ΔΙΕΘΝΗ

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για Google, Facebook, Twitter - Τι αλλάζει και ποιες υποχρεώσεις έχουν

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για Google, Facebook, Twitter - Τι αλλάζει και ποιες υποχρεώσεις έχουν

Σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας καλούνται να λειτουργήσουν από το καλοκαίρι όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) αφορά, μεταξύ άλλων, το Facebook, το Instagram, το Twitter και το TikTok, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης. Καλύπτονται, γενικά, όλες οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, που θα χαρακτηρίζονται «πολύ μεγάλες πλατφόρμες στο Ίντερνετ» (very large online platforms VLOPs).

Οι πλατφόρμες αυτές έχουν μάλιστα προθεσμία ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να αποκαλύψουν πόσοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους κάθε μήνα.

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να καταργούν άμεσα κάθε παράνομο περιεχόμενο, να περιορίζουν την παραπληροφόρηση και να προστατεύουν παιδιά και εφήβους.

Πρέπει ακόμη να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές, αλλά και ερευνητές, και να τηρούν κώδικα συμπεριφοράς.

Τα πρόστιμα θα φτάνουν ως και το 6% των ετήσιων εσόδων σε όλο τον κόσμο για τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν, ένα ποσό που μπορεί δυνητικά να φτάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πέραν αυτού, οι VLOPς μπορεί να πληρώνουν το 0,05% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για να χρηματοδοτήσουν την επιβολή του Νόμου.

Ήδη, το Twitter καταμετρά 100,9 εκατ. ενεργούς χρήστες στην ΕΕ, το Google 75-400 εκατ, ανάλογα με την υπηρεσία, ενώ και η Apple είναι πάνω από το όριο. Η Meta κατέγραψε κατά μέσο όρο στο β’ εξάμηνο του 2022, περίπου 250 εκατ. χρήστες σε Facebook και Instagram.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 8 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top