ΥΓΕΙΑ

Πέντε υγιεινά τρόφιμα που τελικά δεν είναι τόσο «υγιεινά»

Πέντε υγιεινά τρόφιμα που τελικά δεν είναι τόσο «υγιεινά»

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στη διάθεσή σας. Το να μάθετε να τρώτε υγιεινά όμως, είναι μια πρόκληση – ειδικά στον σημερινό κόσμο που προσφέρει μια συντριπτική ποσότητα επιλογών τροφίμων.

Πώς θα μάθετε λοιπόν να τρώτε σωστά;

Πολλές από τις σημερινές τροφές προωθούνται ως «υγιεινές» επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα είναι χειρότερες από τις προφανώς ανθυγιεινές επιλογές, όπως η σοκολάτα και το junk food. Η καρδιολόγος Elizabeth Klodas, γράφοντας στο CNBC , συμβουλεύει τους αναγνώστες να αποφύγουν αυτές τις πέντε τροφές καθώς δεν είναι τόσο υγιεινές όσο θα θέλαμε τελικά να πιστεύουμε.

Ποιες είναι όμως, αυτές;

Ψωμί

Σύμφωνα με την Elizabeth Klodas, το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα τα οποία δεν είναι τόσο καλά για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, η διατροφολόγος αναφέρει πως τα αρτοσκευάσματα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες νατρίου στη διατροφή μας. Το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι κίνδυνοι για καρδιακές παθήσεις.

Τα περισσότερα προϊόντα «ολικής αλέσεως» δεν είναι εντελώς «ολικής». Μάλιστα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με εκείνον του άσπρου ψωμιού καθώς αυξάνει εξίσου τα σάκχαρα. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να επιλέγουμε ψωμί με ορατούς σπόρους ώστε να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Μπάρες δημητριακών

Όσοι γυμνάζονται συνηθίζουν να έχουν μια μπάρα δημητριακών στην τσάντα τους. Στην πραγματικότητα όμως, οι μπάρες δημητριακών δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύαμε.

Μάλιστα, εξαιτίας όλης της προστιθέμενης ζάχαρης, δεν είναι πραγματικά καλύτερες από μια σοκολάτα. Τι κι αν πιστεύαμε πως οι μπάρες έχουν μόνο βρώμη, ξηρούς καρπούς και φρούτα, η αλήθεια είναι πως περιέχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να καταναλώνουμε ωμούς ξηρούς καρπούς και βρώμη με αποξηραμένα φρούτα.

Γάλα χαμηλών λιπαρών

Ό,τι αναγράφει «χαμηλά σε λιπαρά», δεν θα έπρεπε να ταυτίζεται με το «υγιεινό». Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Έτσι, η Elizabeth Klodas προτείνει κάποιες ενναλακτικές λύσεις όπως το γάλα αμυγδάλου. Επιπλέον, για περισσότερο ασβέστιο προτείνει την κατανάλωση σε αμύγδαλα, μπρόκολο, λάχανο, πορτοκάλια και φασόλια.

Light αναψυκτικά

Είναι γνωστό πως τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό συνήθως, όσοι κάνουν δίαιτα επιλέγουν αναψυκτικά light.

Σύμφωνα με έρευνες όμως, τα light αναψυκτικά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών στο έντερό μας που προστατεύουν από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, αντί για κάποιο light αναψυκτικό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το μαύρο και το πράσινο τσάι ή κάποιο ανθρακούχο νερό.

Μαργαρίνη

Μία κουταλιά μαργαρίνης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Είναι η υπερβολική ποσότητα αυτής, όπως και κάθε άλλου τροφίμου, που τελικά μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου. Αλλά και το είδος της μαργαρίνης.

Πολλά είδη μαργαρίνης που κυκλοφορούν στην αγορά παρασκευάζονται με φοινικέλαιο, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη μας.

Η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή λινέλαιο είναι από τις καλύτερες επιλογές. Το ελαιόλαδο περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου «κακά» λιπαρά.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top