ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βία κατά ηλικιωμένων γυναικών: Ο λόγος που αρκετά περιστατικά δεν καταγγέλλονται - «Ένα πάτσο σου έδωσε, δεν είναι τίποτε»

Βία κατά ηλικιωμένων γυναικών: Ο λόγος που αρκετά περιστατικά δεν καταγγέλλονται - «Ένα πάτσο σου έδωσε, δεν είναι τίποτε»

Ως ένα εξαιρετικά σοβαρό φαινόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί η βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών, αφού δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου τέτοια περιστατικά κακοποίησης περνούν απαρατήρητα ή ακόμα θεωρούνται ασήμαντα.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα για την βία κατά ηλικιωμένων γυναικών στην ΕΕ, που ανέδειξε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), το 5% των γυναικών άνω των 50 ετών ανέφερε σωματική ή/και σεξουαλική βία το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων το 3% προήλθε από το σύντροφό τους.

Την ίδια στιγμή, στην έρευνα αναφέρεται ότι το 19% των γυναικών άνω των 60 έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους ωστόσο μόνο το 14% των γυναικών που έχουν υποστεί βία ανέφερε το πιο σοβαρό περιστατικό της βίας στην αστυνομία.

Συνήθως από τρίτα πρόσωπα οι καταγγελίες - Τι αφορούν

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Προϊστάμενη Προληπτικής Πολιτικής στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), Μαριλένα Ιωάννου ανέφερε ότι, αν και είναι μειωμένες οι κλήσεις που λαμβάνουν στην Εθνική γραμμή βοήθειας 1440 από ηλικιωμένες γυναίκες, δέχονται καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα για θέματα κακοποίησης.

«Είναι μειωμένο το ποσοστό κλήσεων από άτομα τρίτης ηλικίας ωστόσο λαμβάνουμε κλήσεις από γειτονικά πρόσωπα ότι μπορεί να κακοποιείται ένα ηλικιωμένο άτομο είτε από το παιδί του είτε από άτομα που το φροντίζουν κτλ. Πολλές φορές λαμβάνουμε κλήσεις και από οικογενειακά πρόσωπα τα οποία δεν διαμένουν στην οικία», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα για τα είδη καταγγελιών που αφορούν ηλικιωμένες γυναίκες, η κα. Ιωάννου σημείωσε ότι συνήθως γίνονται καταγγελίες για οικονομική βία, δηλαδή ότι κάποιος εκμεταλλεύεται την οικονομική κατάσταση και περιουσία του προσώπου, καθώς και για σωματική και ψυχολογική βία.

«Συνήθως οι θύτες είναι άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των ηλικιωμένων γυναικών αλλά και φροντιστές και οίκοι ευγηρίας», είπε η Προϊστάμενη Προληπτικής Πολιτικής στον ΣΠΑΒΟ, τονίζοντας ότι για τους οίκους ευγηρίας έτυχε να λάβουν και καταγγελίες για άλλα ζητήματα όπως τις συνθήκες διαβίωσης, τα οποία παραπέμπουν αυτόματα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για να τύχουν διερεύνησης.

Γιατί αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες δεν προβαίνουν σε καταγγελία

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν περισσότερα περιστατικά τα οποία δεν γίνονται γνωστά αφού δεν καταγγέλλονται, η κα. Ιωάννου ανέφερε ότι υπάρχουν τέτοια περιστατικά αλλά πλέον είμαστε σε καλύτερη θέση από προηγουμένως.

«Θεωρώ ότι πλέον μειώθηκε αυτό το φαινόμενο λόγω και των εκστρατειών και δράσεων ενημέρωσης του ΣΠΑΒΟ. Πλέον τα άτομα φαίνεται να προβαίνουν σε καταγγελίες», εξήγησε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα. Ιωάννου, βοήθησαν και οι νέες υπηρεσίες (υπηρεσία SMS και υπηρεσία live chat)που ανέπτυξε ο ΣΠΑΒΟ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Σχετικά με τους λόγους που δεν γίνονται πολλές φορές καταγγελίες, η κα. Ιωάννου ανέφερε ότι η τρίτη ηλικία είναι μια ευάλωτη ομάδα και αν ένα ηλικιωμένο άτομο είναι είτε σε αναπηρική καρέκλα είτε για οποιοδήποτε λόγο δεν φροντίζεται μόνο του, είναι ακόμα πιο δύσκολο να λάβει βοήθεια από μόνο του και να προστατεύσει τον εαυτό του.

«Ένα άτομο δεν προχωρά σε καταγγελία αν δεν έχει υποστηρικτικό δίκτυο, αν εξαρτάτε οικονομικά από τον δράστη, αν έχει εξαρτώμενα παιδιά που το συνδέουν με τον δράστη. Αρκετές φορές δεν βοηθά ο περίγυρος των ατόμων. Κοντινά τους άτομα τους λένε "εντάξει που να πάεις τώρα, που θα έβρεις άλλον ένα πάτσο σου έδωσε δεν είναι τίποτε" κτλ. Δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη για να προβούν σε καταγγελία», είπε καταληκτικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top