LIKE ONLINE

Απάντηση στο γιατί οι γάτες συμπεριφέρονται περίεργα μπροστά από τον καθρέφτη

Απάντηση στο γιατί οι γάτες συμπεριφέρονται περίεργα μπροστά από τον καθρέφτη

Έχετε σίγουρα παρατηρήσει τη γατούλα σας να κοιτάζει σε κάποιον καθρέφτη. Και σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί τι βλέπει. Βλέπει τον εαυτό της; Ή τι άλλο μπορεί να βλέπει;

Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να πούμε ότι οι καθρέφτες δεν τραβάνε την προσοχή όλων των γατών. Υπάρχουν γατούλες που περνάνε από μπροστά χωρίς να του ρίξουν μια ματιά. Τους προσπερνάνε σαν να μην τρέχει τίποτα. Όμως οι περισσότερες αντιδρούν. Και αντιδρούν με διάφορους τρόπους. Όπως όμως και να αντιδράσουν η ερώτηση παραμένει. Τι βλέπουν πραγματικά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γάτες δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους όταν βλέπουν το είδωλό τους στον καθρέφτη.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα ζώα το κάνουν. Μελέτες του ψυχολόγου Gordon Gallup Jr έχουν δείξει ότι μόνο οι άνθρωποι και μερικά εξελιγμένα ζώα όπως οι ουρακοτάγκοι, οι χιμπατζήδες, οι όρκες, τα δελφίνια και οι ελέφαντες αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Αυτό έχει δοκιμαστεί με το τεστ του καθρέφτη ή το τεστ του σημείου, όπου μια κόκκινη κουκκίδα σχεδιάζεται κάπου στο σώμα του ζώου. Εάν το ζώο αναζητά την κουκκίδα στο σώμα του επειδή μπορεί να τη δει στον καθρέφτη, αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει το τεστ του καθρέφτη. Οι άνθρωποι από την άλλη δεν γεννιούνται με την ικανότητα αναγνώρισης του εαυτού τους στο καθρέφτη, αλλά αναγνωρίζουν τον εαυτό τους για πρώτη φορά σε ηλικία περίπου δύο ετών.

Η έλλειψη αίσθησης του εαυτού, αυτοαναγνώρισης για τη γάτα είναι πιθανό να ευθύνεται που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της στον καθρέφτη αλλά και επειδή στον καθρέφτη τα διάφορα σημάδια προβάλλονται αντίστροφα. Αλλά δεν είναι αυτό όλη η ιστορία.

Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στο θόρυβο και τη μυρωδιά και συνήθως έχουν έντονη επίγνωση όλων των άλλων στο δωμάτιο.

Είναι αρκετά δύσκολο, επομένως, να αιφνιδιάσετε τη γάτα σας με το να την πλησιάσετε κρυφά (εκτός κι αν κοιμάται, φυσικά). Ακόμα και όταν χαλαρώνουν, οι γάτες παραμένουν αλέρτ, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν σε τυχόν ξαφνικές επιθέσεις από άλλα ζώα.

Επομένως, αν η γάτα από τον καθρέφτη βρισκόταν πραγματικά στο δωμάτιο, η γάτα σας θα την αντιλαμβανόταν μέσω των άλλων αισθήσεών της. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα αναγνωρίσει τον εαυτό της στον καθρέφτη επειδή δεν φέρει τη μυρωδιά της που της είναι οικεία.

Πώς συμπεριφέρονται οι γάτες όταν βλέπουν την αντανάκλασή τους στον καθρέφτη;

Οι γάτες έχουν διάφορες αντιδράσεις όταν βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές τις αντιδράσεις:

1. Παίζουν

Αν η γατούλα σας πλησιάζει την αντανάκλασή της στον καθρέφτη και προσπαθεί να της δώσει μερικά παιχνιδιάρικα χτυπήματα με τις πατούσες της, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θέλει παιχνίδια. Και θα ήθελε να της δώσετε περισσότερη σημασία και να κάνετε πράγματα μαζί. Γιατί να μην πάρετε ένα ή δύο από τα παιχνίδια τους και να περάσετε λίγο χρόνο μαζί;

Αν τώρα η γάτα σας φαίνεται να βαριέται και θέλει παιχνίδια αλλά εσείς δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε μαζί της, πάρτε της ένα ονυχοδρόμιο ή παιχνίδια ή μια άλλη γατούλα να έχει παρέα.

2. Επιτίθενται

Εάν η γάτα σας επιτίθεται στον καθρέφτη, μπορεί να ευθύνεται στο ότι είναι νευρική ή αγχωμένη. Ή μπορεί να αισθάνεται άρρωστη ή κακοδιάθετη και αυτό μπορεί να την κάνει γκρινιάρα και να θέλει να ξεσπάσει.

3. Τρίβονται

Αν τους αρέσει αυτό που βλέπουν και νιώθουν φιλικά, μπορεί να αρχίσουν να γουργουρίζουν και να τρίβονται στον καθρέφτη. Αυτό είναι ένα σημάδι στοργής καθώς και ένας τρόπος να αφήσουν το άρωμά τους για να δείξουν ότι είναι κυρίαρχες.

4. Ερευνούν

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες. Έτσι θα ερευνήσουν και θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο του καθρέφτη αν δουν το είδωλό τους. Μπορεί να δοκιμάσουν να αγγίξουν την αντανάκλασή τους, να φωνάξουν με νιαούρισμα τη νέα γάτα στον καθρέφτη ή ακόμα και να ψάξουν πίσω από τον καθρέφτη για να προσπαθήσουν να τη βρουν.

5. Αδιαφορούν

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και μαθαίνουν γρήγορα. Έτσι, αν η γάτα σας περνάει τακτικά από έναν καθρέφτη στο ίδιο σημείο κάθε μέρα, θα το συνηθίσει και δεν θα αντιδρά. Θα αποδεχτεί ότι δεν καταλαβαίνει τη γάτα στον καθρέφτη και ότι δεν αποτελεί απειλή. Ίσως παρατηρήσετε ότι θα σταματήσει και να κοιτάζει τον καθρέφτη και θα περνάει από εκεί με πλήρη αδιαφορία.

Συμπέρασμα

Παρόλο που, ως άνθρωποι, καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν οι καθρέφτες και αναγνωρίζουμε το είδωλό μας, αυτό δεν συμβαίνει από την αρχή της ζωής μας. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με την αίσθηση του εαυτού τους και χρειάζονται μερικά χρόνια για να αναπτύξουν αυτή την αναγνώριση.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα δείτε τη γάτα σας να συμπεριφέρεται περίεργα μπροστά σε έναν καθρέφτη, θα ξέρετε τους λόγους.

Πηγή: topetmou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top