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι οι μαθητές χρειάζονται μία ώρα για να μεταβούν στο σχολείο, ο Υπουργός είπε ότι κατατίθεται μία μελέτη για τη Λευκωσία, αλλά το αποτέλεσμα θα ισχύει και για τις υπόλοιπες πόλεις, για τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό από τη μετατόπιση των ωραρίων λειτουργίας, εργασίας, εκπαίδευσης, δημόσιας υπηρεσίας, κάποιων ιδιωτικών οργανισμών. Η μελέτη αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και ο σκοπός είναι να τεθεί άμεσα ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και σε ένα-ενάμισι μήνα να παρθούν αποφάσεις, σημείωσε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα οι αυτοκινητόδρομοι θα έχουν ηλεκτρονικές πινακίδες και 120 αισθητήρες, που θα λαμβάνουν τα δεδομένα με την κίνηση για να ενημερώνουν για τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και αν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές, λέγοντας ότι «η τεχνολογία μπαίνει πλέον σε ό,τι σχεδιάζουμε».

Για τα μέσα μεταφοράς, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές. «Ξεκινήσαμε από 10 εκ. διακινήσεις τον χρόνο και είμαστε στα 22 εκ. Βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο οι δημόσιες μεταφορές», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Στις επαρχίες, πρόσθεσε, υπάρχει το νέο σύστημα, που σημαίνει ότι το ρίσκο είναι πάνω στον ανάδοχο, ο οποίος έχει και την υποχρέωση να θέσει σε εφαρμογή νέο, επικαιροποιημένο, βελτιωμένο δίκτυο, με αυξημένα χιλιόμετρα, αυξημένες πυκνότητες, που περνούν από προσομοιώσεις.

Επίσης, «συμφωνήσαμε με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, θα χρηματοδοτήσουμε εμείς και θα υλοποιήσει ο Οργανισμός, μία πύλη, όπου ο κάθε φοιτητής θα μπορεί να δηλώνει το ενδιαφέρον του για μεταφορά του από τον χώρο διαμονής του στο πανεπιστήμιό του», για να μπουν σχετικά λεωφορεία, ειδικά για τους φοιτητές που θέλουν να μείνουν σε άλλη πόλη από αυτή που σπουδάζουν για να γλιτώσουν το ενοίκιο.

Ερωτώμενος για κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ο Υπουργός είπε ότι κανονικά έπρεπε να υπάρχει αύξηση €0,50 στην τιμή του εισιτηρίου, η οποία έχει απορροφηθεί από το Υπουργείο. Επιπλέον, για φοιτητές και ευπαθείς ομάδες υπάρχει 50% έκπτωση για χρήση των μαζικών οδικών μεταφορών. Ανέφερε ότι για την πόλη της Λεμεσού, το μηνιαίο εισιτήριο είναι €40 και για τους φοιτητές €20. Το υπεραστικό είναι στο €70 το μηνιαίο, «και είναι γεμάτα το πρωί με δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 πόλεων, «εξαιρετικής σημασίας για την πόλη και για την Κύπρο», ενώ εξέφρασε και δημοσίως την ευαρέσκειά του «για την προθυμία του Υπουργείου να συμβάλει, να στηρίξει τον Δήμο σε αυτή την προσπάθεια, που αποσκοπεί και στη βελτίωση των συνθηκών στη Λεμεσό, να γίνει η Λεμεσός μια κλιματικά ουδέτερη πόλη».

«Όντος, μέσα από τη σύσκεψη σήμερα δρομολογήθηκαν κάποιες διαδικασίες που θα επισπεύσουν τον στόχο να προωθηθούν τα έργα», ανέφερε.

Σημείωσε, ότι με πρωτοβουλία του Υπουργού, έγινε σύσκεψη, για το θέμα της διασταύρωσης της Αρχ. Μακαρίου με την Αγίας Φυλάξεως. Αναφορικά με την πρόταση των δημοσίων έργων για δημιουργία κυκλικού κόμβου, ο Δήμαρχος είπε ότι «αυτό που θέλει ο Δήμος είναι αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την πόλη, της αναβάθμισης της Αγίας Φυλάξεως, να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι αφορά μια από τις τρεις φάσεις της αναβάθμισης της Αγίας Φυλάξεως, μιας βασικής οδικής αρτηρίας της πόλης. Ως πολιτικό σώμα, είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τους ειδικούς», σημείωσε.

Τη χρήση λεωφορείων ως βραχυπρόθεσμο μέσο απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος προέκρινε η Επιτροπή Μεταφορών

Την προώθηση της χρήσης των λεωφορείων ως βραχυπρόθεσμο μέσο απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου προέκρινε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Στη συνεδρία που έλαβε χώρα παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Πολεοδομίας, της Αστυνομίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο, όπως τόνισαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο συντονιστής της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Αριστοτέλης Σάββα, ανέφερε πως αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης για τη θέσπιση ευέλικτου ωραρίου στο δημόσιο, τη δημοσίευση των οποίων θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων εντός περίπου δύο μηνών.

