ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι έντεκα γυναίκες στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη - Δείτε τα βιογραφικά τους

Αυτές είναι οι έντεκα γυναίκες στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη - Δείτε τα βιογραφικά τους

Έντεκα γυναίκες συνολικά επέλεξε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης για να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση αναθέτοντας τους χαρτοφυλάκια Υπουργείων, Υφυπουργείων και Επιτροπών.

Αυτές είναι:

Αθηνά Μιχαηλίδου - Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας

Η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου Μάστερ στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, καθώς και διδακτορικού τίτλου στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με εξειδίκευση στην εκπαιδευτική έρευνα και την αξιολόγηση. Διετέλεσε εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Προϊσταμένη του Τομέα Έρευνας και Αξιολόγησης, Προϊσταμένη του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης και Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η Δρ Μιχαηλίδου διετέλεσε Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από τον Ιούλιο του 2022, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του νεοσύστατου Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Η Δρ Μιχαηλίδου εκπροσώπησε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εκπαίδευσης και συμμετείχε σε αρκετές ομάδες εργασίας, εκπροσωπώντας την Κύπρο στο εξωτερικό. Διετέλεσε συντονίστρια οριζόντιων δράσεων και καινοτομιών του Υπουργείου και δίδαξε για πολλά χρόνια σε σεμινάρια και προγράμματα τα οποία συντόνισε, σε θέματα εκπαιδευτικής καινοτομίας, έρευνας δράσης και πολιτικής στην εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και εισαγωγής καινοτομιών στην εκπαίδευση.

Η Δρ Μιχαηλίδου κατάγεται από την επαρχία Κερύνειας, είναι διαζευγμένη και έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη.

 

Άννα Κουκκίδου Προκοπίου - Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και κατάγεται από την κατεχόμενη Ζώδια. Είναι νυμφευμένη και μητέρα μιας κόρης.

Σπούδασε με υποτροφία στο University College London (UCL) και είναι κάτοχος πτυχίων Οικονομικών και Ιστορίας με άριστα, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics and Political Science (LSE).

Είναι κάτοχος επαγγελματικής πιστοποίησης Αναλυτή Πολιτικού Ρίσκου από τη Teneo Intelligence (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα του political intelligence παγκοσμίως), ενώ, ταυτόχρονα, κατέχει το Executive Development Diploma (Mini MBA for Professionals) του CIIM, όπου φοίτησε με υποτροφία του Ομίλου Λανίτη του οποίου διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών.

Το 2015, με υποτροφία του European International Studies Association, εξειδικεύτηκε περαιτέρω σε θέματα Θρησκείας και Πολιτικής στο Κέντρο Μακμίλλαν του Πανεπιστημίου Yale.

Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής ασφάλειας και ενσωμάτωσης φύλου, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το International Crisis Group, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ένωση για τη Μεσόγειο και τον ΟΑΣΕ.

Είναι, επίσης, πιστοποιημένη εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κύπρο στον τομέα “Women, Business and the Law”. Επιπρόσθετα, ανήκει στη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών UN Senior Women Talent Pipeline με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπως και στην ομάδα Global Women in Management της Exxon Mobil με έδρα τη Ουάσιγκτον.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοισραηλινού Φόρουμ που ιδρύθηκε στα πλαίσια της διακρατικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εδώ και είκοσι πλέον χρόνια, αποτελεί ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών.

 

Πόπη Κανάρη - Υπουργός Υγείας

Η Πόπη Κανάρη είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 37 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους, από τα οποία τα τελευταία οκτώ στη θέση της Διευθύντριας. Κατά τη θητεία της ως Διευθύντρια ίδρυσε το πρώτο διαπιστευμένο εργαστήριο στην Εθνική Φρουρά για έλεγχο πυρίτιδας σε πυρομαχικά.

Υπηρέτησε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξε μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επίσημων Εργαστηρίων Φαρμάκων και πρόεδρος του American Association of Official Analytical Chemists (European Section). Είναι σύμβουλος στους τομείς της Ασφάλειας Τροφίμων, Φαρμάκων και Τοξικολογίας.

