ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει έντονη κινητικότητα ΗΕ-ΕΕ για το κυπριακό» - Τι αναμένει από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει έντονη κινητικότητα ΗΕ-ΕΕ για το κυπριακό» - Τι αναμένει από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθισε σήμερα σε γεύμα εργασίας με την ηγεσία της ΣΕΚ, στο οίκημα της ΣΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσ της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο γεύμα εργασίας και ερωτηθείς σχετικώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε ένα συνεχή διάλογο με τη ΣΕΚ, υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινές επιδιώξεις, κοινές ανησυχίες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίστηκε το σημερινό γεύμα εργασίας ακριβώς για να ανταλλάξουμε μέσα στο πλαίσιο ενός ελεύθερου διαλόγου, απόψεις και για τα εργασιακά θέματα και για την οικονομία. Οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινά».

Ερωτηθείς σε σχέση με την επικείμενη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το πρωί υπήρξε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη. Να θυμίσω ότι είναι εκεί και ο διαπραγματευτής. Την ίδια στιγμή γίνονται διεργασίες και ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τη συζήτηση που θα γίνει με αφορμή την παρουσίαση από τον κ. Στιούαρτ των δεδομένων των τελευταίων έξι μηνών. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα και στο επίπεδο των ΗΕ και στο επίπεδο της ΕΕ, την ερχόμενη βδομάδα είναι και η συνάντηση στη Λιθουανία.

Η προσπάθεια μας για συγχρονισμό αυτών των εξελίξεων και των γεγονότων, με ΗΕ και ΕΕ, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, διότι το Κυπριακό δεν θα συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, για να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλίων».

Σε ερώτηση αν το Κυπριακό θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα συζητηθεί στη συνάντηση. Μια συνάντηση που ελπίζουμε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Το Κυπριακό δεν αποτελεί θέμα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στη Λιθουανία. Το κυρίαρχο θέμα και εκείνο που θα επικρατήσει είναι το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από κει και πέρα στο περιθώριο, στις συναντήσεις του κ. Ερντογάν, όχι μόνο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ναι, θα τεθεί το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο και αυτής της εξέλιξης που υπάρχει, της πρωτοβουλίας μας για πιο ενεργό ρόλο από πλευράς της ΕΕ».

Σε ερώτηση για την απαίτηση της Τουρκίας να μην αναφέρεται η Κύπρος με το όνομα της στους χάρτες του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο με συντεταγμένες και ερωτηθείς τι κάνει η Κυβέρνηση για αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή τόσο άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και η Γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει προτείνει άλλες λύσεις, άλλες εισηγήσεις, να δούμε που και ποια θα είναι η κατάληξη. Αλλά σίγουρα υπήρξε αντίδραση, όχι από εμάς, δεν είμαστε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με ενέργειες μας προς φιλικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα, τόσο προς τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τεράστιο σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση διερευνά το θέμα στη βάση των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύντομα θα μπορώ να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα στη βάση των δεδομένων που θα έχω ενώπιον μου. Θέλω να είμαι υπεύθυνος όταν μιλώ, ειδικότερα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, διότι είναι πολύ σοβαρό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top