ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγή κατά Τουρκίας στα ΗΕ για επίθεση εναντίον των Γιαζίντι

Προσφυγή κατά Τουρκίας στα ΗΕ για επίθεση εναντίον των Γιαζίντι

Επίσημη προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υπέβαλαν τέσσερα μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι, καταγγέλλοντας τουρκική αεροπορική επίθεση κατά νοσοκομείου.

Το χτύπημα, στο έδαφος του Ιράκ, έγινε στις 17 Αυγούστου του 2021 κατά της κλινικής Sikeniye στην πόλη Σιντζάρ, σκοτώνοντας οκτώ αμάχους και τραυματίζοντας περισσότερους από 20.

Οι τέσσερις ενάγοντες, επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, λένε πως με την επίθεση η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμά τους στη ζωή υπό το διεθνές δίκαιο, όπως το εγγυάται το άρθρο 6 της διεθνούς σύμβασης για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Την προσφυγή αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατηγορείται επιπλέον πως δεν ερεύνησε τους θανάτους των αμάχων, παραβιάζοντας και άλλο άρθρο της διεθνούς σύμβασης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο αεροπορικό πλήγμα ως προσπάθεια να ελεγχθεί η ένοπλη πτέρυγα των Κούρδων του PKK και της συγγενούς οργάνωσης YBS, που συνιστά δύναμη αυτοάμυνας των Γιαζίντι.

Η προσφυγή υποβλήθηκε εκ μέρους των τεσσάρων από τη μη κυβερνητική οργάνωση Accountability Unit και την οργάνωση Women for Justice, μη κυβερνητική οργάνωση των Γιαζίντι με έδρα τη Γερμανία.

Μόλις σήμερα η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε ως γενοκτονία τις διώξεις και τις δολοφονίες των Γιαζίντι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Το Λονδίνο έχει παροτρύνει την Τουρκία και τους Κούρδους του Ιράκ να επιλύσουν τις διάφορες τους, αλλά δεν έχει καταδικάσει ευθέως το συγκεκριμένο αεροπορικό χτύπημα της Τουρκίας, επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top