ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση στις νέες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Οκτώβριο - Δεύτερη σε κατ’ αναλογία αιτήσεις η Κύπρος

Αύξηση στις νέες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Οκτώβριο - Δεύτερη σε κατ’ αναλογία αιτήσεις η Κύπρος

Κατά 10% αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο καταγράφηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός νέων αιτήσεων κατ’ αναλογία πληθυσμού, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 99.175 νέες αιτήσεις για άσυλο και καθεστώς διεθνούς προστασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, 8.630 περισσότερα άτομα από ότι τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας αύξηση κατά 10%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 (όταν ο αριθμός των αιτήσεων βρισκόταν στις 59.870), η αύξηση στον συνολικό αριθμό αιτήσεων έφτασε το 66%.

Όσον αφορά τον αριθμό των μεταγενέστερων αιτήσεων (εκ νέου αιτήσεις μετά την λήψη απόφασης για προηγούμενη αίτηση), καταγράφηκε μείωση. Τον Οκτώβριο 2022 καταγράφηκαν 6.380 μεταγενέστερες αιτήσεις, σημειώνοντας 3% μείωση (185 λιγότερες) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφηκε μείωση 5%.

Όπως και τους προηγούμενους δύο μήνες, οι περισσότεροι αιτητές ασύλου τον Οκτώβριο του 2022 ήταν Σύροι (18.420 νέες αιτήσεις). Ακολουθούσαν οι Αφγανοί (13.695) και οι Τούρκοι πολίτες (6.770).

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στις νέες αιτήσεις Ουκρανών (από 2.370 τον Φεβρουάριο σε 12.890 τον Μάρτιο), όμως έκτοτε οι αριθμοί μειώνονται, από 1.510 τον Απρίλιο σε 950 τον Οκτώβριο. Αυτή η μεταβολή εξηγείται μεταξύ άλλων από την απόφαση της ΕΕ να δώσει καθεστώς προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Επίσης τον Οκτώβριο, οι Ρώσοι πολίτες ήταν η 13η ομάδα πολιτών άλλων κρατών σε αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου με 1.960 νέες αιτήσεις, 650 περισσότερες από ότι τον Σεπτέμβριο.

Στη Γερμανία ο μεγαλύτερος αριθμός νέων αιτήσεων

Από την αρχή του 2022, η Γερμανία παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ. Τον Οκτώβριο η χώρα είχε δεχθεί 24.910 νέες αιτήσεις, 25% του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ.

Ακολουθούσαν η Αυστρία (17.745, 18%), η Γαλλία (13.680, 14%), η Ισπανία (10.905, 11%) και η Ιταλία (8.385, 8%). Στις πέντε αυτές χώρες έγινε συνολικά το 76% όλων των νέων αιτήσεων στην ΕΕ.

Δεύτερη η Κύπρος σε αιτήσεις κατ’ αναλογία πληθυσμού

Σε ολόκληρη την ΕΕ τον Οκτώβριο του 2022 καταγράφηκαν 222 νέες αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων αιτήσεων κατ’ αναλογία πληθυσμού τον Οκτώβριο καταγράφηκε στην Αυστρία (1.976 αιτήσεις ανά ένα εκατομμύριο άτομα). Ακολουθούσαν η Κύπρος (1.819 ανά εκατομμύριο) και η Κροατία (505). Η χαμηλότερη αναλογία καταγράφηκε στην Ουγγαρία (0,3).

Συνολικά, 5.225 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο τον Οκτώβριο

Όσον αφορά τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που κατέθεσαν νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας τον Οκτώβριο, ο αριθμός αυτός έφτασε τους 5.255, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (4.950).

Οι περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι που αιτήθηκαν άσυλο τον Οκτώβριο προήλθαν από το Αφγανιστάν (2.315), τη Συρία (1.440), τη Σομαλία (210), την Τουρκία (140) και την Ερυθραία (135).

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο τον Οκτώβριο καταγράφηκε στην Αυστρία (2.055), τη Γερμανία (800), τις Κάτω Χώρες (590), το Βέλγιο (530) και τη Βουλγαρία (445). Και στις πέντε αυτές χώρες καταγράφηκε αύξηση, εκτός από την Αυστρία όπου υπήρξε μια μικρή μείωση κατά μόλις 15 αιτήσεις.

Η Κύπρος, μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία, δεν υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για τους ασυνόδευτους ανήλικους καθώς έχουν λάβει προσωρινή εξαίρεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΔεύτερη θητεία Φον ντερ Λάιεν στηρίζει ο ΠτΔ - «Στόχος να κλείσουν οι διαδικασίες τον Ιούλιο»

Δεύτερη θητεία Φον ντερ Λάιεν στηρίζει ο ΠτΔ - «Στόχος να κλείσουν οι διαδικασίες τον Ιούλιο»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να συνεχίσει για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρο, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως ελπίζει οι διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top