ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠτΔ: «Σημαντική η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων»

ΠτΔ: «Σημαντική η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων»

Σύσκεψη με το ΚΕΒΕ για συνεργασία προς ενίσχυση του ονόματος και της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό που αποτελεί βασικό συστατικό για την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2021.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΚΕΒΕ το οποίο χαρακτήρισε συνεργάτη στην προσπάθεια αυτή, είπε πως πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε και τις σύγχρονες μορφές τεχνολογίας, να κάνουμε αξιολόγηση όλων αυτών των δράσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να βοηθούμε στην πράξη την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων.

«Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και την προηγούμενη βδομάδα είχαμε μια ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη στο Προεδρικό και ακολούθως θα δούμε εσάς, τους βασικούς μας συνεργάτες, για να δούμε πώς συνεργαζόμαστε για να ενισχύσουμε και το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό που επίσης αποτελεί βασικό συστατικό για την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων», ανέφερε.

Ο ΠτΔ είπε ότι στον τομέα της διοργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό θα πρέπει να κινηθούμε πιο στοχευμένα και πιο εξειδικευμένα για να εργαστούμε έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα.

«Δεν μπορούμε να διοργανώνουμε εμπειρικές αποστολές κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιάζουμε όλα τα προϊόντα που προσφέρει η Κύπρος. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένδειξη ερασιτεχνισμού, άρα θα πρέπει να κινούμαστε πιο επαγγελματικά στις δράσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη και τον διεθνή ανταγωνισμό που υπάρχει», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ενίσχυση των πολιτικών μας σχέσεων γιατί αυτές ανοίγουν δρόμους και για επιχειρηματικές αποστολές και δεν μπορούν να αντέξουν αν δεν υπάρχουν οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο Πρόεδρος είπε ότι το φυσικό αέριο, που ήταν στόχος και διακήρυξη και της προηγούμενης Κυβέρνησης, δύναται να αποτελέσει ένα καύσιμο κλειδί ως γέφυρα, όχι ως λύση, για επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, μετατροπή της οικονομίας μας σε κυκλική, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

«Εργαζόμαστε, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο με δύο τρόπους. Ο Υπουργός έχει κατ΄επανάληψη αναφερθεί σε αυτούς, και εργαζόμαστε σε συνεργασία και με το Ισραήλ, μια χώρα που είδαμε ότι υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, υπάρχουν οι δυνατότητες να δούμε πώς μέσα από συγκεκριμένες δράσεις το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αναφέρθηκε και στα νέα σχέδια χορηγιών με την επέκταση του virtual net metering στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και την εφαρμογή, για πρώτη φορά, του virtual net billing για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και στα σχέδια για προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης και ΑΠΕ σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις, με αυξημένες χορηγίες για όλους και ψηλά ποσοστά επιχορήγησης για τους ευάλωτους συμπατριώτες μας.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, συνολικά €330 εκατομμύρια για εφαρμογή διαφόρων Σχεδίων Χορηγιών κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την τεχνολογική αναβάθμιση και στήριξη του τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας, καθώς και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε κυκλική οικονομία και την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Εξαίροντας τις προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το 2022 οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων έφθασαν τα €1,7 δισεκατομμύρια και καταγράφηκε, παρά τις προκλήσεις, μια σημαντική αύξηση της τάξης του 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης ανάλογη αύξηση που ανήλθε στο 17% σε σύγκριση με το 2021, καταγράφηκε στις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες άγγιξαν τα €20,2 δισεκατομμύρια.

Επένδυση στην οικονομική διπλωματία ζήτησε ο Χρ. Αγκαστινιώτης

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι οι εξαγωγές αντέχουν στην κρίση και θα πρέπει να επενδύσουμε στον τομέα αυτό που αιμοδοτεί την οικονομία. Είπε ότι επιβάλλεται το κράτος να συνεχίσει τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων με νέα, καινοτόμα κίνητρα που θα τις βοηθήσουν στον έντονο ανταγωνισμό ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα και την προσπάθεια για νέα προϊόντα και διεύρυνση των εξαγωγών.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ υποβάλλει συνεχώς προτάσεις για την προβολή και εξωστρέφεια της οικονομίας μας και με την υλοποίησή τους θα διατηρηθούν και θα αυξηθούν οι εξαγωγές. Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ θέλει προώθηση του θεσμού της οικονομικής διπλωματίας με στόχο και την προώθηση των εξαγωγών που είναι ένας από τους 3 παραδοσιακούς πυλώνες που βοηθά στη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

Αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα τεχνολογικής αναβάθμισης και ψηφιοποίησης και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από τις επιχειρήσεις και πως αυτές βοηθούν στην διαμόρφωση μιας καλύτερης στρατηγικής από τις επιχειρήσεις.

Επιβάλλεται η αποκατάσταση του καλού ονόματος της Κύπρου, είπε ο Μάνθος Μαυρομμάτης

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι οι εξαγωγικές μας εταιρείες παρέχουν καλά προϊόντα και υπηρεσίες και έχουν βασικά ένα πολύ καλό όνομα στους ξένους πελάτες τους.

Όμως τόνισε, στην εποχή της άμεσης και διάχυτης πληροφόρησης αυτό δεν είναι αρκετό γιατί χρειάζεται και το καλό όνομα της χώρας για να μπορέσει να ενισχύσεις τις προσπάθειές τους.

Ανέφερε ότι κάποια τελευταία γεγονότα δυστυχώς αμαύρωσαν το καλό όνομα της Κύπρου και τις πολλαπλές αρνητικές αυτές επιπτώσεις και την απληστία μερικών, τις πληρώνουμε όλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, αφού το τίμημα μας αφορά όλους.

Ο κ. Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αποκατάστασης του καλού ονόματος της χώρας κάτι που αποτελεί όπως είπε, υποχρέωση της πολιτείας και των επαγγελματικών οργανώσεων και θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις γενικότερα και θα ενισχύσει τις εξαγωγικές μας προσπάθειες ειδικότερα.

Ποιες εταιρείες βραβεύθηκαν

Στην 41η τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών στην κατηγορία Βραβεία Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων το βραβείο για μικρές βιομηχανικές μονάδες, με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων απονεμήθηκε στην εταιρεία D. ELLINAS FACTORY PRODUCTS LTD.

Το βραβείο για βιομηχανικές μονάδες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων απονεμήθηκε από κοινού στις εταιρείες KARNIC POWERBOATS LTD και MUSKITA ALUMINIUM INDUSTRIES LTD.

Το Ειδικό Βραβείο Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων απονεμήθηκε στην εταιρεία ELYSEE IRRIGATION LTD, το βραβείο Εξαγωγών Γεωργικών Προϊόντων στην εταιρεία J&P FRESCA (CYPRUS) PRODUCE LTD, στην κατηγορία Εξαγωγών Υπηρεσιών στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία INFOCREDIT GROUP LTD, στον τομέα θαλάσσιων μεταφορών και εμπορικής ναυτιλίας βραβεύθηκε η εταιρεία ONETECH GROUP LTD και το Γενικό Βραβείο Υπηρεσιών έλαβε το ΝΕAPOLIS UNIVERSITY.

Απονεμήθηκε, επίσης, ειδική τιμητική διάκριση στην εταιρεία LIMASSOL MARINA LTD, ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της προσφοράς της στην υποστήριξη της κυπριακής οικονομίας και, ειδικότερα, στον τουριστικό τομέα.

Τέλος, τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο THE CYPRUS INSTITUTE – HPC (High Performance Computing) FACILITY για τη σημαντική συνεισφορά του στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου προηγμένων υπολογιστικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top