ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα €959 εκ. το ποσό που στοιχηματίστηκε το 2022 - Στα €11,75 εκ. τα έσοδα του κράτους

Στα €959 εκ. το ποσό που στοιχηματίστηκε το 2022 - Στα €11,75 εκ. τα έσοδα του κράτους

Στο 3,55% του ΑΕΠ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016 που ήταν 0,99%, ανήλθε το ποσό που στοιχηματίστηκε το 2022, μέσω των πρακτορείων στοιχημάτων, αγγίζοντας τα 959 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κράτος εισέπραξε φόρο το 2022 ύψους 11,75 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, η οποία παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2023.

Ειδικότερα σε σχέση με τα ποσά στον τομέα του στοιχήματος, η κ. Φιάκκου είπε ότι παρατηρείται μια σταθερή άνοδος κάθε χρόνο, προσθέτοντας ότι το 2022 υπήρξε αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το 2021 στα έσοδα από το στοίχημα και αύξηση 20% στα έσοδα του κράτους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ποσό που στοιχηματίστηκε το 2022 ανήλθε στα 959 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,55% του ΑΕΠ ενώ η επιστροφή των κερδών στους παίκτες ανήλθε στα 843,42 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία είσπραξε φόρο το 2022 ύψους 11,75 εκ. ευρώ και το ποσό εισφοράς που εισπράχθηκε θα δοθεί 2% στον ΚΟΑ, ενώ το ποσό για τις διάφορες αθλητικές ομοσπονδίες και την ΚΟΠ ανέρχεται στα 3.525.000 ευρώ. Σημείωσε πως το 1% θα παραμείνει στο ταμείο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για την λήψη μέτρων για την προστασία των παικτών από την παθολογική ενασχόληση από τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα.

Η κ. Φιάκκου ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο αυτό με την έγκριση του προϋπολογισμού θα υπογραφεί η σύμβαση για την δημιουργία θεραπευτικού προγράμματος στην επαρχία Αμμοχώστου ενώ έχει υποβληθεί ενώπιον του Υπουργού Υγείας, όπως είπε, πρόταση για την ένταξη προγράμματος screening στο ΓεΣΥ ούτως ώστε σε προληπτικό στάδιο όταν άτομα παρουσιάζουν την οποιαδήποτε αστάθεια να είναι σε θέση να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι είναι στο τελικό στάδιο η εφαρμογή πλατφόρμας αυτοαποκλεισμού όπου στόχος της Αρχής σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας είναι να ενταχθούν στην πλατφόρμα οι λήπτες επιδομάτων, ειδικά αυτοί του ΕΕΕ, ώστε να μην τους επιτρέπεται η συμμετοχή στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφορικά με την εποπτεία που διενεργείται στα αδειούχα πρακτορεία στοιχημάτων, η Πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Φιάκκου είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα ούτως ώστε να υπάρχουν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

Ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η Αρχή «έχει κερδίσει την αξιοπιστία και το κύρος της αγοράς» και βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι στηρίζει την Αρχή και τα προγράμματα της για να υλοποιήσει τους στόχους της και να τηρηθούν οι αρχές λειτουργίας της.

Ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε επιφύλαξη για τον τρόπο ελέγχου των χώρων που διεξάγονται τα στοιχήματα από ιδιώτες και πρόσθεσε ότι έγινε από άλλο οργανισμό η ανάθεση σε ιδιώτες του ελέγχου των στοιχηματικών χώρων και «υπήρχαν προβλήματα».

Εξέφρασε την άποψη για να γίνεται αυτός ο έλεγχος από μόνιμο προσωπικό το οποίο θα εναλλάσσεται και θα ελέγχεται από άλλους ούτως ώστε να γίνεται ο σωστός έλεγχος.

Σε σχέση με τους χώρους για απεξάρτηση των νέων από την στοιχηματική συνήθεια, ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε σε «τραγικές περιπτώσεις που ξοδεύονται τα χρήματα είτε του ΕΕΕ είτε του αναπηρικού εισοδήματος στα στοιχήματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα κηρύγματα του Τυχικού που προκάλεσαν αίσθηση: Τα «δαιμόνια» αναψυχτικά και η Eurovision ως «σατανική οργάνωση» - Βίντεο

• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας

• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές

• Στέφανος Κασσελάκης: Η γλυκιά αναφορά στον Tyler και η αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας - Δείτε βίντεο

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό



ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στα ενεργειακά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να ετοιμάζεται να πάει Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top