ΥΓΕΙΑ

Με αυτές τις οκτώ κινήσεις μπορούμε να γλιτώσουμε από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Με αυτές τις οκτώ κινήσεις μπορούμε να γλιτώσουμε από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η τήρηση των Life’s Essential 8 δηλαδή των οκτώ βασικών μέτρων που προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την αποφυγή πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου- εμπλουτίστηκαν από ακόμα μια σύσταση, που περιλαμβάνει τον ποιοτικό ύπνο.

«Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα μπορούσε να προσδώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας του γενικού πληθυσμού» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Xiang Li, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Τα νεότερα ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο επιδημιολογίας και πρόληψης, τρόπου ζωής και καρδιομεταβολικής υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη, θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου τα πλήρη αποτελέσματα δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) είχε ήδη δημιουργήσει το 2010 το Life’s Simple 7, έναν οδηγό με επτά απλούς και μη φαρμακευτικούς τρόπους που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονταν:

-η αποφυγή του καπνίσματος,
-η σωματική δραστηριότητα,
-η υγιεινή διατροφή,
-η διατήρηση υγιούς βάρους
-η διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης

Οι δείκτες επικαιροποιήθηκαν το 2022, για να αποσαφηνιστούν διάφορα στοιχεία και να προστεθεί ένα ακόμη. Το κάπνισμα τσιγάρων αντικαταστάθηκε με την έκθεση στη νικοτίνη, ώστε να συμπεριληφθούν επίσης τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Επιπλέον, προστέθηκε ένας οδηγός για την ποιότητα της διατροφής, ο οποίος περιγράφει τα στοιχεία δύο διατροφικών προτύπων, της δίαιτας DASH και της μεσογειακής διατροφής, που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία. Μια παρόμοια τροποποίηση έγινε και στη χοληστερόλη, έτσι ώστε να επικεντρώνεται στη μη-HDL χοληστερόλη και όχι στη συνολική χοληστερόλη.

O ποιοτικός ύπνος μετράει

Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η προσθήκη της διάρκειας του ύπνου, όπως προέκυψε από έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών.

Στη νεότερη ανάλυση των ερευνητών, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank 137.794 ενηλίκων, με μέσο όρο τα 55 έτη, που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα σχετικά με το πόσο καλά τηρούσαν τα Life’s Essential 8.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 100 βαθμών, οι βαθμολογίες ομαδοποιήθηκαν σε χαμηλή, μέτρια ή υψηλή τήρηση των οδηγιών. Υπολογίστηκαν επίσης γενετικές βαθμολογίες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά από δέκα χρόνια ερευνητικής παρακολούθησης, διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν υψηλές βαθμολογίες συμμόρφωσης διέτρεχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, 55% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 64% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερη συμμόρφωση.

Η χρήση, επομένως, του μοντέλου Life’s Essential 8, σε σύγκριση με τον προηγούμενο κατάλογο ελέγχου, προέβλεπε καλύτερα ποιοι θα εμφάνιζαν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Από την ανάλυση, επίσης, προέκυψε ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο όφελος από την τήρηση των οκτώ συμβουλών σε σχέση με τους άνδρες. Όσο μάλιστα οι βαθμολογίες συμμόρφωσης αυξάνονταν, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακά νοσήματα μειωνόταν περισσότερο για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες. Αντίστοιχα, τα οφέλη ήταν ισχυρότερα για τα άτομα ηλικίας 55 ετών και νεότερων απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους.

Τέλος, τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και υψηλή προσκόλληση στις μετρήσεις είχαν 78% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και 68% λιγότερες πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και χαμηλή προσκόλληση.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top