ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα €6,2 δισεκατομμύρια το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο - Μεγάλη αύξηση σε λιανεμπόριο και τουρισμό

Στα €6,2 δισεκατομμύρια το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο - Μεγάλη αύξηση σε λιανεμπόριο και τουρισμό

Στα €6,2 δισεκατομμύρια ανήλθε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το πρώτο τρίμηνο του έτους (σε μετρήσεις όγκου και διορθωμένο ως τις εποχικές διακυμάνσεις), παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η οικονομική δραστηριότητα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών, Μεταφορά και Αποθήκευση και Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 7,2% σε ετήσια βάση.

Το εισόδημα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο €1,19 δισ. και αντιστοιχούσε στο 19,2% του παραγόμενου ακαθάριστου εισοδήματος κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σημαντική ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε και η δραστηριότητα Ενημέρωση και Επικοινωνία με 5,8% σε ετήσια βάση με το παραγόμενο εισόδημα να ανέρχεται σε €0,57 δισ. Εξάλλου αύξηση 5,7% παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο οι Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες με το παραγόμενο εισόδημα να ανέρχεται σε €0,47 δισ.

Η δραστηριότητα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κατέγραψε αύξηση 0,7%, με το παραγόμενο εισόδημα να διαμορφώνεται σε €0,49 δισ.

Στο μεταξύ, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρουσίασαν οι δραστηριότητες Ορυχεία και Λατομεία; Μεταποίηση; Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης με 0,1%, της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας με -0,2% και της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Εκπαίδευση και Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 0,4%

Πηγή: KYΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top