ΔΙΕΘΝΗ

Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στη Σουηδία - Τρεις τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου

Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στη Σουηδία - Τρεις τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου

Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν από το πρωί της Δευτέρας τη νότια Σκανδιναβία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ένα τρένο και πολλοί δρόμοι να πλημμυρίσουν.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στη Σουηδία και τη Νορβηγία προειδοποιούσαν ότι αυτή ίσως να αποδειχθεί η πιο ακραία βροχόπτωση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Μετεωρολόγοι και στις δύο χώρες έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για πολλές ημέρες αυτήν την εβδομάδα και λένε ότι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο μπορεί να δεχτούν ποσότητα βροχής ενός μήνα μέσα σε 24 ώρες. Προειδοποιούν επίσης ότι μπορεί να σημειωθούν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 25 ετών στη Νορβηγία ή ακόμη και των τελευταίων 50 ετών στη Σουηδία.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων διακόπηκε σε κάποιες περιοχές η ηλεκτροδότηση. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια πολλών φεριμπότ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και σε αεροπορικές πτήσεις. Στη Νορβηγία ακυρώθηκαν σιδηροδρομικά δρομολόγια και αναβλήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Εν τω μεταξύ, τρένο με περισσότερους από 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην ανατολική Σουηδία καθώς το νερό της βροχής παρέσυρε μέρος από ανάχωμα. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το χαμηλό βαρομετρικό ονομάστηκε «Χανς» από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να μην πλησιάζουν σε ποταμούς και απότομες πλαγιές και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καταστροφές σε περιουσίες, αφού η βροχή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώνεται και στη γειτονική Δανία, όπου το επίπεδο του συναγερμού ανέβηκε στο «κίτρινο». Στη Φινλανδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε είπε ότι αναμένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο συχνά. «Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση NRK.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top