ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Υπήρξε τελικά αύξηση στις τιμές; - Πώς απαντά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Μηδενικό ΦΠΑ: Υπήρξε τελικά αύξηση στις τιμές; - Πώς απαντά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Αύξηση στις τιμές των προϊόντων που εντάσσονται στις επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων, τα οποία υπόκεινται σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να απαντά ότι αυτό δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έπιασε στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή ωστόσο δεν είναι σωστά τα συμπεράσματα που κατέληξε επειδή έκαναν σύγκριση με την μέση σταθμισμένη τιμή.

«Έπιασαν δύο μήνες (Απρίλιο και Μάιο) και τους σύγκριναν αλλά έπιασαν την μέση σταθμισμένη τιμή, που σημαίνει έπιασαν όλα τα σημεία για τις επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων δηλαδή από σουπερμάρκετ, περίπτερα, φούρνους κτλ. στα οποία σε κάποια από αυτά, αν και αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ, κράτησαν τις τιμές τους ίδιες», σημείωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, το 80% των καταναλωτών ψωνίζει από τις υπεραγορές και γι’ αυτό δεν είναι σωστή η σύγκριση που έγινε από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

«Στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, οι καταγραφές που κάνουμε κάθε 10 μέρες είναι πάνω στις υπεραγορές που απορροφούν το 80% των καταναλωτών. Από τις δικές μας διαπιστώσεις είναι ότι αν και αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ από τις επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων, υπάρχουν αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποια προϊόντα, οι οποίες όμως διαφάνηκε ότι είναι δικαιολογημένες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, οι αυξήσεις σε παρατηρηθήκαν σε παιδικές τροφές και γάλατα αλλά και σε κάποιες πάνες, που ωστόσο αφορούν συγκεκριμένες μάρκες.

«Μπορείς πάντα να αγοράσεις από μια άλλη μάρκα και γι’ αυτό οι καταναλωτές είναι σημαντικό να κάνουν έρευνα. Δεν σημαίνει επειδή έφυγε το ΦΠΑ σημαίνει θα παγώσει η αγορά, θα συνεχίσουν οι αυξομειώσεις ωστόσο η γενική αποτύπωση είναι θετική, εμείς πιστεύουμε ότι να κινδυνολογούμε και να λειτουργούμε με αρνητική ψυχολογία στον καταναλωτή, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα δεν βοηθά», επεσήμανε.

«Αυξημένες οι τιμές στο 92% των προϊόντων του παρατηρητήριου τιμών», λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Σύνδεσμου Καταναλωτών, οι τιμές στο 92% των προϊόντων του παρατηρητήριου τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή είναι αυξημένες πέραν του αναμενόμενου παρά τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ που υιοθετήθηκε σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, στα 44 από τα 48 προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, δηλαδή ποσοστό 92%, παρουσιάζεται λιανική μέση τιμή ψηλότερη από ό,τι αναμενόταν μετά τη μείωση του ΦΠΑ και μόνο σε 4 προϊόντα οι τιμές τους ήταν οι αναμενόμενες.

«Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, για διάφορους λόγους, δεν απολαμβάνουν σήμερα ολόκληρο το αναμενόμενο όφελος από τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ», αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πιο μεγάλη διαφορά καταγράφεται σε μάρκα βρεφικών πάνων, που φαίνεται αυξημένη κατά 80 σεντ σε σχέση με την αναμενόμενη τιμή που θα είχε, αν από την τιμή Απριλίου αφαιρούνταν ο ΦΠΑ. Αυξημένες κατά 53-56 σεντ εμφανίζονται και βρεφικές τροφές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Σύνδεσμου Καταναλωτών, δύο προϊόντα βρεφικών πάνων ήταν 56 και 71 σεντ φτηνότερα από την τιμή Απριλίου χωρίς ΦΠΑ ενώ τρεις βρεφικές τροφές είναι ακριβότερες από την τιμή Απριλίου με ΦΠΑ, μέχρι και κατά 46 σεντ.

Στον «πάγο» προς το παρόν ο επιπρόσθετος κατάλογος προϊόντων για μειωμένο ΦΠΑ

Αναφορικά με το πότε θα είναι έτοιμος ο επιπρόσθετος κατάλογος προϊόντων, τα οποία θα τύχαιναν μείωση στο ΦΠΑ τους, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι έβαλαν μια άνω τελεία με το Υπουργείο Οικονομικών αυτή την στιγμή και το μέτρο θα αξιοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση με το μηδενικό ΦΠΑ, θα δούμε το δημοσιονομικό κόστος που υπάρχει και θα αποφασίσει το Υπουργικό. Θα αξιοποιήσουμε το μέτρο σε 3-4 μήνες», είπε καταληκτικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top