ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ο τουρισμός στη συνοριακή περιοχή με τη Λευκορωσία μειώνεται στο μισό

Πολωνία: Ο τουρισμός στη συνοριακή περιοχή με τη Λευκορωσία μειώνεται στο μισό

Η περιοχή των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας, κάποτε γνωστή για το ειδυλλιακό τοπίο και τον τουρισμό της, συνδέεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο με τη μεταναστευτική κρίση από την Ουκρανία και την αυξημένη στρατιωτική κινητοποίηση, εν μέσω εντάσεων, με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και ακόμη περισσότερο, μετά από τη μετεγκατάσταση του παραστρατιωτικού Ομίλου Βάγκνερ στη Λευκορωσία.

«Το πολωνικό κράτος αποφάσισε να χτίσει ένα φράγμα σε όλα τα σύνορα με τη Λευκορωσία που διευρύνεται και ενισχύεται συνεχώς, έτσι ώστε τα σύνορά μας να είναι σφραγισμένα. Έχουμε, επίσης αυξημένη παρουσία του πολωνικού στρατού και των συνοριοφυλάκων για να δείξουμε την ετοιμότητά μας, αν χρειαστεί. Ελπίζω, όμως, ότι αυτό δεν θα συμβεί: είμαστε μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Έχουμε επίσης συμμαχικά στρατεύματα στο έδαφος της χώρας”, δηλωσε σχετικά ο Adam Andruszkiewicz, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιοποίησης, στην περιοχή Podlasie.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, εκτός από την πρόσφατα οργανωμένη στρατιωτική μονάδα στο Kolno, η Πολωνία προετοιμάζει και νέες στρατριωτικές μονάδες σε Grajewo, Siemiatycze και Czerwony Bor.

Καθώς η Πολωνία προετοιμάζεται για πιθανές προκλήσεις του Ομίλου Βάγκνερ, που έχει εγκατασταθεί κοντά στα σύνοτά της, παρατηρείται μια υποχώρηση της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία, οι τουρίστες αλλάζουν τα σχέδια των διακοπών τους με τον αριθμό των επισκεπτών να έχει μειωθεί στο μισό.

«Η Βάγκνερ δεν είναι μια δύναμη που μπορεί γενικά να δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, οι αρχές έχουν δημιουργήσει έντονα αυτήν την εντύπωση τώρα που το θέμα της απειλής των προσφύγων έχει περιοριστεί. Η Βάγκνερ εμφανίζεται απλώς ως μια τρομακτική νέα φιγούρα», δήλωσε ο Kamil Syller, διευθυντής επιχειρήσεων στην αγροτουριστική επιχείρηση Werstok.

Σχολιάζοντας τις ακυρώσεις των τουριστών πρόσθεσε ότι αρκετοί εκφραζουν ανοιχτά την αγωνία τους για το εάν μπορούν να πάνε στο δάσος φοβούμενοι, για παράδειγμα, ότι μπορεί να υπάρξει επίθεση παραστρατιωτικών.

Πολλοί κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν κουραστεί από την παρουσία του στρατού, τον θόρυβο των στρατιωτικών οχημάτων και τα συνεχή σημεία ελέγχου, αλλά φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό στην κάμερα, φοβούμενοι τις πιθανές συνέπειες. Όσοι εκφράζουν ανησυχία, κατηγορούν τις επερχόμενες εκλογές και τα ΜΜΕ για το ότι πυροδοτούν τον πανικό.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία. Και το μήνυμα από την τηλεόραση, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, μάς λέει ότι η συνοριακή περιοχή Podlasie είναι ασφαλής, με πολλούς αστυνομικούς, χιλιάδες στρατιώτες. Αν ανοίξουμε την τηλεόραση, στο ανεξάρτητο κανάλι TVN24, η Βάγκνερ φέρεται να κάνει επιδρομή στα ανατολικά σύνορα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο εδώ», λέει ο Μιχάλ Πανφίλου, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σουβενίρ, στη Μπιαλοβιέζα.

«Μετά την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ της και θα μπορούσε να φτάσει έως και το 5%, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών. Έτσι, η Πολωνία έχει γίνει μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ» , εξηγεί η Magdalena Chodownik στο Euronews.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr/euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top