ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνονται οι αιτητές ασύλου και αυξάνονται οι μετεγκαταστάσεις - Έφυγε σήμερα πτήση προς Γαλλία

Μειώνονται οι αιτητές ασύλου και αυξάνονται οι μετεγκαταστάσεις - Έφυγε σήμερα πτήση προς Γαλλία

Συνεχίζεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που έχουν αυξημένες μεταναστευτικές προκλήσεις, μέσω παροχής βοήθειας μεταξύ τους, σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας και σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι σήμερα εντός τεσσάρων μηνών έχουν μετεγκατασταθεί από την χώρα μας σε άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, συνολικά 335 άτομα.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ταξιδέψουν για να μετεγκατασταθούν κι άλλα άτομα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τους 350 αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, σήμερα Παρασκευή (05/05) προγραμματίστηκε πτήση μετεγκατάστασης 28 αιτητών ασύλου με προορισμό την Γαλλία, κάτι το οποίο αποτελεί έμπρακτη στήριξη και κίνηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, η οποία αποτελεί με τη σειρά της την πρώτη χώρα σε αιτήσεις διεθνούς προστασίας στην ΕΕ, κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης η Γερμανία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, και η Ρουμανία, ενώ όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας προγραμματίζεται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια και άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι, οι μετεγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ.

Ωστόσο, έχει πραγματοποιηθεί χθες (04/05) και μετεγκατάσταση 14 αιτούντων διεθνούς προστασίας από τη Κύπρο στην Ιταλία (Βατικανό) μέσα από την διαδικασία Δουβλίνου από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Η μετεγκατάσταση αυτή έγινε σε συνεργασία της Υπηρεσίας Ασύλου και του Υπουργείου Εσωτερικών με το Βατικανό και τον οργανισμό του St. Egidio. Πρόκειται για τη συνέχεια της συνεργασίας που είχε αρχίσει από το Δεκέμβριο του 2021 όπου είχαν μεταφερθεί  περίπου 60 άτομα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να έχει και συνέχεια τους επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα το σύνολο αιτήσεων ασύλου εντός του 1ου τριμήνου του 2023 είναι περίπου στις 3181, μέχρι τέλος Μαρτίου.

Όσο αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι αιτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι είναι μειωμένες δηλ. 1503 και τους δυο μήνες, ενώ για το μήνα Μάρτιο υπάρχει μία ανησυχητική αυξητική τάση η οποία αγγίζει τις 1678 αιτήσεις. Για το Μήνα Απρίλιο παρατηρούνται και πάλι μειωμένες αιτήσεις γύρω στις 644.

Σύγκριση αιτήσεων ασύλου με 1ο τετράμηνο του 2022

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας, το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι αιτήσεις ασύλου έφτασαν στις 3.825, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι αιτήσεις ασύλου ήταν 7.091, κάτι το οποίο είναι ένα δείγμα καλών οιωνών αφού φέτος φαίνεται να είναι σχεδόν οι μισές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο, δίδει προτεραιότητα πέραν από τα άλλα μέτρα που λαμβάνει, στην αποτροπή των ροών από την πράσινη γραμμή, αφού σύμφωνα με την ίδια πηγή το 95% των παράτυπων μεταναστών έρχεται από εκεί. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% όλων όσοι ακολουθούν τη γραμμή από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου χρησιμοποιούν φοιτητική βίζα για να έρθουν.

Υπενθυμίζεται πως, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετέβη πρόσφατα στις Βρυξέλλες για συζήτηση των θέσεων της Κυπριακής πλευράς (πακέτο δράσεων και ενεργειών) για ένταξη τους στο Σχέδιο Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ζήτησε τη συμπερίληψη κυρώσεων σε αερομεταφορείς που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατ' επέκταση στην ΕΕ, όπως επίσης και την ανάπτυξη ενός περιφερειακού προγράμματος για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top