ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: Τα αναλγητικά δεν προσφέρουν ανακούφιση; Έρευνα αποκαλύπτει

Πόνος στη μέση: Τα αναλγητικά δεν προσφέρουν ανακούφιση; Έρευνα αποκαλύπτει

Σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια της χρήσης αναλγητικών στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας διαπιστώνει νέα ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο The BMJ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, μετά από 60 χρόνια έρευνας, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό επιστημονικό κενό ως προς τη δράση των αναλγητικών στον πόνο της μέσης.

Αναλγητικές ουσίες όπως η παρακεταμόλη, η ιβοπρουφένη, αλλά και η κωδεΐνη χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση οξείας οσφυαλγίας, συνήθως για περιπτώσεις ενοχλήσεων που διαρκούν λιγότερο από 6 εβδομάδες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Με στόχο να καλύψουν αυτό το πληροφοριακό κενό, οι ερευνητές συγκέντρωσαν επιστημονικές βάσεις δεδομένων από 98 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1964 και 2021 και συνέκριναν τη δράση αναλγητικών φαρμάκων, με άλλα αναλγητικά, placebo, αλλά και μηδενική θεραπεία σε ασθενείς που δήλωσαν ότι υποφέρουν από οξεία οσφυαλγία. Αξιολογήθηκαν συνολικά τα στοιχεία 15.134 συμμετεχόντων ηλικίας 18 ετών και άνω, καθώς και η επίδραση 69 διαφορετικών φαρμάκων ή συνδυασμών αυτών, μεταξύ των οποίων μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρακεταμόλη, αντισπασμωδικά, οπιοειδή, μυοαναλγητικά και κορτικοστεροειδή.

Οι μελέτες μετρούσαν την ένταση της οσφυαλγίας στο τέλος της θεραπείας (σε κλίμακα 0-100 βαθμών) και την ασφάλεια (αριθμός συμμετεχόντων που ανέφεραν παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας). Η μέση ένταση πόνου των συμμετεχόντων στην αρχή κάθε δοκιμής ήταν 65%.

Η ανασκόπηση κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Υπάρχει χαμηλή ή πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στα στοιχεία για μειωμένη ένταση πόνου (περίπου 25 βαθμοί) μετά από θεραπεία με τη μυοχαλαρωτική τολπερισόνη, το αντιφλεγμονώδες ασεκλοφενάκη, το μυοχαλαρωτικό τιζανιδίνη και το αντισπασμωδικό πρεγκαμπαλίνη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο

Πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη σημειώθηκε, επίσης, σε στοιχεία για μεγάλες μειώσεις στην ένταση του πόνου (περίπου 20 βαθμούς) για 4 φάρμακα, όπως το μυοχαλαρωτικό θειοκολχικοσίδη και το αντιφλεγμονώδες κετοπροφαίνη

Μέτριες μειώσεις (10-20 βαθμοί) σημειώθηκαν για θεραπεία με 7 φάρμακα, μεταξύ των οποίων τα αντιφλεγμονώδη ασεκλοφενάκη, ετορικοξίμπη και κετορολάκη

και

Μικρές μειώσεις (5-10 βαθμοί) σημειώθηκαν για θεραπεία με 3 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης.

Παράλληλα, οι ερευνητές σημείωσαν μέτριο έως πολύ χαμηλό βαθμό ασφάλειας έναντι παρενεργειών, όπως ναυτία, έμετο, υπνηλία, ζάλη και πονοκέφαλο, σε ουσίες όπως η τραμαδόλη, η παρακεταμόλη συνδυαστικά με τραμαδόλη παρατεταμένης αποδέσμευσης και η βακλοφένη.

«Η ανασκόπηση σχετικά με τη δράση των αναλγητικών στην αντιμετώπιση της οξείας οσφυαλγίας εντόπισε σημαντική αβεβαιότητα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων στη διαχείριση του πόνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές, οι οποίοι προτείνουν στους ασθενείς να «κάνουν πολύ προσεκτική και περιορισμένη χρήση αναλγητικών σε ό,τι αφορά στην οσφυαλγία».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top