ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόμνημα για υποστήριξη της μόρφωσης κοριτσιών επέδωσαν την Πέμπτη μαθητές στον ΥΠΠ

Υπόμνημα για υποστήριξη της μόρφωσης κοριτσιών επέδωσαν την Πέμπτη μαθητές στον ΥΠΠ

Υπόμνημα με πέραν των 5.000 υπογραφών, απαιτώντας όπως η Κύπρος πρωτοστατήσει στην υποστήριξη της μόρφωσης των κοριτσιών, παρέδωσαν σήμερα μαθήτριες στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, το υπόμνημα είναι αποτέλεσμα μιας εκστρατείας διάρκειας ενός σχεδόν έτους, που οργανώθηκε από τον οργανισμό World Vision και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν 66 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως.

Πέραν του ψηφίσματος, Κύπριοι μαθητές έχουν μαζέψει περισσότερα από €4.700 μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και εράνων, όπως το Youth Famine Appeal που είχε σκοπό τη στήριξη μιας εκστρατείας της World Vision για παιδιά εκτοπισμένα από το Ιράκ.

Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, αυτή η εκστρατεία προωθεί και τη μόρφωση των κοριτσιών ηλικίας 6-8 χρόνων στην πόλη Ερμπίλ του Ιράκ. Ένα θερινό σχολείο δίνει την δυνατότητα σε παιδιά που εκτοπίσθηκαν από την Μοσούλη (Β. Ιράκ), να καλύψουν τα κενά στην μόρφωση τους και να εγγραφούν κανονικά σε σχολεία για την νέα σχολική χρονιά.  Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η συνεχής μόρφωση τους και αποτρέπονται οι επιπτώσεις της μη-μόρφωσης σε μια ολόκληρη γενιά.  Πέραν των μαθημάτων, το σχολείο επίσης προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη και βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό τραύμα του εκτοπισμού από τα σπίτια τους.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε χαιρετισμό του είπε ότι η παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο «Girl Rising» που επικεντρώνεται στη στήριξη του δικαιώματος κάθε κοριτσιού στη βασική εκπαίδευση, δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, την ίδια στιγμή που επίσημα στοιχεία από την UNESCO προκαλούν ανησυχία: 66 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται εκτός σχολείου, ενώ υπάρχουν 33 εκατομμύρια λιγότερα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια σε δημοτικά σχολεία.

«Η κυπριακή πολιτεία ευρύτερα στηρίζει κάθε δυνατή προσπάθεια που σκοπό έχει να διαφυλάξει τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η ίση μεταχείριση και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι βασικές προϋποθέσεις για κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα και γενικότερα για τον κάθε άνθρωπο που παλεύει για την επιβίωση και την ομαλή ένταξη του στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση διαδραματίζει καίριο ρόλο στον καθορισμό ατομικών και συλλογικών αξιών, συμβάλλει στην υλοποίηση της όλης προσπάθειας με την ετοιμασία συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού που ετοιμάστηκε με βάση την ταινία «Girl Rising» και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας, πρόσβασης στα αγαθά της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής επιρροής και της ανισότητας των φύλων.

Η ταινία αυτή, συνέχισε, προωθήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, με την παρότρυνση να αξιοποιηθεί στα μαθήματα τους και ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος Σπουδών Αγωγής Υγείας.

«Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία για συζήτηση και αναστοχασμό ως προς τις θετικές συνέπειες που έχει η εκπαίδευση, τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για τις κοινότητες και τις χώρες τους, αλλά και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει  ο παγκόσμιος ενεργός και υπεύθυνος πολίτης», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ως Υπουργείο Παιδείας στηρίζουν όποιες πρωτοβουλίες και δράσεις αναπτύσσονται από διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα και υπερασπίζονται το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φύλου.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια της World Vision Κόνι Λέννεμπεργκ, στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι η World Vision, ως οργανισμός ανάπτυξης με παγκόσμια πείρα πολλών δεκαετιών, γνωρίζει πολύ καλά τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η μόρφωση των κοριτσιών στην αντιμετώπιση των αιτιών της φτώχειας.

Ανέφερε ότι από την έναρξη της εκστρατείας τον Οκτώβριο, υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 άτομα στην Κύπρο έχουν παρακολουθήσει την ταινία Girl Rising σε σχολεία, πανεπιστήμια και από την τηλεόραση και πρόσθεσε ότι η ταινία επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια παγκοσμίως.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών Φίλιππος Κρητιώτης, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή, όπως υποστηρίζει και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο που προωθούν την πρόσβαση των κοριτσιών στην παιδεία.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για την προώθηση δραστηριοτήτων από την Κύπρο σε διεθνή βήματα και τη συμμετοχή της Κύπρου στο διεθνή διάλογο σχετικά με την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών. Στο πρόγραμμα της, η Κύπρος δίνει ιδιαίτερα έμφαση σε θέματα γυναικών και κοριτσιών και ειδικά την πρόσβαση στην παιδεία, εργασία και υγεία», συμπλήρωσε. 

Ακολούθως, μαθήτριες μοιράστηκαν τις δικές τους σκέψεις και εμπειρίες, στα πλαίσια της εμπλοκής τους σε εράνους και εκστρατείες της World Vision. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η ενδυνάμωση των κοριτσιών μέσω της εκπαίδευσης είναι η πιο αποτελεσματική μορφή αναπτυξιακής βοήθειας και εξέφρασαν την ελπίδα στο μέλλον να δουν όλο και περισσότερες μορφωμένες κοπέλες όπου θα είναι αυτές οι κυρίαρχοι της ζωής και του εαυτού τους.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top