ΕΛΛΑΔΑ

«Πολιτικός» καύσωνας στην Ελλάδα - Ο στόχος Μητσοτάκη για «ασφαλή» αυτοδυναμία και το μήνυμα…μην ράβετε κουστούμια

«Πολιτικός» καύσωνας στην Ελλάδα - Ο στόχος Μητσοτάκη για «ασφαλή» αυτοδυναμία και το μήνυμα…μην ράβετε κουστούμια

Ποσοστά που να θυμίζουν καύσωνα - δηλαδή 40+ - θέλουν στη Νέα Δημοκρατία για να πετύχουν τον στόχο για «ασφαλή αυτοδυναμία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως θέλει καθαρή εντολή για ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει - όπως έχει πει - την επόμενη τετραετία μια σειρά από «τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Σε αυτό τον νέο κύκλο περιοδειών που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «πάμε να πετύχουμε ποσοστά καύσωνα», δίνοντας ένα στίγμα των στόχων που έχουν μπει. Παρά το ό,τι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική - γεγονός που ανεβάζει τον πήχη για την αυτοδυναμία - στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως είναι εφικτός ο στόχος για περίπου 160 βουλευτές

Απαντώντας στο ερώτημα τι σημαίνει ασφαλής αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές» και προσέθεσε «όχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές». Υπενθυμίζεται πως το 2019 είχαν εκλεγεί 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά τελικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είχε μείνει με 156 (καθώς είχαν οδηγηθεί στην έξοδο για διαφορετικούς λόγους ο Κ. Μπογδάνος και Αν. Πάτσης).

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ισχυρής αυτοδυναμίας από την Πειραιώς δίνεται βαρύτητα στην ανάγκη για σταθερότητα και σημειώνεται πως οι πολίτες «ψηφίζοντας για Νέα Δημοκρατία ψηφίζουν για κυβέρνηση». Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά «ποιος θα έχει τα πρωτεία και ποιος θα καταλάβει τελικά το «ρετιρέ» της κεντροαριστερής πολυκατοικίας αφορά λίγους. Τους πολλούς τους αφορά να υπάρχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Να υπάρχει σταθερότητα, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει οικονομική προοπτική, να υπάρχει ανάπτυξη».

Να σημειωθεί εδώ πως μία σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τις εκλογές του Μαΐου δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το σαρωτικό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ και κινείται κοντά στους 160 με 162 βουλευτές. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει διπλό «μήνυμα», λέγοντας «όχι» στον εφησυχασμό και «όχι» στην αλαζονεία. Μάλιστα χθες σχολίασε με νόημα και το ενδεχόμενο κάποιοι να ράβουν κουστούμια, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσεις το καλοκαίρι οπότε θα τους φανούν χρήσιμα.

Στόχος άλλωστε του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι η επόμενη κυβέρνηση να είναι ριζικά ανανεωμένη και δεν είναι τυχαίο πως έχει μιλήσει για rotation στα υπουργεία, με σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν να υπάρξουν μία ή δύο εκπλήξεις, με «μεταγραφές» προσώπων που δεν προέρχονται από τον στενό πυρήνα του κόμματος.

Επίσης έντονο αναμένεται να είναι το άρωμα γυναίκας στην επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση «γαλάζιας» αυτοδυναμίας. Μεταξύ άλλων θα αξιοποιηθούν η Ν. Κεραμέως, η Σ. Ζαχαράκη, η Δ. Μιχαηλίδου (ενδεχομένως σε ένα νέο υπουργείο που θα δημιουργηθεί για την οικογένεια και την κοινωνική πολιτική), η Ειρ. Αγαπηδάκη (στο υπουργείο Υγείας) και η Ελ. Ράπτη.

Εκλογές 2023: Το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Σε δέκα υπολογίζονται τα νομοσχέδια που θέλει να φέρει τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία, με έμφαση να δίνεται στην οικονομία αλλά και σε θέματα καθημερινότητας (κυρίως στην υγεία). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή σε περίπτωση «γαλάζιας» αυτοδυναμίας αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, καθώς προκρίνονται αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει σχέση με θέματα που άπτονται της οικονομίας και εκεί θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η αύξηση το 2024 του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η σταδιακή μείωση - με στόχο την κατάργηση το 2027- του τέλους επιτηδεύματος, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία έχει πει πως θέλει να ανοίξει τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι που μπορεί να γίνει από το 2025 και μετά. Να σημειωθεί βέβαια εδώ πως η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα είναι η προτείνουσα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη μεθεπόμενη Βουλή. Και στόχος είναι να αναζητήσουν ευρύτερες συναινέσεις, με δεδομένο πως είτε στην επόμενη είτε στη μεθεπόμενη Βουλή θα χρειαστούν 180 «ναι» για να αναθεωρηθούν τα άρθρα του Συντάγματος.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top