Διετέλεσε πρώτη πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Anti-Doping για καθαρό αθλητισμό. Έγινε μέλος του ΔΣ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (ΚΙ) το 1999 και εξελέγη πρόεδρος το 2011, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Κατά την προεδρία της στο Ροταριανό Όμιλο «Λευκωσία – Λευκοθέα» το 2005 συντόνισε 11 Ροταριανούς Ομίλους για τη δημιουργία της πρώτης τράπεζας Ομφάλιου Λώρου στο ΚΙ.

Είναι μέλος των ΔΣ του Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου, του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και του Κυπριακού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος - Cyprus Institute.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.

 

Ειρήνη Πική - Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Η Ειρήνη Πική γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1973. Το 1974, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής, μετακόμισε με τους γονείς και τα αδέλφια της στην Αθήνα, όπου έζησε τα σχολικά της χρόνια, αποφοιτώντας από την Σχολή Μωραΐτη. Ακολουθούν οι σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχικά στα Οικονομικά (BSc Regional Science – Economics and Human Geography) στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK), και στη συνέχεια στα Οικονομικά του Περιβάλλοντος στο University College London (UCL) όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MSc Environmental and Natural Resources Economics.

Υπηρετεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως τεχνοκράτης καριέρας από το 1997, από θέσεις ευθύνης, με ευρύ χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος, περιφερειακής πολιτικής, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων καθώς και ευρωπαϊκά θέματα. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα οικονομικών του περιβάλλοντος. Tο 1997 ξεκινά η πορεία της στη Δημόσια Υπηρεσία με το διορισμό της στο Γραφείο Προγραμματισμού (σήμερα Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών), όπου ασχολήθηκε με θέματα περιβάλλοντας, φυσικών πόρων και υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για θέματα Πολιτικής Συνοχής κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ (2002 -2004). Διετέλεσε στέλεχος της Μονάδας Προγραμματισμού για την Πολιτική Συνοχής μέχρι το 2009, οπότε και επιλέγεται για να στελεχώσει την Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Προεδρία της Δημοκρατίας), ως Επικεφαλής Προγράμματος και Συντονισμού Πολιτικής (2010-2013). Το 2014 ανέλαβε τον συντονισμό θεμάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, επενδύσεων και βελτίωσης κανονιστικού πλαισίου, στη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω. Παράλληλα, την περίοδο 2014-2016 συμμετείχε στην Ad Hoc Ομάδα για Προετοιμασία Εφαρμογής Κοινοτικού Κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Από τον Μάρτιο του 2018 διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 αναλαμβάνει Επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Συντονισμού και Επικοινωνίας στο ίδιο Υπουργείο. Τον Μάρτιο 2021 προάγεται στην θέση της Οικονομικής Διευθυντρίας ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 προΐσταται της Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Invest Cyprus (CIPA), του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης καθώς και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Επίσης έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά επιτροπών της ΕΕ για θέματα Οικονομίας και Πολιτικής Συνοχής.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Γ. Παπαγεωργίου και έχει δύο κόρες.

 

Μαρίνα Χατζημανώλη - Υφυπουργός Ναυτιλίας

Η Μαρίνα Χατζημανώλη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1973. Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 σε ηλικία ενός έτους, εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό με την οικογένειά της. Είναι μητέρα τριών παιδιών, του Χάρη, της Μέλανης και της Χριστίνας.

Είναι απόφοιτος του Λανιτείου Λυκείου Β, Λεμεσού.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έλαβε τον τίτλο του Bachelor of Laws (LLB Hons).

Στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο Barrister at Law από το Inns of Court School of Law του Λονδίνου, ως μέλος του Lincolns Inn στην Αγγλία.

Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού. Εξάσκησε για πολλά χρόνια το δικηγορικό επάγγελμα, σε δικηγορικό γραφείο αλλά και σε εταιρείες ως νομικός σύμβουλος.

