ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: «Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού»

ΥΠΕΣ: «Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού»

Η δική μας θέση, δια μέσου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παραμένει αταλάντευτη και αυστηρά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λαμβάνοντας υπόψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ένωσης και θα πρέπει να προσαρμόζεται και να υλοποιεί αυτά που το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει.

Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Ολύμπιου στον ιερό ναό Αγίου Επιφανίου στα Λύμπια, σημειώνοντας ότι μια λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών Συνθηκών εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την οποία θα πρέπει να διακρίνει η λειτουργικότητα και η διάρκεια στο χρόνο του νέου μορφώματος. "Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει πριν και πάνω από όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", είπε.

Δυστυχώς, ανέφερε οι τακτικισμοί, οι λεονταρισμοί και η διπλωματία της Τουρκίας η οποία εμμένει σε μια επιθετική ρητορική, επιλέγοντας να «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών τόσο με την αλαζονική της στάση όσο και με τις θέσεις της αξιώνοντας προκλητικά λύση δύο κρατών.

Η απαράδεκτη αυτή στάση της κατοχικής Τουρκίας, οι έκνομες ενέργειές της που στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντηρούν στην «κατάψυξη» το αδιέξοδο που περιήλθε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημείωσε.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε ικανοποίηση αλλά και δικαίωση γιατι μετά από δεκετίες η Ουάσιγκτον αποφάσισε την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. "Μια απόφαση, η οποία δικαιώνει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για τη μεθοδικότητα και τις σταθερές πολιτικές της θέσεις, χωρίς κλυδωνισμούς και αμφιταλαντεύσεις, η οποία θα ατσαλώσει τη γεφύρωση της περιφερειακής σταθερότητας.

Ακουμπώντας στη μνήμη του ήρωα Μιχάλη Ολύμπιου, αλλά και των λοιπών ηρώων της κοινότητας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Λυμπιών, δίνουμε μπρος τους συγγενείς και φίλους τους, την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση, είπε.

Αναφερόμενος στον ήρωα και αγωνιστή των Λυμπιών, Μιχαήλ Ολύμπιου, είπε ότι ήταν παρών στα καλέσματα της πατρίδας, στον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, αλλά και στην τουρκανταρσία του 1963, παραμένοντας πιστός στο χρέος έναντι στην πατρίδα, μέχρι και τον θάνατό του το 1969, σε ηλικία μόλις 32 ετών, ως αποτέλεσμα της ανεπανόρθωτης βλάβης που είχε υποστεί από τα φρικτά βρετανικά βασανιστήρια.

Ο κ. Νουρής είπε, επίσης, ότι η κοινότητα Λυμπιών και η ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσε κατά τη διάρκεια του αγώνα έναν από τους βασικούς διαμετακομιστικούς σταθμούς της ΕΟΚΑ προς τις ορεινές περιοχές της Λάρνακας και Λευκωσίας. Περιοχές που φιλοξένησαν δεκάδες αντάρτες σε ένα από τα μεγαλύτερα κρησφύγετα της ΕΟΚΑ μεταξύ των χωριών Ψευδά και Λυμπιών. Γι’ αυτό, στο σημερινό μνημόσυνο, τιμούμε επίσης και την προσφορά του συνόλου των αγωνιστών της κοινότητας καθώς και των απλών κατοίκων των Λυμπιών, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Στην Ολλανδία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στην Ολλανδία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Επίσκεψη εργασίας στη Χάγη θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top