ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είσαι πρόσφυγας και χρειάζεται επιδιόρθωση η κατοικία σου; Δικαιούσαι να λάβεις βοήθεια από το κράτος – Οι προϋποθέσεις και τα ποσά

Είσαι πρόσφυγας και χρειάζεται επιδιόρθωση η κατοικία σου; Δικαιούσαι να λάβεις βοήθεια από το κράτος – Οι προϋποθέσεις και τα ποσά

Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν αρκετούς πρόσφυγες, οι οποίοι, κυρίως, διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικίας και όχι σε συνοικισμούς αυτοστέγασης ή προσφυγικούς συνοικισμούς, είναι οι φθορές που μπορεί να υποστούν στο πέρασμα του χρόνου και το κόστος επιδιόρθωσής τους, που σε πολλές φορές μπορεί να είναι και δυσβάσταχτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Προκειμένου να διευκολύνει και να στηρίξεις τους πρόσφυγες να επιδιορθώσουν την κατοικία τους, το κράτος, μέσω της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ), εδώ και χρόνια εφαρμόζει το Στεγαστικό Σχέδιο επιδιόρθωσης ιδιόκτητης κατοικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το Σχέδιο απευθύνεται σε οργανικές οικογένειες και μονήρη άτομα, νοουμένου ότι η κατοικία είναι πέραν των 20 ετών και οι αιτητές δεν έλαβαν προηγουμένως άλλη στεγαστική βοήθεια από την ΥΜΑΠΕ ή το κράτος γενικότερα.

Σημειώνεται πως, δεν λαμβάνεται υπόψη η όποια στεγαστική βοήθεια παραχωρήθηκε από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ή το Σχέδιο Παραχώρησης Οικοπέδων σε Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα ή το Σχέδιο Αγοράς Κατοικίας/διαμερίσματος βάσει του σχεδίου Χαμηλά και Μέτρια Αμειβομένων του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) ή το Σχέδιο Προσιτής Κατοικίας του ΚΟΑΓ

Τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της οικονομικής βοήθειας

Αξίζει να αναφερθεί πως, για να καταστεί οποιοσδήποτε δικαιούχος του εν λόγω Σχεδίου, τα ετήσια εισοδήματά του δεν πρέπει να ξεπερνούν συγκεκριμένο ύψος για κάθε κατηγορία, ενώ το ύψος της χρηματικής βοήθειας δεν ξεπερνά τις 12.500 ευρώ.

Ειδικότερα, και με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου, το εισοδηματικό κριτήριο και αντίστοιχα το ύψος της οικονομικής βοήθειας, έχουν ως εξής:
-Για μονήρη άτομα με ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, παραχωρείται βοήθεια για επιδιόρθωση κατοικίας μέχρι και 10.000 ευρώ
-Για οργανικές οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 45.000 ευρώ, παραχωρείται βοήθεια μέχρι και 12.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, ο υπολογισμός των εισοδημάτων περιλαμβάνει τα ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα (μαζί με τους 13ους μισθούς), μαζί με οποιαδήποτε άλλα επιδόματα.

Ειδικότερα, και για σκοπούς του εν λόγω Σχεδίου, «ακαθάριστο εισόδημα» σημαίνει το ακαθάριστο εισόδημα του έτους που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης μαζί με το 13ο και 14ο μισθό όλων των μελών της οικογένειας, λαμβάνεται υπόψη επίσης το επίδομα υπερωριών εάν είναι επαναλαμβανόμενο, επίδομα διατροφής και άλλα επιδόματα από Δημόσια Ταμεία.

Τονίζεται πως, δεν λαμβάνονται υπόψη η φοιτητική χορηγία, επίδομα τέκνου, μειώσεις απολαβών, όποιες έκτακτες αφορολόγητες αποκοπές σε μισθωτό αιτητή και άλλα μη επαναλαμβανόμενα επιδόματα/ωφελήματα.

Στην περίπτωση, δε, που συμπεριληφθούν ανήλικα ή ενήλικα τέκνα με αναπηρίες οι οποίες τους εμποδίζουν να διαβιούν ανεξάρτητα, δεν θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος τα οποιαδήποτε επιδόματα καταβάλλονται από Δημόσια Ταμεία για το εν λόγω παιδί/παιδιά λόγω της αναπηρίας του/τους.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση, εξάλλου, τις πρόνοιες του Σχεδίου, οικονομική βοήθεια για επιδιόρθωση ιδιόκτητης κατοικίας, δίδεται με τις εξής προϋποθέσεις:

- Οικονομική βοήθεια παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή συντήρηση κατοικίας/διαμερίσματος που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε από τον αιτητή ή το άλλο μέλος του ζεύγους ή από μονήρες άτομο και αποτελεί τη μοναδική κατοικία του αιτητή ή ο αιτητής κατέχει «δικαίωμα οίκησης εφ’ όρου ζωής» επί αυτής, την οποία χρησιμοποιεί μόνιμα για κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών,

- Η παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας για τον σκοπό αυτό καλύπτει και οικιστική μονάδα κυβερνητικού οικισμού και συνοικισμού αυτοστέγασης που αποκτήθηκε από τον αιτητή δυνάμει αγοράς ή μεταβίβασης.

