ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται εντός Φεβρουαρίου έργο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας - Θα κοστίσει €2.7 εκατ.

Ολοκληρώνεται εντός Φεβρουαρίου έργο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας -  Θα κοστίσει €2.7 εκατ.

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) ανακοίνωσε ότι το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Διασυνοριακή συνεργασία για εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» (ΘΑΛ-ΧΩΡ 2), στο οποίο συμμετέχει, ολοκληρώνεται εντός του Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, με στόχο την κατάρτιση Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων στα θαλάσσια ύδατα των δυο χωρών και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου €2.714.000.

Το Τμήμα προσθέτει ότι με τη συμμετοχή του συμβάλλει ουσιαστικά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ για τη βελτίωση της διαχείρισης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναφέρετα ακόμα ότι το ΤΚΧ έχει ετοιμάσει Εθνική Υδρογραφική Βάση Δεδομένων (ΕΥΒΔ), την οποία συνεχώς εμπλουτίζει με δεδομένα για τις δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και δεδομένα από αποτυπώσεις του βυθού της θάλασσας.

Στο πλαίσιο του ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, το ΤΚΧ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), έχει επεκτείνει το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους για την παράκτια ζώνη στα 250μ βάθος, ενώ έχει εξασφαλίσει εξοπλισμό για τη διενέργεια Υδρογραφικών Αποτυπώσεων με τη δυνατότητα αποτύπωσης του βυθού μέχρι τα 500μ βάθος, τον οποίο έχει εγκαταστήσει στο σκάφος ΑΛΚΥΩΝ του ΤΑΘΕ.

Επίσης διευκρινίζει ότι στο έργο συμμετέχουν επτά δικαιούχοι, με κύριο δικαιούχο το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Στην Κύπρο δικαιούχοι είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ στην Ελλάδα δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το έργο ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 αποτελεί συνέχεια προηγούμενου έργου, του ΘΑΛ-ΧΩΡ, με το ίδιο περίπου εταιρικό σχήμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top