ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις ράγες το νέο ενεργειακό πλάνο, στόχος το φθηνό ρεύμα

Στις ράγες το νέο ενεργειακό πλάνο, στόχος το φθηνό ρεύμα

Μετά το μέτωπο στα εργασιακά που έκλεισε αναίμακτα με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την ΑΤΑ, η κυβέρνηση βάζει μπρος και το ενεργειακό της πλάνο, το οποίο προβλέπει επίσπευση των διαδικασιών έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλότερες τιμές, κάτι που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου άνοιξε το δρόμο για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών που θα ενώνει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών, και το αέριο θα μεταφέρεται στην Κύπρο για υγροποίηση. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες για τα περαιτέρω ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη». Τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας εκδήλωση για την ενημέρωση ενεργειακών εταιρειών που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο συγκεκριμένο έργο. Η κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ δεν αναιρεί το σχεδιασμό για την μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, ενώ ο Eastmed, ο οποίος θα παραμείνει στα χαρτιά ως ένας εικονικός αγωγός, εάν μελλοντικά προκύψουν σχετικές ανάγκες.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης αναλύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με τον Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει ικανοποιημένος για όσα άκουσε. Οπως είπε, Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ βρίσκονται στην ίδια πορεία πλεύσης και έκανε λόγο για ένα πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται στις ενέργειες που έγιναν το 2012 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top