ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε η αυτοάμυνα θεωρείται ποινικό αδίκημα: «Όταν η αντίδραση καταλήξει σε εκδίκηση, τότε γίνεσαι από θύμα θύτης»

Πότε η αυτοάμυνα θεωρείται ποινικό αδίκημα: «Όταν η αντίδραση καταλήξει σε εκδίκηση, τότε γίνεσαι από θύμα θύτης»

Για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, με αφορμή με την υπόθεση του 82χρονου που φέρεται να πυροβόλησε διαρρήκτη στο χωριό Άλασσα της Επαρχίας Λεμεσού, μίλησε ο ο νομικός, Ηλίας Στεφάνου.

Φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του Sigma «Πρωτοσέλιδο», ανέφερε ότι: «σε γενικές γραμμές μπορείς να κάνεις αυτό το οποίο είναι λογικό να κάνεις υπό τις περιστάσεις της αγωνίας, της στιγμής που θα βρεθείς». Συμπλήρωσε επίσης ότι: «εκείνο το οποίο λαϊκά μπορώ να πω για να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο είναι όταν η αντίδραση καταλήξει σε εκδίκηση, τότε γίνεσαι από θύμα θύτης. Παρόλου που στην αγωνία της στιγμής αντιδράσεις και η αντίδρασή σου μπορεί να είναι ανάλογη αλλά επιφέρει θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό, αυτό θεωρείται νόμιμο, δεν είναι παράνομο».

Την ίδια ώρα είπε ότι: «παράνομη πράξη είναι όταν παρόλο που τελείωσε ο κίνδυνος, προβαίνεις σε κάποιες ενέργειες που επιφέρουν σωματική βλάβη. Για παράδειγμα, εάν δεν είναι στο σπίτι σου και είναι έξω και τον κυνηγάς σε μεγάλη απόσταση, εάν θέλεις να τον ακινητοποιήσεις καλώς. Εάν όμως όπως τον κυνηγάς, τον πυροβολήσεις πισώπλατα, είναι ποινικό αδίκημα. Εάν τον βρεις μέσα στο σπίτι σου και στην αγωνία τον χτυπήσεις στο κεφάλι που είναι λογικό γιατί δεν ξέρεις τι κρατά ή εάν βλέπεις κάτι που μοιάζει με επιθετικό όργανο και κάνεις μια ανάλογη ενέργεια για να σταματήσεις τον ενδεχόμενο κίνδυνο, τότε και αυτό είναι αναλογικό και λογική αντίδραση. Από εκεί και πέρα είναι διαφορετικό και λαμβάνεται υπόψη και ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης».

Συνέχισε αναφέροντας πως: «δεν πρέπει να βάζουμε γενικές αρχές εάν ένας είναι ηλικιωμένος ή όχι. Φανταστείτε το πρόσωπο που τραυματιζόταν να ήταν ένας 16χρονος, ο οποίος λόγω προβλημάτων οικογενειακών/οικονομικών να έκανε ένα λάθος. Εάν η αντίδραση δεν ήταν ανάλογη, τότε και η κοινωνία θα το έβλεπε διαφορετικά. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με τον κίνδυνο που έχει όταν ο άλλος μπαίνει σε μια περιουσία και από την άλλη ποια είναι η αντίδραση. Εάν είναι αναλογική και εύλογη και το αποτέλεσμα είναι τραυματισμός ή θάνατος, αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ποια είναι η δράση και ποια είναι η αντίδραση. Ουσιαστικά, εάν ο κίνδυνος τερματιστεί και γίνει αλλαγή από άμυνα σε εκδίκηση, τότε θα γίνει διερεύνηση από την αστυνομία και θα ακολουθηθεί η διαδικασία».

Δείτε σχετικό απόσπασμα:


 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top