Είναι εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Λεμεσού από το 2016. Συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες επιτροπές του Δήμου και είναι μέλος του ΔΣ του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού.  

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Νέων Λεμεσού, Πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων στη Δημοτική Εκπαίδευση, Μέλος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού και είναι ενεργό μέλος σε δημόσιες και ιδιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις της πόλης. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο.

Με δική της συμβολή διεκπεραιώθηκε στον Δήμο Λεμεσού, για πρώτη φορά εφαρμογή Blockchain “αλυσίδα συστοιχιών” για την ηλεκτρονική έκδοση και επαλήθευση γνησιότητας εγγράφων στον Δήμο, επιτρέποντας στους κατοίκους της Λεμεσού να λαμβάνουν ποιοτική εξυπηρέτηση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Από το 2021, είναι η πρώτη γυναίκα επίτιμο μέλος του Europa Uomo Κύπρου, όπου πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη.

Η πολιτική της δράση άρχισε από τα μαθητικά της χρόνια ως ενεργό μέλος της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑΚΙ) της ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού, ακολούθως στην Πρωτοπορία Αγγλίας και μετέπειτα στη ΝΕΔΗΣΥ και στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές 2023, κατείχε την θέση της Διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του Εκλεγέντος Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

Μαριλένα Ευαγγέλου - Υφυπουργός Πρόνοιας

Η Μαριλένα Ευαγγέλου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 9 Ιουλίου 1975. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εργάστηκε για 25 χρόνια ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως ρεπόρτερ, πολιτική συντάκτρια, αρχισυντάκτρια, παρουσιάστρια ραδιοφωνικής, ενημερωτικής εκπομπής, καθώς και παρουσιάστρια διαδικτυακής εκπομπής. Εργάστηκε επίσης στον τομέα της Διοίκησης, των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παρακολούθησε δεκάδες σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων σε θέματα Διακρίσεων στη βάση Φύλου και στη βάση Εθνικής Καταγωγής και Θρησκεύματος, Ισότητας Γυναικών και Ανδρών, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελευθερίας της Έκφρασης και του Τύπου, ενώ συμμετείχε σε ημερίδες και συνέδρια ως ομιλήτρια τόσο στην Κύπρο, όσο και στις Βρυξέλλες σε θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το Κυπριακό.
Έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και συμμετέχει ενεργά στα κοινά, ενώ έχει σπουδές στη μουσική.

Κατάγεται από την επαρχία Κερύνειας και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Αντώνη Σερδάρη από τη Μόρφου και είναι μητέρα δύο αγοριών 14 και 15 χρόνων.

 

Δόξα Κωμοδρόμου - Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος

Η Δόξα Κωμοδρόμου κατάγεται από την Αθηένου της Επαρχίας Λάρνακας. Εργάζεται στο Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2007 μέχρι σήμερα. Είναι Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Τελετών στην Πρυτανεία του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, διοργανώνοντας, συντονίζοντας και παρουσιάζοντας όλες τις Τελετές Αποφοίτησης και Τελετές Αναγόρευσης. Επιπρόσθετα διοργανώνει τα εγκαίνια των κτηριακών εγκαταστάσεων και θεμελίων λίθων στην Πανεπιστημιούπολη και συνεργάζεται στενά με την εκάστοτε Πολιτεία για φιλοξενίες πρωθυπουργών και προέδρων ξένων χωρών, αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κύπρο. Στα συν των επιτευγμάτων της και οι διοργανώσεις πολλών δράσεων εκτός Κύπρου, όπως η πρόσφατη Τελετή Αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μάλιστα, ως αρχηγός αποστολής, η Δόξα Κωμοδρόμου διοργάνωσε, επιμελήθηκε και συνόδευσε φοιτητές/τριες στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο για συμμετοχή σε διεθνής διαγωνισμούς.

Διετέλεσε προσωπική συνεργάτιδα του Βουλευτή κι αργότερα Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. και Ευρωβουλευτή, Γιαννάκη Μάτση για 15 χρόνια τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες, Στρασβούργο).

Τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάστηκε με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια (Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου και Συγκρότημα Δίας-Τηλεόραση Σίγμα), παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές λόγου. Τους τελευταίους έξι μήνες παρουσιάζει την πρωτοποριακή εκπομπή του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», με συμμετοχή όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κύπρου. Ως δημοσιογράφος παραδίδει, επίσης, σεμινάρια Αγωγής Λόγου και Ορθοφωνίας στους σπουδαστές/στριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master Degree) του Πανεπιστημίου Κύπρου στις «Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες». Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εξασφάλισε το πρώτο της πτυχίο στη Δημοσιογραφία και τις Δημόσιες Σχέσεις “Communications”, (Bachelor Degree), με βαθμό άριστα με διάκριση (3.72).Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κυριάκος Μάτσης, η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ», εκδόσεις ΑΦΗ. Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Ο ρόλος που διαδραμάτισε η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία στον Αγώνα της ΕΟΚΑ», με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρο Παπαπολυβίου. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, πέρασε με απόλυτη επιτυχία το τελευταίο στάδιο της ερευνητικής επιστημονικής της πρότασης.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Κωμοδρόμο και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Ανδρέα και τον Σπύρο.

 

Μαριλένα Ραουνά - Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Μαριλένα Ραουνά γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1983. Κατάγεται από την Αμμόχωστο.

Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (BA in Jurisprudence) με μεταπτυχιακές σπουδές (LLM) σε Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο London School of Economics and Political Sciences. Eίναι κάτοχος διπλώματος γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Από το 2007 μέχρι το 2010 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, των νέων και των παιδιών (“Daphne III”).

Από το 2010 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (θέματα σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, πολιτικής διεύρυνσης, καθώς και θέματα που άπτονται της τουρκοκυπριακής κοινότητας). Κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (2012) ήταν η εθνική εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου για θέματα διεύρυνσης καθως και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Συμβουλίου της ΕΕ σε τριλόγους με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέσπιση νέου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας.

Από το 2014 μέχρι το 2018 εργάστηκε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΔΓΠτΔ) ως συντονίστρια ιδιαιτέρου γραφείου του Διευθυντή ΔΓΠτΔ και σύμβουλος σε θέματα ΕΕ. Συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και σε ειδική διαπραγματευτική ομάδα για θέματα ΕΕ.

Από το 2018 μέχρι το 2021 εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ειδική σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών.

Είναι παντρεμένη με τον Seth Rosenbaum και είναι μητέρα δύο παιδιών.

 

Πηνελόπη Παπαβασιλείου - Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου

 

Η Πηνελόπη (Πόλυ) Παπαβασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Λύκειο Κύκκου Α’. Σπούδασε Οικονομικά (ΒSc Industrial Economics) στο University of Warwick (UK) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc in Business Administration - MBA) από το City University Business School (UK).

Κατέχει πολύχρονη επαγγελματική πείρα ως τεχνοκράτης καριέρας σε θέσεις ευθύνης τόσο στην Κυπριακή Δημόσια Διοίκηση όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, εργασίας, ευρωπαϊκών θεμάτων, συντονισμού και σχεδιασμού πολιτικών και μεταρρυθμίσεων και στη διαχείριση έργων.

