ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χριστοδουλίδης φέρνει μαζί Nικόλα και Καρογιάν- Η πολυφωνία προκάλεσε παραφωνία

Ο Χριστοδουλίδης φέρνει μαζί Nικόλα και Καρογιάν- Η πολυφωνία προκάλεσε παραφωνία

Το σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις» με το οποίο διεκδίκησε και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πριν από δέκα χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να κάνει πράξη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατόρθωσε να φέρει στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Μάριο Καρογιάν. Η στήριξη από τη ΔΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα οριστικοποιηθεί αύριο Σάββατο 15/10 σε επίπεδο πολιτικού συμβουλίου, στη βάση της ομόφωνης εισήγησης που έλαβε το πολιτικό γραφείο την Πέμπτη. Με την εξέλιξη αυτή οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη γίνονται πέντε: ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Ενεργοί Πολίτες-Κυνηγοί και Αλληλεγγύη.

Η υποστήριξη από την ΔΗΠΑ έρχεται σε μια ιδιαίτερα καθοριστική συγκυρία της προεκλογικής περιόδου, τέσσερις ακριβώς μήνες από τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συνεργασία της ΔΗΠΑ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και οι θέσεις της στο Κυπριακό, υπηρετούν το πολυσυλλεκτικό προφίλ του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές εξασφάλισαν ποσοστό που φθάνει το 30% των έγκυρων ψήφων. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που τον στηρίζουν, διαθέτουν συνολικά 17 βουλευτές, όσους δηλαδή και ο ΔΗΣΥ και δύο περισσότερους από το ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ διαθέτει 9 βουλευτές και ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ από τέσσερις.

Τα πρώτα φάλτσα

Πρόκληση για το επιτελείο Χριστοδουλίδη αλλά και τα συνεργαζόμενα κόμματα είναι ο καλύτερος συντονισμός σε οργανωτικό, πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο. Η ύπαρξη πολλών πολιτικών δυνάμεων δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκης συνεννόησης, όπως φάνηκε προτού ακόμη δώσουν και τυπικά τα χέρια. Οι δηλώσεις του εκ των αντιπροέδρων της ΔΗΠΑ Γιάννου Λακκοτρύπη ότι σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα δημιουργηθεί μηχανισμός για επίλυση των διαφορών που ενδεχομένως θα προκαλούνται λόγω ύπαρξης ετερόκλητων δυνάμεων, έδωσε την ευκαιρία στον ΔΗΣΥ να ρίξει τα πυρά του. «Είναι γνωστό ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη δεν έχουν ούτε κοινές θέσεις, ούτε κοινό πρόγραμμα. Οι μεταξύ τους διαφορές, βγάζουν μάτι», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης. «Να ανακοινώνουν όμως τη σύσταση «μηχανισμού επίλυσης διαφορών» προκειμένου να είναι σε θέση να κυβερνήσουν, ξεπερνά κάθε όριο», σημείωσε. Οι δηλώσεις Λακκοτρύπη προκάλεσαν μίνι κρίση η οποία κινητοποίησε στελέχη της ΔΗΠΑ και του επιτελείου Χριστοδουλίδη, για να δοθεί τέλος. Τα περί σύστασης μηχανισμού επίλυσης διαφορών διέψευσε λίγο αργότερα ο βουλευτής του κόμματος, Αλέκος Τρυφωνίδης, δίδοντας τέρμα σε ένα ζήτημα το οποίο ανέδειξε την ανάγκη καλύτερης συνεννόησης.

Σαν φίλοι από τα παλιά

Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν θα βρεθούν στο ίδιο πολιτικό χαράκωμα μετά από πολλά χρόνια. Ο Μάριος Καρογιάν εξελέγη Πρόεδρος του ΔΗΚΟ το 2006 διαδεχόμενος τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2013 το

ΔΗΚΟ υπό την προεδρία του Μάριου Καρογιάν υποστήριξε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, γεγονός που οδήγησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου. Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικράτησε του Μάριου Καρογιάν στις εκλογές για την προεδρία του ΔΗΚΟ και προχώρησε σε καταγγελία της συνεργασίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ υπουργοί παρέμειναν στην κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε σε διάσπαση. Στελέχη του ΔΗΚΟ αποχώρησαν ή διαγράφηκαν και δημιούργησαν τη Δημοκρατική Παράταξη και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη και το 2018 και συνεργάστηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021, στις οποίες το ΔΗΚΟ εξασφάλισε 11,29% και η ΔΗΠΑ 6,10%.

Καρογιάν και Παπαδόπουλος τα είπαν για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις προεδρικές εκλογές. Ο Μάριος Καρογιάν επισκέφθηκε τα γραφεία του ΔΗΚΟ με πρώτο θέμα την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία ωστόσο δεν έτυχε αποδοχής από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top