ΥΓΕΙΑ

Σχέσεις: Οι ανατροπές «αναστατώνουν» και την υγεία

Σχέσεις: Οι ανατροπές «αναστατώνουν» και την υγεία

Οι σχέσεις με τους φίλους και τους κοντινούς μας ανθρώπους ίσως κρύβουν το μυστικό της υγείας μας.

Οι στενές σχέσεις και οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες που βιώνουμε στο πλαίσιό τους, μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας κατάσταση.

«Οι θετικές και αρνητικές εμπειρίες στις σχέσεις μας συμβάλλουν στο στρες που βιώνουμε καθημερινά, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και στην φυσιολογία του σώματός μας όπως οι τιμές της αρτηριακής πίεσης και οι παλμοί της καρδιάς» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Brian Don από το Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία. Ο ειδικός πρόσθεσε μάλιστα μια ακόμη παράμετρο: η υγεία μας δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις μας συνολικά, αλλά και από τα σκαμπανεβάσματα που αυτές έχουν.

Παρόλο που μικρότερες μελέτες έχουν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στις συγκρουσιακές ή ικανοποιητικές σχέσεις με τα επίπεδα του στρες και την πίεση του αίματος, η νέα έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις των θετικών ή αρνητικών σχέσεων στο σώμα.

Για το σκοπό αυτό περί τους 4.000 συμμετέχοντες συμπλήρωναν ημερήσιους ελέγχους υγείας με τη βοήθεια του έξυπνου κινητού ή ρολογιού επί τρεις εβδομάδες. Κατά βάση κατέγραφαν τιμές πίεσης, παλμούς καρδιάς, επίπεδα στρες και αντιμετώπιση.

Κάθε τρεις μέρες οι συμμετέχοντες μοιράζονταν και τις σκέψεις τους για τις θετικές ή αρνητικές εμπειρίες τους με τους πιο στενούς τους φίλους/συντρόφους.

Όσοι είχαν πιο θετικές εμπειρίες, κατά μέσο όρο, ανέφεραν χαμηλότερο στρες, καλύτερη αντιμετώπιση και χαμηλότερες τιμές πίεσης, παράγοντες καλύτερης φυσιολογικής λειτουργίας στην καθημερινή ζωή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα στις αρνητικές εμπειρίες σχέσεων ήταν ιδιαίτερα προγνωστικά για το άγχος, τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεω και την άνοδο της πίεσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Social Psychological and Personality Science.

Οι ερευνητές συσχετίζουν τα ευρήματά τους με την πανδημία και το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν επηρέασε μόνο άμεσα την υγεία μας μέσω της λοίμωξης αλλά και έμμεσα ως συνέπεια της επίδρασης που είχε η πανδημία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το είδος των σχέσεων μας επηρεάζει άμεσα την υγεία μας σημειώνουν οι ερευνητές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες. Επίσης πρέπει να διερευνηθούν και άλλες παράμετροι πέραν των παλμών και της πίεσης όπως οι αποκρίσεις του νευροενδοκρινικού συστήματος και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ως απόρροια των καθημερινών θετικών ή αρνητικών εμπειριών μας στις σχέσεις μας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Εγκαταστάθηκε κέντρο ελέγχου - Στη μάχη 13 εναέρια μέσαΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top