Ξεκίνησε την καριέρα της στη δημόσια διοίκηση το 1997 ως Λειτουργός στο Γραφείο Προγραμματισμού (σήμερα Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών) στην τεχνοκρατική ομάδα συντονισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ε.Ε. όπου και εργάστηκε μέχρι το 2004. Στη συνέχεια υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες (2005-2006), σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, και προώθησης της Ψηφιακής Ατζέντας εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία στις αντίστοιχες ομάδες του Συμβουλίου της Ε.Ε. Διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών για 4 χρόνια ( Απρίλιος 2006 – Μάρτιος 2010) και ανώτερο στέλεχος της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (2010-2013). Yπηρέτησε επίσης ως ανώτερο στέλεχος στην ομάδα συντονισμού του κυβερνητικού έργου και υλοποίησης του Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου (2013 – 2014) (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης) και Επικεφαλής της Ομάδας Έργου για το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας (Μάρτιος 2014 - Αύγουστος 2015). Συμμετείχε επίσης ως συντονίστρια στην Ad Hoc Ομάδα για Προετοιμασία Εφαρμογής Κοινοτικού Κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (Σεπτέμβριος 2015 – Μάρτιος 2016). Από τον Απρίλιο του 2016 εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) στην Αθήνα, ως επικεφαλής έργων σε θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ομάδα αξιολόγησης έργων.

Σύντροφός της είναι ο Φειδίας Βαρδάκης.

 

Τζόζη Χριστοδούλου - Επίτροπος Ισότητας των Φύλων

Η Τζόζη Χριστοδούλου είναι εμπειρογνώμονας για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών και στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην μετανάστευση και στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Από το 2004- 2018 εργάστηκε ως Συντονίστρια Πολιτικών στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) όπου είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη, παρακολούθηση και εφαρμογή της πολιτικής και στρατηγικής του Ινστιτούτου. Συμμετείχε σε διαφορά διοικητικά συμβούλια όπως του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών και συνέβαλε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταναστριών με έδρα τις Βρυξέλλες. Συμμετείχε επίσης σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Από το 2019 μέχρι τον Ιανουάριο 2022, διετέλεσε Σύμβουλος του τέως Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική. Η κα. Χριστοδούλου, ανέπτυξε και εφάρμοσε το πλαίσιο δράσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική.

Έχει συνεισφέρει στη δημιουργία νομοσχεδίων σχετικών με τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Έχει επίσης συνεισφέρει σε δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών εκθέσεων και βιβλίων, διεξήγαγε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις και συμμετείχε σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Η κα Χριστοδούλου κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολης, ΗΠΑ και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Φυλετικής Ισότητας, Πανεπιστήμιο Middlesex, H.B.

 

Μαρία Παναγιώτου - Επίτροπος Περιβάλλοντος

 

Η Μαρία Παναγιώτου γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1982 στη Λάρνακα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου αποφοίτησε το 2004 με άριστα. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of Birmingham όπου πήρε τον τίτλο Mphil (B) in Modern East Mediterranean History. Το 2017 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (PhD in Modern and Contemporary History) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2004 μέχρι σήμερα εργάστηκε σε περισσότερα από επτά ερευνητικά προγράμματα αριστείας, συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, όπου και απέκτησε σημαντική πείρα στην αρχειακή έρευνα και στη διοίκηση ερευνητικών προγραμμάτων. Ξεχωρίζει την εργοδότησή της ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έργο Φάκελος της Κύπρου για την περίοδο 2007-2010. Από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα είχε την τιμή να είναι Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Από το 2017 έως και το 2022 εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας με καθήκοντα διδασκαλίας οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 16 επιστημονικά άρθρα σε σύμμεικτους τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως το European History Quarterly) γύρω από τη θεματική της οικονομικής ιστορίας, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με πιο πρόσφατο το Διεθνές Συνέδριο του Modern Greek Studies Association στο Τορόντο του Καναδά (Οκτώβριος 2022).

Κατάγεται από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου και διαμένει προσωρινά στη Λάρνακα. Οι γονείς της είναι ο Μιχάλης Παναγιώτου και η Ιφιγένεια Κόσσιφου. Είναι μητέρα ενός οκτάχρονου αγοριού, του Αχιλλέα Ιωάννου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αύριο η τελετή διαβεβαίωσης Χριστοδουλίδη στη Βουλή, την Τετάρτη αναλαμβάνουν δράση οι νέοι Υπουργοί

Τα πρόσωπα που εμπιστεύτηκε και έδωσε Υπουργεία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Οι 14 αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και οι απώλειες

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top