ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας

Αυστραλία: Ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην πτέρυγα μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου της Καμπέρα όταν ο Δρ. Sanjaya Senanayake δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από μία συνάδελφό του που του είπε: «Θεέ μου, δεν θα πίστευες αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της γυναίκας– και είναι ζωντανό και στριφογυρίζει». Η νευροχειρουργός, Δρ. Hari Priya Bandi, είχε μόλις βγάλει ένα παρασιτικό στρογγυλό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από την ασθενή της, με αποτέλεσμα να καλέσει τον Senanayake και άλλους συναδέλφους του νοσοκομείου για συμβουλές σχετικά με το τι να κάνει στη συνέχεια.

Η ασθενής, μια 64χρονη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021 μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, ακολουθούμενη από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις. Μέχρι το 2022, στα συμπτώματά της προστέθηκαν επίσης η αμνησία και η κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την παραπομπή στο νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

«Αλλά η νευροχειρουργός σίγουρα δεν πήγε εκεί σκεπτόμενη ότι θα έβρισκαν ένα σκουλήκι που στριφογυρίζει», είπε ο Senanayake. Η εκπληκτική ανακάλυψη ώθησε μια ομάδα στο νοσοκομείο να συγκεντρωθεί γρήγορα για να αποκαλύψει τι είδους σκουλήκι ήταν και, το πιο σημαντικό, να αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία. «Ψάξαμε στα εγχειρίδια για όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική εισβολή και ασθένειες», είπε ο Senanayake. Η αναζήτησή τους απέβη άκαρπη και ζήτησαν βοήθεια από εξωτερικούς ειδικούς. «Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμα ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα που είναι πολύ έμπειρος με τα παράσιτα», είπε ο Senanayake. «Απλώς το κοίταξε και είπε, «Θεέ μου, αυτό είναι Ophidascaris robertsi».

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που βρίσκεται συνήθως σε πύθωνες. Η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη παγκοσμίως περίπτωση εντοπισμού του παρασίτου σε ανθρώπους. Η ασθενής κατοικεί κοντά σε μια περιοχή λίμνης που κατοικείται από πύθωνες. Παρά την απουσία άμεσης επαφής με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στη μαγειρική. Οι γιατροί και οι επιστήμονες που εμπλέκονται στην περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί απέβαλε το παράσιτο μέσω των κοπράνων του στο γρασίδι. Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από το άγγιγμα του γηγενούς χόρτου ή αφού κατανάλωσε τα χόρτα.

Η Senanayake είπε ότι η ασθενής έπρεπε να λάβει θεραπεία για άλλες προνύμφες που μπορεί να είχαν εισβάλει σε άλλα μέρη του σώματός της, όπως το συκώτι. Αλλά δεδομένου ότι κανένας ασθενής δεν είχε λάβει ποτέ θεραπεία για το παράσιτο πριν, δόθηκε προσοχή. Ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή καθώς οι προνύμφες πέθαιναν. Μια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για όργανα όπως ο εγκέφαλος, επομένως χρειαζόταν επίσης να χορηγούν φάρμακα για την εξουδετέρωση τυχόν επικίνδυνων παρενεργειών.

Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται τακτικά και οι ερευνητές διερευνούν εάν μια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση που προκάλεσε ανοσοκαταστολή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην επικράτηση των προνυμφών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα καθώς αναγκάζονται να έρχονται συχνότερα σε επαφή με τους ανθρώπους, λόγω της καταστροφής των βιοτόπων.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Συγκέντρωση 250 Σύρων στη Χλώρακα– Επιστρατεύθηκε ο «Αίαντας» - Δείτε βίντεο

Αυτούς ψάχνει η Αστυνομία για τα επεισόδια στη Χλώρακα - Δείτε φωτογραφίες

Τατάρ σε Γιέτζια: Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι έχει κατασκευάσει δρόμους στη νεκρή ζώνη, κάτι που δεν σταμάτησε ο ΟΗΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top