ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρό καλάθι για την ΑΤΑ, μεγάλο για τον ΦΠΑ

Μικρό καλάθι για την ΑΤΑ, μεγάλο για τον ΦΠΑ

Σημαντική μέρα για το σύνολο των καταναλωτών η σημερινή, αφού πλέον μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης δεν θα επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι όλων.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το ψωμί, το γάλα, τα αυγά, οι παιδικές τροφές και πάνες, οι πάνες ενηλίκων, καθώς και τα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά τη δημοσιονομική απώλεια στα 11 εκατομμύρια ευρώ αλλά σίγουρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, εάν ληφθεί υπόψη το μεγάλο εύρος των προϊόντων στις επηρεαζόμενες κατηγορίες.

Για παράδειγμα, από τον ΦΠΑ απαλλάσσονται όλα τα είδη ψωμιού, αυγά, παιδικές τροφές και όχι μόνο ένα συγκεκριμένο είδος ή κατηγορία. Συνολικά υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά 1,775 προϊόντα που πωλούνται σε φούρνους, περίπτερα, υπεραγορές και άλλα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Λειτουργοί της Υπηρεσίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, καθώς και του Τμήματος Φορολογίας, θα διενεργούν ελέγχους για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με το σχετικό διάταγμα για αφαίρεση του ΦΠΑ από τα εν λόγω είδη.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, προειδοποίησε ότι όσοι παραβιάζουν το διάταγμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου και κάλεσε τους καταναλωτές να επικοινωνούν με την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 1429 σε περίπτωση που διαπιστώνουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δεν τα βρίσκουν για την ΑΤΑ

Δύσκολη μέχρι αδύνατη θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμητική Αναπροσαρμογή ανάμεσα στους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επί της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα επιδώσουν τις απαντήσεις τους στον υπουργό, σήμερα Παρασκευή 5/5 και με βάση το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, φαίνεται ότι θα δοθεί μια ακόμη ευκαρία στο διάλογο.

Από πλευράς εργοδοτών, η ΟΕΒ μετακινήθηκε τελικώς και έχει αποδεχθεί τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού, ενώ το ΚΕΒΕ δεν την αποδέχεται αλλά δεν την απορρίπτει. Το μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν δηλώνει ικανοποιημένο από την πρόταση Παναγιώτου αλλά δεν υπάρχει διάθεση για να πάρει τα πράγματα στα άκρα, υπό το φως μάλιστα της αναδίπλωσης της ΟΕΒ.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα σήμερα ο υπουργός Εργασίας να ανακοινώσει παράταση της προσπάθειας με νέα μεσολάβηση τις επόμενες μέρες, με τις πληροφορίες να τον φέρουν να δηλώνει αισιόδοξος ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top