ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ μιας νέας αύξησης στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ οι οικονομολόγοι

Υπέρ μιας νέας αύξησης στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ οι οικονομολόγοι

Ανεπηρέαστοι από τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να «βλέπουν» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε μία τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% που είναι τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το τέλος της πολύμηνης εκστρατείας για την αύξηση των επιτοκίων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Τράπεζας στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί είτε μια 10η διαδοχηκή αύξηση, είτε μια παύση.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούν στενά οι Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι- έχει πιθανότατα κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση σε καταναλωτές αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, ωστόσο, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμό το 2023 και 2024.

Οι αγορές χρήματος «βλεπουν» επί του παρόντος μια πιθανότητα της τάξης του 70% για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Εκτός από τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για την οικονομία γίνονται όλο και πιο έντονες. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα προέτρεψε αυτόν τον μήνα σε σύνεση «κατά την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής μας, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε αναίτια την οικονομική δραστηριότητα».

Ενώ η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, η «ατμομηχανή» της -η Γερμανία- υπέστη είχε ύφεση τον χειμώνα και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, ενώ οι προοπτικές για το 2024 μετατοπίζονται επίσης στο 0,8% από 1%.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top