ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας μετατρέπεται σε πάρκο-πρότυπο για την ολιστική διαχείριση νερού – Η πρωτοβουλία Επ. Περιβάλλοντος και Τμ. Δασών

Το Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας μετατρέπεται σε πάρκο-πρότυπο για την ολιστική διαχείριση νερού – Η πρωτοβουλία Επ. Περιβάλλοντος και Τμ. Δασών

Την άμεση και ολιστική αντιμετώπιση της χαμηλής βροχόπτωσης συνεπεία της κλιματικής αλλαγής και της πλήρους κάλυψης των αναγκών των δέντρων έρχεται να καλύψει η εξαγγελία του έργου «Ολιστική Διαχείριση του Νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1 Ιουνίου 2023, με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών, η οποία θα οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος άρδευσης για την παροχή νερού στα δέντρα του πάρκου.

Η δράση και οι στόχοι της

Η δράση αυτή στοχεύει στο να αναδείξει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ως ένα πάρκο πρότυπο σε ότι αφορά τη διαχείριση του νερού. Είναι το πρώτο πάρκο αυτού του μεγέθους στο οποίο θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο. Επιπρόσθετα, αγγίζει πτυχές που αφορούν την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας (μέσω της δημιουργίας ενός «έξυπνου συστήματος άρδευσης»), της κυκλικής οικονομίας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών, της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού. Είναι μια προοδευτική πρωτοβουλία, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα για την ορθολογική διαχείριση του νερού και σε άλλα πάρκα και χώρους πρασίνου.

Το έργο ξεκινά την 1ην Ιουνίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στον Δεκέμβριο του 2024. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στις 225.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται με ποσό 30.000 ευρώ από την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των δασών του πλανήτη και της Κύπρου του προγράμματος Priceless Planet Coalition της Mastercard, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα. Το ποσό αυτό δόθηκε στον Φιλοδασικό Σύνδεσμο και θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του για τον σκοπό αυτό. Το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Δασών.

Σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος τόνισε ότι «το Υπουργείο Γεωργίας ενθαρρύνει πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, καθώς η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου μας.

Η επαναχρησιμοποίηση του νερού μέσω της ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, η διάθεση του νερού χωρίς σπατάλη, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της δασικής αναψυχής εντός των πόλεων, είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους έχει βασιστεί η φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας και αποτυπώνει πλήρως την ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ολιστική προσέγγιση για ευαίσθητα περιβαλλοντικά θέματα».

«Δημιουργούμε το πρώτο πάρκο-πρότυπο»

Ακολούθως η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Μαρία Παναγιώτου, τόνισε πως «ήδη από το 2018 διαφάνηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Πάρκο Ακαδημίας με την καταγραφή μαζικής ξήρανσης των δέντρων. Το φαινόμενο αυτό οφειλόταν κυρίως στη χαμηλή βροχόπτωση της περιοχής, γεγονός το οποίο είχε υποβάλει τα δέντρα σε παρατεταμένο υδατικό στρες με αποτέλεσμα να εξαντλούνται, να προσβάλλονται δευτερογενώς από έντομα και να ξηραίνονται.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακαδημίας τον Οκτώβριο του 2018, που στόχευε στην προστασία αυτού του πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας, προνοούσε, ανάμεσα σε άλλα, τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και του ανακυκλωμένου νερού προς αντιμετώπιση των ξηράνσεων. Μετά από επαφή που είχα με τους Λειτουργούς του Τμήματος ενημερώθηκα πως η διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πάρκου είχε εφαρμοστεί μερικώς σε κάποια σημεία του πάρκου με πολύ θετικά αποτελέσματα. Καταγράψαμε τα θετικά αποτελέσματα που είχε αυτό στον ρυθμό ανάπτυξης και στην ευρωστία των δένδρων και αποφασίσαμε μαζί με το Τμήμα Δασών την έμπρακτη υλοποίηση της ολιστικής διαχείρισης νερού στο πάρκο.

Με αυτή την πρωτοβουλία ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο πάρκο πρότυπο αυτού του μεγέθους, ώστε να δοθεί και εμπράκτως η ώθηση για ανάπτυξη πρωτοβουλιών ορθολογικής διαχείρισης του νερού και σε άλλα πάρκα και χώρους πρασίνου».

«Οφείλω» είπε, «να σημειώσω πως μας χαροποιεί που η Mastercard, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, αποφάσισαν να δώσουν το σύνολο του ποσού του προγράμματος Priceless Planet Coalition προς αυτό τον σκοπό, αφού με αυτό το έργο επιτυγχάνεται η μείωση των διάκενων και της υδατικής καταπόνησης των δέντρων του Πάρκου».

Η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι «η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνέργειες και με τη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό το έργο είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινής μας θέλησης και προσπάθειας προς επίτευξη αυτού του σκοπού».

Δημιουργείται και έξυπνο σύστημα άρδευσης

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε: «Η διαχείριση του νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα βασιστεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών νερού (λίμνη, ανακυκλωμένο, νερά υδατοστατών) ενώ ο δεύτερος άξονας αφορά την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων (υδατόρεμα και οχετός).

Ως εκ τούτου απαιτείται η εκπόνηση δύο ξεχωριστών μελετών. Της Αρδευτικής Μελέτης, η οποία ξεκινά σήμερα, και της Υδρολογικής Μελέτης. Στη βάση αυτών των μελετών θα εγκατασταθεί έξυπνο σύστημα άρδευσης (δεξαμενές αποθήκευσης νερού, αντλίες, αυτοματισμοί, αγωγοί μεταφοράς νερού, εξαρτήματα, μετεωρολογικός σταθμός, λογισμικό, αισθητήρες κλπ) και ακολούθως θα γίνουν τα έργα διευθέτησης όμβριων υδάτων (δύο μικρά φράγματα - ‘δήμματα’) για παροχέτευση όμβριων υδάτων εντός του Πάρκου.

Από το έργο αυτό θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο σύστημα άρδευσης, το οποίο θα ρυθμίζει αυτόματα την άρδευση των φυτών αναλόγως της ανάγκης που θα υπάρχει. Όλη η διαδικασία άρδευσης θα μπορεί να ελέγχεται μέσω εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και/ή λογισμικού προγράμματος που θα είναι εγκατεστημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Την ίδια στιγμή θα αξιοποιούνται και τα όμβρια ύδατα που εισέρχονται στο πάρκο μέσω του υδατορέματος και του οχετού, χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση».

Έπειτα ο Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας της Ελληνικής Τράπεζας κ. Γιώργος Σκλάβος σημείωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδιάζει με συνέπεια τις δράσεις της, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμμετοχή μας στο Priceless Planet Coalition της Mastercard, ως η μοναδική κυπριακή τράπεζα. Φέτος, μέσα από αυτή τη συνεργασία μας δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλουμε στην ολιστική διαχείριση νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας και προσβλέπουμε σε νέες εξίσου σπουδαίες πρωτοβουλίες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top