- Η κατοικία πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 20 ετών.

- Με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται εκτίμηση του κόστους επιδιόρθωσης και περιγραφή των προτεινόμενων επιδιορθώσεων από ιδιώτη μελετητή.

- Με την έγκριση της υπόθεσης και αφού ο αιτητής ενημερωθεί μπορεί να προχωρήσει στις επιδιορθώσεις, όχι προηγουμένως.

- Με την ολοκλήρωση των επιδιορθώσεων πραγματοποιείται έλεγχος από λειτουργό του οικείου Επάρχου και προωθείται η πληρωμή μέσω του λογιστηρίου της οικείας Επαρχιακής Διοίκησης.

Άλλες προϋποθέσεις

Πέραν των πιο πάνω, για τους σκοπούς του Σχεδίου ισχύουν και οι εξής προϋποθέσεις:

- Αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο από εκτοπισθέντες κατόχους Προσφυγικής Ταυτότητας «χωρίς περιορισμούς» ή από παθόντες κατόχους Βεβαίωσης/ Πιστοποιητικού από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων.

- Ο αιτητής και το άλλο μέλος του ζεύγους δεν θα πρέπει να έλαβαν άλλη στεγαστική βοήθεια προηγουμένως

- Η οικογένεια του αιτητή πρέπει να έχει τη μόνιμη διαμονή της στην Κύπρο. Εξαίρεση αποτελούν οι ακόλουθες περιπτώσεις:
(α) Δημόσιος Λειτουργός που υπηρετεί με διορισμό στο εξωτερικό.
(β) Ναυτικός και άλλος εργαζόμενος στο εξωτερικό με συμβόλαιο εργασίας, εφόσον η οικογένεια του αποδεδειγμένα διαμένει μόνιμα στη Κύπρο.

- Ο αιτητής και το άλλο μέλος του ζεύγους δεν θα πρέπει να είναι ή/και να ήταν κάτοχοι άλλης στέγης (διαμέρισμα ή κατοικία) στις ελεύθερες περιοχές. Προς τούτο πραγματοποιείται παγκύπρια έρευνα κατοχής ακίνητης ιδιοκτησίας από το 1974 μέχρι σήμερα. Εξαίρεση δίδεται στις περιπτώσεις κατοχής υποστατικού που χρησιμοποιείται από τον ίδιο αιτητή ως επαγγελματική στέγη.

- Η οικογένεια του αιτητή δεν θα πρέπει να έχει αποταθεί στην Επιτροπή Αποζημιώσεων για πώληση περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές.

- Η οικονομική βοήθεια παρέχεται μόνο για στεγαστικούς σκοπούς και όχι για επαγγελματικούς σκοπούς.

- Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται μία μόνο στεγαστική βοήθεια και δεν παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής εκτός:
α) για σκοπούς επιδότησης ενοικίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις,
β) σε περίπτωση διαζυγίου και τέλεσης νέου γάμου ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης με άλλο πρόσφυγα που δεν έχει λάβει ή έχει απαλλαγεί στεγαστικής βοήθειας, και εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του σχεδίου.

