ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς επανεκλογή Ερντογάν, μοναδική στροφή στην οικονομία

Προς επανεκλογή Ερντογάν, μοναδική στροφή στην οικονομία

Mε ενδιαφέρον παρακολουθεί η Λευκωσία τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές της Κυριακής, που οδηγούν σε δεύτερο γύρο με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει ένα ισχυρό προβάδισμα και μια ευρεία παράσταση νίκης. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι παρότι λαβωμένος ο άνθρωπος που ηγείται της Τουρκίας τα τελευταία είκοσι χρόνια παραμένει ισχυρός και διαθέτει ερείσματα από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο.

Ακόμη και οι σεισμόπληκτες περιοχές που κατά πολλούς θα γίνονταν το Βατερλό του, αποδείχθηκαν άντρα υποστηρικτών του. Παρά την αρνητική κριτική που δέχτηκε κέρδισε οκτώ από τις έντεκα επαρχίες στις σεισμόπληκτες περιοχές. Στις δε βουλευτικές εκλογές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κέρδισε όλες τις επαρχίες εκτός από Ντιγιαρμπακίρ. Ο Ταγίπ Ερντογάν επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην ανοικοδόμηση πληγεισών περιοχών και δεσμεύτηκε να χτίσει 319.000 σπίτια σε έναν χρόνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μάχη του δεύτερου γύρου της 28ης Μαΐου είναι ανοικτή. Ωστόσο, το προβάδισμα του 49,4% που εξασφάλισε ο Ερντογάν έναντι 44,7% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον φέρνει πολύ κοντά στην παραμονή στην εξουσία. Παρά την απογοήτευση για το γεγονός ότι το νήμα του 50% συν μίας ψήφου δεν κόπηκε από την Κυριακή, στο επιτελείο του Ερντογάν επικρατεί αισιοδοξία για νίκη σε δύο εβδομάδες. Αντιθέτως στο επιτελείο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι διάχυτος ο εκνευρισμός ενώ γενικότερα στην αντιπολίτευση επικρατεί αμηχανία. Το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ανησυχούσαν ότι ο 73χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δεν έχει την ηγετική προσωπικότητα που θα αναμετρηθεί με τον φθαρμένο Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν πάντως ότι με παραμονή του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στην προσέγγιση της Άγκυρας στο κυπριακό και τα άλλα ανοικτά θέματα, ωστόσο, πληροφορίες από δυτικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε κινήσεις για να βελτιώσει τις επιδόσεις της οικονομίας, η οποία οδεύει από το κακό στο χειρότερο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top