ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Ισραήλ: «Οι σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ στο καλύτερο σημείο τους»

Πρέσβης Ισραήλ: «Οι σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ στο καλύτερο σημείο τους»

Οι σημερινές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είναι εξαιρετικές και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν βρεθεί ποτέ στην ιστορία τους, δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανόλικ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για την αγορά ακινήτων από Ισραηλινούς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ανέφερε ότι από νομικής άποψης δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενημερώσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με τη δημιουργία μιας εκστρατείας για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη, έρευνα της κοινής γνώμης έδειξε ότι το 90% των Κυπρίων υποστηρίζει και βλέπει θετικά τις καλές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και πιστεύει ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

"Υπάρχει συναίνεση για την ύπαρξη καλών σχέσεων και το νιώθουμε όπου κι αν πάμε στην Κύπρο, οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν μαζί μας, να συνεργαστούν και να σπουδάσουν μαζί μας", είπε.

Ένα σημαντικό στοιχείο της διμερούς σχέσης, το οποίο είναι σχετικά νέο, αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, συνέχισε ο κ. Ανόλικ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και το Ισραήλ συνεργάζονται σε διάφορες ασκήσεις μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το Ισραήλ είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές νέων συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Αναφέρθηκε επίσης στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, είτε αυτή αφορά το φυσικό αέριο, είτε τη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, είτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας.

Ο Ισραηλινός πρέσβης είπε επίσης ότι η χώρα του απολαμβάνει και την πολιτική στήριξη της Κύπρου εντός της ΕΕ και ότι προσπαθούν να ίδιοι με τη σειρά τους να είναι υποστηρικτικοί, ενώ τόνισε την άριστη, όπως τη χαρακτήρισε, τριμερή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, προσθέτοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επισκεφθούν την Κύπρο για την 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αγγίζει σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ότι οι ισραηλινές επενδύσεις στην Κύπρο αυξάνονται τόσο από εταιρείες όσο και από ιδιώτες, ότι υπάρχει συνεργασία στον τομέα της υγείας, ενώ το Ισραήλ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τροφοδότης τουριστών στην Κύπρο με περίπου 300.000 επισκέπτες ετησίως και 100 πτήσεις την εβδομάδα από το Ισραήλ προς την Κύπρο για φέτος.

«Το Ισραήλ και η Κύπρος βλέπουν η μία την άλλη ως τις πιο κοντινές ομοϊδεάτισσες χώρες για ανάπτυξη», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις του Ισραήλ με τις ισραηλινές και εβραϊκές κοινότητες του εξωτερικού ως παράδειγμα διατήρησης των δεσμών μεταξύ της μητρόπολης και της διασποράς, εξηγώντας ότι υπάρχουν διάφορα προγράμματα επισκέψεων για νέους, προγράμματα για την ενίσχυση της εβραϊκής ταυτότητας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης στο εξωτερικό, μαζί με τη συμμετοχή και τις προσπάθειες υποστήριξης των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τη λήψη υποστήριξης από τις κοινότητες όταν προσπαθούν να υποστηρίξουν το Ισραήλ στους δικούς τους πολιτικούς και την τοπική κοινή γνώμη.

Ερωτηθείς για το τι ενέργειες αναλαμβάνει η κυβέρνησή του για περιπτώσεις Ισραηλινών πολιτών που αγοράζουν ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Ανόλικ είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση για το θέμα αυτό και οι όποιες ενέργειες πρέπει να συντονίζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν πολύ λίγες γνώσεις για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενημερώσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με τη δημιουργία μιας εκστρατείας για το θέμα αυτό.

«Από νομικής άποψης δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα γιατί δεν παραβιάζεται κανένας ισραηλινός νόμος, είναι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει για την παραβίαση αυτών των νόμων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είναι υπαρκτό και κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για οικονομικό όφελος, ωστόσο δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις γενικότερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς ρεύμα τα κατεχόμενα: «Βολές» προς ΑΗΚ - Πώς απαντούν οι αρμόδιοι

Εξετάζουν την περιοχή για να βρουν τον δράστη της ληστείας στη Χλώρακα - Φέρει εκδορές και μώλωπες η 65χρονη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



Το εκλογικό πανόραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: 20 νέοι Δήμοι, 5 ΕΟΑ και 30 Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων

Το εκλογικό πανόραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: 20 νέοι Δήμοι, 5 ΕΟΑ και 30 Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων

Είκοσι νέοι Δήμοι, πέντε Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), τριάντα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων συνθέτουν τη νέα εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, που θα πάρει σάρκα και οστά μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, που σηματοδοτούν μια νέα αρχή όσον αφορά στους δήμους και στις κοινότητες της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top