ΥΓΕΙΑ

Γονιμότητα: Τα ροφήματα που μειώνουν τις πιθανότητες κύησης

Γονιμότητα: Τα ροφήματα που μειώνουν τις πιθανότητες κύησης

Όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και λαμβάνουν θεραπείες για την υπογονιμότητα μπορούν να μην ανησυχούν για τις επιπλοκές της καφεΐνης, θα πρέπει όμως να είναι προσεκτικές με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη ερευνητική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, δε διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της εγκυμοσύνης ή του ποσοστού ζωντανών γεννήσεων μετά από θεραπείες γονιμότητας.

Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ δεν κρίθηκε τόσο αθώα, καθώς συσχετίστηκε με μειωμένο ποσοστό εγκυμοσύνης μετά από θεραπείες γονιμότητας, όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από 84 γραμμάρια (περίπου δηλαδή 7 τυποποιημένα ποτά).

Την ίδια προσοχή, όμως, θα πρέπει να δείξουν και οι άντρες, καθώς η εβδομαδιαία ποσότητα αλκοόλ που ξεπερνούσε τα 84 γραμμάρια, συσχετίστηκε με μειωμένο ποσοστό ζωντανών γεννήσεων μετά από θεραπείες γονιμότητας στις γυναίκες.

Στην ανάλυση, συμπεριλήφθηκαν όλες τις σχετικές μελέτες (συνολικά 7 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης και 9 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ) που αφορούσαν σε 26.922 γυναίκες ή/και τον/την σύζυγό τους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας. Όλες οι μελέτες είχαν δημοσιευτεί πριν από τον Ιούλιο του 2022.

Σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ, η πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης μετά από θεραπεία γονιμότητας μειώθηκε κατά 7% για τις γυναίκες που κατανάλωναν 84 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα και, αντίστοιχα, η πιθανότητα επίτευξης ζωντανού τοκετού μειώθηκε κατά 9% για τους άνδρες που κατανάλωναν 84 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα.

«Τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας για τη γονιμότητα. Αλλά το πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί», επισημαίνει ο αντίστοιχος συγγραφέας δρ. Yufeng Li, από το Νοσοκομείο Tongji, στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top