ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίδραση ΥΠΟΙΚ για διάταγμα Πούτιν που αναστέλλει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας – Πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος

Αντίδραση ΥΠΟΙΚ για διάταγμα Πούτιν που αναστέλλει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας – Πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος

Ανακοίνωση με αφορμή την υπογραφή διατάγματος από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο αναστέλλονται διατάξεις διμερών συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως «δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν οποιεσδήποτε περαιτέρω συνέπειες από την έκδοση του εν λόγω διατάγματος από τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερωθεί μέσω της Διπλωματικής οδού ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε στις 8 Αυγούστου, 2023, Διάταγμα για την αναστολή της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί των εσόδων για την αποφυγή διπλής φορολογίας, με χώρες που θεωρεί εχθρικά κράτη, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Το Διάταγμα αναστέλλει ορισμένες διατάξεις των εν λόγω συμφωνιών με αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες και συγκεκριμένα με την Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία, τον Καναδά, των Ελβετία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Δανία, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, τη Β. Μακεδονία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ισλανδία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τη Μάλτα, την Ιαπωνία.

Στο Διάταγμα αναφέρεται ότι, οι συμφωνίες αναστέλλονται μέχρι «την εξάλειψη από ξένα κράτη των παραβιάσεων των νόμιμων οικονομικών και άλλων συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα δικαιώματα των πολιτών και των νομικών προσώπων της».

Από την έκδοση του Διατάγματος αναστέλλεται η εφαρμογή μειωμένων φορολογικών συντελεστών ή η φορολογική απαλλαγή σε σχέση με τα εισοδήματα που καλύπτονται από τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Οι διατάξεις της Κυπριακής Συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία που επηρεάζονται είναι τα άρθρα 5-22, 24, 27 και το άρθρο 29. Ενόψει των απαγορεύσεων που έχει ήδη υποβάλει η Ρωσική Ομοσπονδία, για εξαγωγή συναλλάγματος και πληρωμές σε δικαιοδοσίες που θεωρεί «εχθρικές» λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος, και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία που είχαν αποτέλεσμα τη διακοπή των οποιωνδήποτε εκτεταμένων οικονομικών/ εμπορικών σχέσεων με τα Ευρωπαϊκά Κράτη, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν οποιεσδήποτε περαιτέρω συνέπειες από την έκδοση του εν λόγω διατάγματος από τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, επιθυμεί επίσης να διαβεβαιώσει ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε την ευχέρεια για οποιαδήποτε διαβούλευση επί του θέματος και ούτε υπήρξε οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το ενδεχόμενο αναστολής της Συμφωνίας ή την έκδοση διατάγματος από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top