ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιορκέμ Τσελίκ: «Να ζητήσει σύνδεση με ΕuroAsia η τ/κ κοινότητα»

Γκιορκέμ Τσελίκ: «Να ζητήσει σύνδεση με ΕuroAsia η τ/κ κοινότητα»

Η τ/κ κοινότητα θα πρέπει να απαιτήσει από την ΕΕ το δικαίωμα σύνδεσης χωρίς «πολιτικές προϋποθέσεις» με το «EuroAsia», δήλωσε ο Γκιορκέμ Τσελίκ, πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «συνδέσμου ενεργειακής αποδοτικότητας» στην διαδικτυακή εφημερίδα Μπούγκιουν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο εν λόγω δημοσίευμα για το θέμα, ο κ. Τσελίκ ανέφερε ότι θα πρέπει επίσης να ξεκινήσουν έργα υποδομής που μπορούν να εκπληρώσουν τους τεχνικούς όρους της σύνδεσης. «Η Τουρκία, η οποία είναι συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό δίκτυο από το 2010, γνωρίζει πολύ καλά τους τεχνικούς όρους από αυτή την άποψη».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των απομονωμένων νησιωτικών δικτύων, πρόσθεσε, είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου και το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο EuroAsia έχει ως στόχο να τερματίσει την απομόνωση της Κύπρου από το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Τα κατεχόμενα, είπε, είναι διασυνδεδεμένα με τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2016 και πως από το 2019, με συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αυτή η διασύνδεση συνεχίζεται μόνο με τη μέθοδο του συμψηφισμού χωρίς καμία αμοιβαία οικονομική πληρωμή.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο επιχειρηματικοί και να διεκδικήσουμε την Διασύνδεση Euro Asia, η οποία θα σημαίνει επίσης ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συνδεθεί άμεσα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διασύνδεσης χωρίς να πληρώσει χρήματα. Νομίζω ότι μια τέτοια σύνδεση, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με την τεράστια οικονομική στήριξη της ΕΕ, θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και για ολόκληρο το νησί και φυσικά για την τουρκοκυπριακή πλευρά», κατέληξε ο κ. Τσελίκ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top