- Η αίτηση δύναται να υποβληθεί από:
i. μονήρη άτομα, νοουμένου ότι δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης,
ii. οικογένεια, νοουμένου ότι έχουν συνάψει γάμο, ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης προσκομίζοντας κοινή προσφυγική ταυτότητα σε περίπτωση που και τα δύο μέλη είναι εκτοπισμένα. Στην περίπτωση οικογένειας με παιδιά, δύναται να περιληφθούν στην αίτηση ανήλικα τέκνα μέχρι 18 ετών, τέκνα που σπουδάζουν (μέχρι 23 ετών θήλυ και 25 ετών άρρενες) και επί τούτου θα προσκομίζεται Βεβαίωση Φοίτησης, εθνοφρουροί και ενήλικα παιδιά με αναπηρίες οι οποίες τους εμποδίζουν να διαβιούν ανεξάρτητα και επί τούτου θα προσκομίζεται σχετική Βεβαίωση. Νοείται ότι τα όποια εισοδήματα των τέκνων που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση, δεν λαμβάνονται υπόψη.
iii. Μονογονιό που έχει την επιμέλεια και φύλαξη ανήλικου/ων τέκνου/ων, που στην περίπτωση αυτή εκλαμβάνεται ως οικογένεια με παιδί/παιδιά. Ο όρος δεν περιλαμβάνει μη εκτοπισθέντα μονογονιό που έχει την επιμέλεια και τη φύλαξη ανήλικου τέκνου με προσφυγική ιδιότητα. Σε περίπτωση έκδοσης διαζυγίου, δύναται να υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και να εξεταστεί η αίτηση τους ως μονήρη άτομα ή ως οικογένεια διαζευγμένου/ης με παιδιά. Νοείται ότι, για την επιμέλεια και φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί απόφαση δικαστηρίου ή να υπάρχει συμφωνία για την επιμέλεια και φύλαξη των ανήλικων. Νοείται περαιτέρω ότι, άτομα που βρίσκονται σε «διάσταση», δεν μπορούν να αποταθούν ως μονήρη άτομα ή οικογένεια διαζευγμένου/ης με παιδιά.
iv. Συγκατοικούντα δικαιούχα, συγγενικά (μέχρι τρίτου βαθμού) άτομα, τα οποία δεν αποτελούν οικογένεια, στα οποία παραχωρείται η ανάλογη οικονομική βοήθεια ως μονήρες άτομο.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, η αίτηση για παροχή οικονομικής βοήθειας για επιδιόρθωση κατοικιών, θα πρέπει να συνοδεύεται από μία σειρά από δικαιολογητικά, καθώς και ένορκες δηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, οι αιτητές για το εν λόγω Σχέδιο, θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους να καταθέσουν και τα εξής δικαιολογητικά:
• Τίτλο Ιδιοκτησίας του διαμερίσματος/οικίας (αντίγραφο)
• Άδεια Οικοδομής του διαμερίσματος/οικίας που πρόκειται να επιδιορθωθεί (αντίγραφο)
• Κάτοψη εγκεκριμένων αρχιτεκτονικών σχεδίων σε κλίμακα του ακινήτου, όπου να εμφαίνεται η σφραγίδα της Αρμόδιας Οικοδομικής Αρχής (αντίγραφο)
• Τοπογραφικό Σχέδιο (αντίγραφο)
• Βεβαίωση από την ΑΗΚ, Πρώτης Μόνιμης Σύνδεσης του ακινήτου με το δίκτυο της ΑΗΚ στο όνομα του αιτητή ή/και του άλλου μέλους του ζεύγους
• Βεβαίωση Ιδιώτη Μελετητή για την αναγκαιότητα των επιδιορθώσεων μαζί με πλήρη περιγραφή των προτεινόμενων επιδιορθώσεων και εκτίμηση κόστους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩ.

Χαμηλό το ενδιαφέρον και άμεση εξέταση

Πάντως, σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, το ενδιαφέρον των δικαιούχων προσφύγων για το Σχέδιο είναι αρκετά χαμηλό, αφού, όπως ανέφερε πηγή της Υπηρεσίας στο ThemaOnline, ο αριθμός των αιτήσεων είναι μονοψήφιος.

Σύμφωνα με την πηγή, σε κάθε συνεδρία της Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάζονται αιτήσεις για όλα τα Στεγαστικά Σχέδια που αφορούν πρόσφυγες, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή βοήθειας για επιδιόρθωση κατοικιών, κυμαίνεται στις 4 με 5.

Συνεπώς, υπέδειξε η ίδια πηγή, η εξέταση των αιτήσεων, λόγω ακριβώς του μικρού αριθμού τους, γίνεται άμεσα και οι αιτητές ενημερώνονται εάν έχουν εγκριθεί ή απορριφθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γράφουν και σβήνουν στις Βρυξέλλες, παρασκήνιο για Κυπριακό

Με βυτιοφόρα «μπλοκάρουν» οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και Προεδρικό οι πρατηριούχοι – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και πότε

Είσαι πρόσφυγας και χρειάζεται επιδιόρθωση η κατοικία σου; Δικαιούσαι να λάβεις βοήθεια από το κράτος – Οι προϋποθέσεις και τα ποσά

Απόπειρα φόνου στη Λεμεσό: Ήρθαν σε αντιπαράθεση και τους μαχαίρωσε – Σε κρίσιμη η κατάσταση 19χρονος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top