ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα βαδίσει ο «νταής» Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές - Οι κόκκινες γραμμές και η διεθνοποίηση του τουρκικού επεκτατισμού

Πώς θα βαδίσει ο «νταής» Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές - Οι κόκκινες γραμμές και η διεθνοποίηση του τουρκικού επεκτατισμού

Οι επικείμενες, παράλληλες -όπως όλα δείχνουν- εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, αποδυναμώνουν τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Άγκυρα, δεν θα συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική και τις απειλές συντηρώντας το κλίμα ενός πολέμου σε αναμονή.

Όπως εκτιμάται, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, όσο βλέπει την άσχημη θέση του στις δημοσκοπήσεις, τόσο θα επιχειρεί με πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας να τονώσει το προφίλ του για να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία, με αναλυτές να επισημαίνουν τον κίνδυνο, η ένταση που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία της γείτονος, να περάσει και στον τουρκικό λαό, που ταλανίζεται από την ανέχεια και ένα απολυταρχικό καθεστώς που διώκει ακόμη και όσους εκστομίσουν μια διαμαρτυρία για τον Ερντογάν.

Στρατηγικό αδιέξοδο

Ο Ερντογάν, και οι συν αυτώ, μέχρι τις 14 Μαΐου, οπότε και πιθανότατα να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της λεκτικής επίθεσης προς την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει ψηφοφόρους, αλλά και για να καλύψει το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως τονίζουν αναλυτές, ο Ερντογάν βλέπει ότι στη Μεσόγειο έχει μείνει με μισή Λιβύη, όπως βλέπει ότι η Ελλάδα καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της, ενώ αυτός ακόμη προσπαθεί να αναβαθμίσει τα πολυπόθητα F-16.

Ενδεικτική των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας είναι η στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έφυγε εκνευρισμένος από τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, καθώς δεν εξασφάλισε καμία ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους της Ουάσιγκτον για τα F-16, αν και απέσπασε μια γενική αναφορά στο θέμα.

Οι προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δεν έλειψαν για μία ακόμη φορά, με τον τούρκο ΥΠΕΞ, να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και να κατηγορεί την χώρα μας για προκλητικές ενέργειες, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Νταβός έστελνε μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» – Οι κόκκινες γραμμές

Διεθνοποιώντας τον τουρκικό επεκτατισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χάραξε και τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως είπε «υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και ρωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστική η άποψη ότι η τουρκική χώρα αποτελεί για τα ελληνικά νησιά;[…] Δεν μπορούμε να συζητήσουμε θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, αρνούμενη οποιοδήποτε δικαίωμα της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι απαράδεκτες αιτιάσεις».

Ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία», τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου για «να λύσουμε τη βασική διαφορά μας, που είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». Όπως τόνισε: «Ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε μπορούμε να το κάνουμε πολιτισμένα. Δεν χρειάζονται απειλές, υπερπτήσεις ή άλλες ενέργειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατυχήματος».

Όσο συμφωνούμε στους κανόνες, που είναι το διεθνές δίκαιο, για την επίλυση προβλημάτων και δεν προκαλείς αχρείαστα τους γείτονές σου, κρατάς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και δεν είναι χρήσιμο να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τους τακτικισμούς και την προκλητική ρητορική Ερντογάν ενόψει τουρκικών εκλογών.

«Έχουμε δύσκολο γείτονα»

Μετά τις εκλογές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου) – όπως ανέφερε – «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top