Υπογράμμισε επίσης πως βραχυπρόθεσμα οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των λεωφορείων, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η λειτουργία τραμ. Ταυτόχρονα, μέτρα όπως μια αναδιαμορφωμένη πολιτική στάθμευσης, ο περιορισμός της χρήσης ΙΧ και η τοποθέτηση έξυπνων φώτων τροχαίας θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παραπάνω προσπάθειες.

Εκ μέρους του Τμήματος τοποθετήθηκε και ο συγκοινωνιολόγος Αλέξης Αυγουστή, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας σε σχέση με το 2019, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Αναφέρθηκε με τη σειρά του σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας μέσω συστήματος περιφερειακού ελέγχου, η μελέτη της οποίας θα ξεκινήσει το 2023, ενώ τόνισε πως μετά την έξαρση της πανδημίας παρατηρήθηκε ταυτόχρονη μαζική έναρξη έργων παγκύπρια, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας ανέφεραν πως θα εισηγηθούν την κατάργηση της βλάστησης σε συγκεκριμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων και εισόδων κυκλικών κόμβων όπου για λόγους συντήρησης διακόπτεται συχνά η κυκλοφορία σε τουλάχιστον μία λωρίδα κίνησης, ενώ σημείωσαν πως δεν έχουν προχωρήσει όλοι οι κύριοι οδικοί άξονες που προβλέπονται στα τοπικά σχέδια, προτείνοντας να περάσει η αρμοδιότητα της τελικής έγκρισης στις κρατικές αρχές προς αποφυγή καθυστερήσεων ή /και αλλαγών στον τελικό σχεδιασμό.

Στη συνεδρία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος ανέφερε πως παρά την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας οι λύσεις που προτείνονται δεν εφαρμόστηκαν και κάλεσε όλους τους φορείς της πολιτείας να συμφωνήσουν για την εφαρμογή των κατάλληλων λύσεων.

Ο κ. Γιωρκάτζης υποστήριξε ακόμη πως πρέπει να σταματήσει η οριζόντια εξάπλωση των πόλεων και να αυξηθεί η πυκνότητα των κατοίκων προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με απώτερο στόχο την αύξηση της χρήσης των λεωφορείων και τη μείωση χρήσης ΙΧ, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας λεωφορειολωρίδων και της ολοκλήρωσης του δικτύου. Πραγματική λύση για Λευκωσία και Λεμεσό είναι η λειτουργία τραμ, τόνισε.

Σύμφωνος με τη λύση του τραμ δήλωσε και ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, επισημαίνοντας επίσης πως το ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο θα πρέπει να συνδυαστεί και με το ωράριο των σχολείων, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού ανέφερε πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την προώθηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού.

Από την πλευρά των μελών της επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου τόνισε πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει οικονομικές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες για τους πολίτες. Πρότεινε τη λειτουργία λεωφορείων για σχολεία και φροντιστήρια που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς και την επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας για τους δημόσιους υπάλληλους, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, προτείνοντας παράλληλα τη διευκόλυνση δημοσίων υπαλλήλων από άλλες πόλεις ώστε να μπορούν να εργάζονται στην περιοχή που διαμένουν αν δεν εξυπηρετούν το κοινό.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Κώστας Κώστα τόνισε τη σημασία της αξιοπιστίας των δρομολογίων των λεωφορείων, αλλά και αυτό της ασφάλειας στους υπό κατασκευή δρόμους, ο Βαλεντίνος Φακοντής πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία τριών λωρίδων στον περιμετρικό Λεμεσού και κάλεσε την Πολεοδομία να εξετάσει ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής ως προς το πλάτος των πεζοδρομίων, ενώ ο Γιαννάκης Γαβριήλ υποστήριξε πως παράλληλα με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων θα πρέπει να προσφερθούν και νέα δρομολόγια.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Παύλος Μυλωνάς ζήτησε πιο δυναμική παρουσία της Αστυνομίας έναντι των παραβάσεων που λαμβάνουν χώρα στους αυτοκινητόδρομους, ενώ ο Χρύσανθος Σαββίδης πρότεινε να μελετηθούν λύσεις που εφαρμόστηκαν σε πόλεις του εξωτερικού.

Από το Κίνημα Οικολόγων, ο Σταύρος Παπαδούρης είπε πως δεν υπάρχουν άλλες βραχυπρόθεσμες λύσεις εκτός από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σημείωσε πως για να υλοποιηθεί το ΣΒΑΚ απαιτούνται σημαντικοί πόροι, ενώ πρότεινε τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα σε συνδυασμό με τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Κλείνοντας τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας κάλεσε όλες τις πλευρές να επανέλθουν με εισηγήσεις επί του θέματος βάσει των όσων συζητήθηκαν σήμερα, συμπληρώνοντας πως η επιτροπή θα συνέλθει για το ίδιο θέμα στις αρχές Νοεμβρίου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top